Rusia este gata să sfideze SUA şi garantează vânzarea de sisteme S-400 către Iran

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
sisteme ruseşti de apărare antiaeriană S-400
sisteme ruseşti de apărare antiaeriană S-400

Embargoul privind livrarea de armament către Iran, impus de Consiliul de Securitate al ONU în 2015, ar urma să fie ridicat la 18 octombrie. Încheierea embargoului impus Iranului este o chestiune pe care Rusia o aşteaptă de mult timp, mai ales că între cele două ţări există o lungă relaţie de cooperare în domeniul militar şi în cel al vânzării de armament. Astfel, ambasadorul rus la Teheran a declarat că Rusia este dispusă să vândă Iranului sisteme de rachete antiaeriene S-400, imediat după ce embargoul este ridicat.

Ambasadorul rus la Teheran, Levan Jagaryan, a declarat, într-un interviu acordat ziarului iranian Resalat, că Moscova nu este îngrijorată de eventuale sancțiuni pe care SUA ar vrea să le impună dacă Rusia va decide să vândă sisteme de rachete antiaeriene S-400 către Iran.

Diplomatul rus a ţinut să precizeze că Moscova nu se teme de Washington și că, dacă Iranul ar dori să cumpere acest timp de sisteme, Rusia este dispusă să le vândă.

Declaraţiile diplomatului vin în contextul în care Statele Unite au vrut să invoce o clauză a acordului nuclear cu Iranul, din care administraţia preşedintelui Donald Trump s-a retras în 2018, pentru a extinde embargoul privind livrarea armelor împotriva Iranului sau să fie reimpuse sancţiuni mai dure din partea ONU. SUA au activat oficial la 21 august la ONU o procedură controversată, aşa-numită ‘snapback’, pentru a cere reintroducerea de sancţiuni internaţionale împotriva Iranului, între care şi prelungirea embargoului asupra armelor.

Potrivit diplomatului, Moscova este pregătită să stea la masa negocierilor pentru o posibilă vânzare de arme ruseşti către Iran, numai după data de 18 a acestei luni și numai dacă Teheranul dorește acest lucru.

Luna trecută, şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo a anunțat că SUA vor împiedica Iranul să-şi procure arme ruse şi chineze, în contextul în care embargoul internaţional privind armele împotriva Teheranului va expira la 18 octombrie.

,,Vom acţiona astfel încât să împiedicăm Iranul să procure tancuri chineze şi sisteme de apărare aeriene ruse şi apoi să vândă aceste arme către Hezbollah’’, a adăugat el.

 

Rusia aşteptă cu nerăbdare ridicarea embargoului

 

Ambasadorul rus la Teheran a adăugat ca Rusia este deschisă la negocieri pentru livrarea de sisteme S-400, inclusiv către Iran, deoarece această tehnică militară nu face obiectul restricțiilor impuse de Rezoluția 2231 a Consiliului de Securitate al ONU din 20 iunie 2015.

Embargoul impus Iranului de către Consiliul de Securitate al ONU a forțat în ultimii ani Teheranul să se concentreze asupra dezvoltării și fabricării pe plan local a mai multor tipuri de sisteme de apărarea aeriană. Sistemele cu rază scurtă de acţiune Raad și Mersad au fost deja integrate în sistemul naţional de apărare aeriană. Teheranul are, de asemenea, sisteme de apărare aeriană cu rază lungă de acțiune Talash și Bavar 373 – produse tot de industria naţională de apărare. În ciuda faptului că în ultimii ani, industria naţională de apărare a dezvoltat aceste arme, Iranul continua să se baze pe sistemele ruseşti S-300, livrare în anul 2016, pentru a-şi proteja spaţiul aerian.

Exista informaţii potrivit cărora diviziile de apărare aeriană ale Iranul care sunt echipate cu sisteme S-300 acoperă spațiul aerian al Bandar Abbas, Bushir, Isfahan și Teheran - locuri în care se află cele mai importante baze militare, instalaţii nucleare și diverse facilități de producție ale Republicii Islamice. 

Chiar înainte de impunerea embargoului ONU, în 2007, Teheran și-a exprimat dorința de a avea sisteme de rachete rusești S-300 și a plătit Moscovei aproape 1 miliard de dolari pentru acestea. În 2010, ONU a interzis transferul de arme către Teheran, ceea ce a dus la un declin accentuat al cooperării tehnico-militare între Iran și Rusia.

În anii care au urmat acestei decizii, au avut loc importante negocieri politice internaționale cu privire la arsenalul nuclear al Iranului și la instalațiile de producție nucleară, care au dus la un anumit succes și progrese pe acesta problemă, în anul 2015. Cu toate acestea, acest lucru a permis Moscovei să ridice embargoul asupra aprovizionării cu sisteme de rachete S-300 și până la sfârșitul anului 2016, Teheranul a primit sistemele de apărare antiaeriană plătite și mult așteptate.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel