Această extindere a facilităţilor de producţie, observată în imaginile prezentate de publicația Yle, se vrea a fi un semn de putere, dar reprezintă mai mult o reacție la o criză profundă. Sancțiunile occidentale au izolat industria aeronautică rusă, în timp ce atacurile precise cu drone ucrainene au reușit să avarieze și chiar să distrugă aeronave importante direct pe bazele lor aeriene.
În iunie, Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a revendicat distrugerea sau avarierea a patru bombardiere strategice Tu-160 în cadrul „Operațiunii Pânza de Păianjen”. Chiar dacă numărul aeronavelor pierdute de ruşi este încă discutat, atacurile ucrainenilor sunt incontestabile.
Kremlinul are nevoie de mai multe aeronave şi asta rapid. Uzina de la Kazan este singurul loc din Rusia capabil să construiască de la zero supersonicul Tu-160, pilonul aerian al triadei nucleare ruse.
De asemenea, aici sunt modernizate bombardierele Tu-22M3, ambele tipuri fiind folosite intens pentru a lansa rachete de croazieră asupra orașelor ucrainene.
Însă, în ciuda noilor hale care se ridica la Kazan și a miliardului de euro învestit, rezultatele sunt dezamăgitor de slabe. În 2024, Forțele Aeriene Ruse au primit doar două bombardiere Tu-160M2 nou-construite și două aparate Tu-160M modernizate.
Aceste cifre sunt infime și subliniază o problemă fundamentală care nu poate fi rezolvată doar prin investita accelerată în beton și oțel.
Povestea devine și mai interesantă pe latura civilă. Oficial, extinderea masivă este menită să accelereze și producția avionului de pasageri Tu-214, o aeronavă din era sovietică, prezentată acum ca salvatorul aviației civile rusești. Obiectivul declarat este de a produce 20 de astfel de avioane pe an. Dar, cum pentru ruşi cel mai mare duşman rămân faptele, realitatea din teren este cu totul diferită de planurile expuse pe hârtie?
Anul acesta, un singur Tu-214 a ieșit de pe linia de asamblare, fiind, se pare, finalizat cu ultimele componente occidentale disponibile în stoc. Programul este atât de afectat de întârzieri și costuri exorbitante, încât gigantul Aeroflot a amenințat public că își va anula comenzile.
Rusia încearcă să replice bombardiere proiectate în anii '70 și '80
Marko Eklund, un fost ofițer de informații militare finlandez care a analizat imaginile pentru publicația Yle, a surprins perfect esența situației în care se afla acum industria aeronautică rusă.
Investiția masivă de la Kazan nu este despre inovație, ci despre resuscitarea unor platforme sovietice. „Reprezintă o continuare a design-urilor moștenite, nu dezvoltarea unor sisteme de nouă generație”, a subliniat Marko Eklund. Rusia nu construiește echivalentul unui B-21 Raider american, ci încearcă, cu dificultate, să replice bombardiere proiectate în anii '70 și '80.
Problemele sunt sistemice pentru complexul militar-industrial rusesc
Sancțiunile, deși ocolite parțial prin rețele terțe, au creat blocaje majore în lanțurile de aprovizionare. Există o lipsă acută de forță de muncă înalt calificată, iar costurile de producție scapă de sub control. Chiar dacă noile facilități vor fi complet operaționale până la finalul anului viitor, este puțin probabil ca producția să atingă țintele ambițioase ale Kremlinului.
Prin urmare, imaginile din satelit de la Kazan nu arată o renaștere a puterii aeriene ruse. Ele arată un gigant industrial aflat sub presiune, care cheltuie resurse enorme pentru a compensa pierderile înregistrate în război și deceniile de stagnare tehnologică. Noile hale ar putea fi impresionante, dar, în cele din urmă, ele ar putea adăposti mai multe ambiții decât avioane funcționale.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News