Rusia continuă să ocolească sancțiunile impuse de statele occidentale: China ajută piaţa rusă la importul de tehnologie

DefenseRomania Team |
Data publicării:

Rusia reuşeşte să ocolească sancțiunile economice impuse de statele occidentale și continuă să achiziționeze tehnologii-cheie pentru continua continua războiul de agresiune împotriva Ucrainei. Rusia folosește, printre altele, segmentul de comerț electronic și o rețea de intermediari, inclusiv din China. Marocul joacă, de asemenea, un rol important.

Războiul la scară largă declanșat de Vladimir Putin în Ucraina este în desfășurare din 24 februarie 2022. În acest timp, numeroase sancțiuni au fost impuse Rusiei de către statele occidentale, menite, printre altele, să taie Moscovei accesul la tehnologii cu dublă utilitate cu care poate aproviziona armata și pentru a desfășura în continuare operațiuni militare. Se pare însă că Rusia ocolește cu ușurință sancțiunile.

The New York Times descrie alte exemple despre modul în care Rusia lui Vladimir Putin ocoleşte controale occidentale asupra exporturilor din ţările occidentale către piaţa rusă. Un exemplu este compania rusă de telecomunicații Convex, care se ocupă, printre altele, de comunicații pentru Serviciul Federal de Securitate. Confruntată cu faptul că Rusia a primit interdicţie la componentele americane, compania a trebuit să se descurce și să găsească o modalitate de a ocoli sancțiunile - și, după cum se pare, nu a fost atât de dificil.

The New Yorker scrie că, după ce Cisco a oprit vânzările către Rusia, Convex avea nevoie, printre altele, să își asigure aprovizionarea cu produse dezvoltate de acesta companie. A făcut acest lucru prin intermediul site-ului de comerț electronic Nag - un serviciu rusesc puțin cunoscut care i-a permis să ocolească cu succes sancțiunile internaționale folosind o rețea de intermediari chinezi.

 

Intermediarii din China și companiile fantomă, instrumente pe care Rusia se folosește pentru a-și atinge obiectivele

 

Acesta este un exemplu - pentru că există cu siguranță mai multe. Companiile rusești care până acum se bazau pe produse și servicii occidentale și-au creat o întreagă rețea de contacte care le permite să ocolească restricțiile în ceea ce privește achiziționarea de echipamente și componente precum dispozitive de telecomunicații, sisteme de supraveghere, microcipuri avansate și componente ale sistemelor de armament, precum și drone. De menționat, de altfel, că toate aceste bunuri sunt disponibile la liber în comerţul online.

Rusia exploatează lacunele din regimul de sancțiuni occidentale, afirmă cotidianul. Aici, autoritățile interacționează în egală măsură cu sectorul de afaceri, care este adesea un client al clasei politice. Intermediarii din China, companiile fantomă, precum și ajutorul țărilor care au adoptat o poziție neutră față de războiul din Ucraina - acestea sunt instrumente pe care Rusia dorește să le folosească pentru a-și atinge obiectivele. The New York Times a găsit dovezi în acest sens sub forma corespondenței schimbate de reprezentanții administrației ruse, precum și a documentelor vamale.

Printre țările pe care ziarul le menționează se numără Maroc și Turcia. Ambele au porturi mari care se ocupă de transportul internațional de mărfuri. O mare parte din acest transport este reprezentat de produse ale industriei tehnologice - Rusia beneficiază de acest lucru.

Cotidianul susține că a avut acces la documente care indică faptul că oficialii ruși au făcut schimb de informații cu privire la porturile care permit ocolirea cea mai ușoară a sancțiunilor și unde este posibil, printre altele, să se efectueze tranzacții în ruble.

The New York Times  subliniază că una dintre probleme este lipsa de personal în instituțiile guvernamentale responsabile de monitorizarea respectării restricțiilor. Acestea afectează atât SUA, cât și țările UE. Prin urmare, aceste instituții nu pot ține pasul cu Moscova, care reacționează foarte rapid și, atunci când o cale de a obține bunuri sancționate este închisă, găsește rapid o alta.

Companii precum Ericsson, Juniper, Nokia și IBM susțin că orice import al bunurilor și serviciilor lor în Rusia încalcă legea și nu are consimțământul lor - dar acest lucru nu schimbă faptul că acestea continuă să ajungă pe piaţa rusă folosind lanțuri de aprovizionare "alternative". Același lucru este valabil, de exemplu, pentru produsele gigantului Nvidia sau ale Cisco, menționat anterior.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel