În așteptarea tancului-fantomă T-14 Armata, Rusia scoate din depozite ”temutele” T-54, produse în perioada Stalin

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: CIT (Conflict Intelligence Team)
Foto: CIT (Conflict Intelligence Team)

Rusia continuă să facă ordine în depozitele de echipamente dezafectate și se pare că trimite tancuri T-54 în Ucraina, au informat canalul de Twitter Clash Report, dar și serverul specializat Oryx. T-54 a fost adoptat de armata URSS în a doua jumătate a anilor 1940, iar T-55 în 1958.

 

După ce au apelat la tancurile T-62 vechi de 60 de ani, iată că acum rușii intră adânc în rezervele strategice și scot generațiile anterioare de tancuri. 

Clash Report a postat două videoclipuri cu trenuri de tancuri T-54. Unul arată că trenul transportă 30 dintre aceste tancuri. Trebuie spus că dezvoltarea acestor tancuri a început la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.

Potrivit analizei serverului specializat Oryx, ar fi vorba despre versiunile T-54B și T-54-3. T-54B a fost în dezvoltare din 1955, iar producția a început doi ani mai târziu. T-54-3 este o variantă din 1951, care a fost produsă între 1952 și 1954 și sub licență în Polonia între 1956 și 1964. Ambele modele au fost modernizate treptat.

Tancurile ar fi transportate din Regiunea Primorie (situată în estul îndepărtat al Rusiei), unde se află Baza Centrală de Conservare și Depozitare a Tancurilor 1295. Destinația probabilă este Ucraina, trenul cu blindate fiind surprins în zona Ekaterinburg (centrul țării) deplasându-se spre vestul Federației Ruse. 

Analiștii echipei de informații despre conflict (CIT) au analizat fotografiile de arhivă ale bazei 1295, care sunt publice, și au descoperit că acolo (pe lângă T-80BV și T-72B relativ moderne) este depozitat un număr semnificativ de T-62M(B). De asemenea, au fost găsite și fotografii cu T-55 și T-54.

Tancul T-54 dispunea de tunul de tanc D-10T, dezvoltat la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. Cea mai modernă versiune de T-54 are un tun în versiunea T2S cu stabilizator și un blindaj mai puternic al turelei.

În anii 1970, tancurile din seriile T-54 și T-55 reprezentau baza echipamentelor unităților de tancuri sovietice. Chiar și la începutul războiului din Afganistan în 1979 și 1980, aceste tancuri reprezentau majoritatea celor 800 de tancuri trimise. Pe câmpul de luptă, însă, au fost rapid înlocuite cu tancuri mai moderne, dar au rămas în armamentul unităților secundare până la sfârșitul anilor nouăzeci.

Deși avantajul acestui tanc este greutatea sa redusă și mobilitatea considerabilă asociată acestuia, blindatele din seria T-54 nu au nicio șansă să reușească în lupta împotriva tancurilor actuale din cauza blindajului lor slab. Cu toate acestea, ele pot fi folosite pentru a distruge vehiculele de luptă ale infanteriei și vehiculele blindate de transport de trupe.

De asemenea, o mare vulnerabilitate a acestora este că pot fi lovite letal de rachetele ghidate antitanc moderne și pot fi eliminate chiar și de RPG-urile mai vechi. 

 

T-14 Armata, tanc fantomă / T-90, scump la vedere

 

Foto: T-14 Armata

În ceea ce privește tehnica modernă, precum celebrele tancuri T-14 Armata ori T-90, generalul (r.) Grecu precizează că Moscova nu mai poate produce masiv tancuri moderne în contextul sancțiunilor occidentale.

El ironizează T-14 Armata, dar atrage atenția din nou asupra resursei uriașe pe care Rusia încă o mai deține.

„T-14 e un tanc fantomă, l-am văzut doar la defilare în Piața Roșie unde ni s-a spus că e cel mai performant tanc din lume. În acțiuni militare am văzut însă tot T-72 și T-80. Chiar și T-90 au fost puține. Ce înseamnă asta? Că nu prea produce Federația Rusă cam cât ar avea nevoie”, arată generalul (r.) Grecu.

Foto: T-90

„Eu spun mereu. Rusia nu mai e la high-tech, nu mai are acces la înalta tehnologie, sancțiunile i-au afectat. Chiar dacă financiar au amortizat prin creșterea prețului petrolului, prin identificarea unor piețe de desfacere mai ales în Asia, dar lipsa de tehnologie e acută. Ați văzut că în diferite tipuri de armament au fost găsite inclusiv cipuri de electrocasnice. Nu stau bine la capitolul înaltei tehnologii, dar să nu cădem în capcana că și-au epuizat resursele”, a conchis generalul (r.) Dan Grecu.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel