Rușii au o armă dronă, de trei ori mai rapidă decât Shahedul actual

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Drone rusesti
Drone rusesti

Rusia folosește în prezent sute de drone de tip Shahed, iar producția acestora a crescut exponențial în ultimul an. De asemenea, rușii au îmbunătățit dronele iraniene și au dezvoltat un nou model de dronă, propulsat de un motor cu reacție.

Rusia are în serviciu operațional noi drone de atac Geran-3. Au fost folosite și în cel mai recent și mai mare atac de până acum. 

Noua dronă este bazată în mare parte pe modelul iranian Shahed-238, dar diferă semnificativ de Shahid-136 (Geran-2) desfășurat în masă. În loc de un motor cu piston, Geran-3 sunt propulsate de un motor cu reacție, astfel încât au o viteză de până la trei ori mai mare, de  aproximativ 500 - 600 km/h.

Includerea în serviciu a fost raportată, printre altele, de RuAvia . Yuri Podoliak a evidențiat calitățile noilor drone pe canalul său Mir segodnya, conform cărora acestea pot transporta o sarcină utilă de aproape 300 kg, ceea ce reprezintă o îmbunătățire semnificativă față de cea mai recentă versiune (Geran-2) care are doar 90 kg, în timp ce primul model transporta doar 45 kg.

Rușii se laudă că drona poate fi un înlocuitor ieftin pentru racheta de croazieră Kalibr, de zece ori mai scumpă, iar Geran-3 au fost deja desfășurate în timpul unui atac masiv cu drone rusești asupra Ucrainei.

Geran-3 este propulsat de un motor turbofan în miniatură Tolou-10 sau Tolou-13, fabricat în Iran. Se presupune că acestea ar trebui să aibă o rază de acțiune de cel puțin 1.000 de km, dar raza lor ar putea ajunge până la 2.500 km.

Viteza mai mare face mai dificilă eliminarea lor, mai ales că reflexia lor radar este încă foarte scăzută. Pe de altă parte, motorul cu reacție lasă o amprentă termică mai mare, așa că împotriva acestuia pot fi folosite rachete ghidate în infraroșu, așa cum remarcă bulgarianmilitary.

Geran-3 ar fi produs în 3 versiuni:

Cea de bază, la fel ca Shahed 136, are ghidare prin satelit folosind GPS sau alternativa rusească GLONASS.

Există o versiune cu senzor electro-optic care funcționează în spectrul infraroșu. Acest lucru permite lovituri mai precise, în special împotriva forțelor în mișcare.

A treia versiune este concepută pentru a distruge radarele care le detectează.

Geran-3 nu se poate lipsi din nou de componentele occidentale, în special de cipurile de la Intel și Texas Instrument și de navigația prin satelit de la Tellysman Wireless.

 

Shahed-urile ”cu elice” au primit și ele modificări

Dronă Shahed, modificată în ”Gheran 2”

Producția Geran-3 va fi mult mai scumpă și mai complicată din cauza motorului, așa că probabil nu va fi posibil să fie trimise în Ucraina în număr atât de mare precum Shahed-urile existente, cu un motor care acționează o elice împingătoare cu două pale, care sunt poreclite „mopede” din cauza zumzetului lor caracteristic.

Referitor la Shahed, se pare că rușii au crescut producția de la câteva sute de unități pe lună, la sute de drone în trei zile, notează Economist. ”Rusia intenționează să crească producția de drone la 500 pe zi, ceea ce înseamnă că atacurile cu 1.000 de unități ar putea deveni realitate.”

Potrivit inginerilor ucraineni care au analizat dronele capturate, cele mai recente modele nu sunt afectate de războiul electronic (nu se mai bazează pe GPS, care este susceptibil la bruiaj), fiind ghidate de inteligența artificială și utilizează propria rețea de internet și de internet mobil a Ucrainei. Inginerii au declarat că au descoperit recent un bilet în interiorul uneia dintre dronele pe care le demontau. Nota menționa că dronele sunt controlate cu ajutorul unor boți din Telegram, care trimit date de zbor și videoclipuri către operatori în timp real.

Update: Unii experți ucraineni dezmint parțial informațiile. Șeful Centrului pentru Tehnologii Radio, Serghei Beskrestnov, susține că dronele rusești nu pot fi controlate de la distanță. Potrivit declarației acestuia, citată de NV, Shahezii au instalat un tracker, care transmite armatei ruse informații despre locația dronei și datele sale de zbor. Aceste date sunt într-adevăr transmise prin intermediul boților din Telegram, utilizând rețeaua mobilă și cartelele SIM ale operatorilor ruși, ucraineni și străini.

 

Vânătoare nocturnă pentru „Șhahed” cu un avion de vânătoare MiG-29

Apărarea aeriană a Ucrainei în timpul atacului cu drone Shahed / Foto: Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei

Doborârea dronelor este tot mai dificilă: la început, Shahed-urile zboară jos pentru a evita să fie detectate, apoi se ridică brusc la 2.000-2.500 de metri pe măsură ce se apropie de orașe.

Prin urmare, Ucraina e nevoită să folosească împotriva acestora elicoptere, avioane de vânătoare F-16 și drone interceptoare.

Chiar zilele trecute, Forțele Aeriene ucrainene au arătat cum un pilot ucrainean de MiG-29, lovește noaptea o dronă rusească Shahed.  Videoclipul de la bordul unui avion de vânătoare MiG-29 arată distrugerea unei drone de atac inamice Shahed, în timpul unei misiuni de respingere a unui atac aerian rusesc masiv asupra instalațiilor de infrastructură.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
pixel