Rusia a refuzat să vândă Iranului sisteme S-400. Decizia ar fi fost luată de Putin

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:

Rusia a refuzat propunerea Iranului de a cumpăra sisteme de apărare antirachetă S-400.

Refuzul ar fi fost motivat de preocuparea că tranzacția ar intensifica tensiunile în Orientul Mijlociu, potrivit unui înalt oficial rus care a făcut dezvăluirile sub protecția anonimatului.

 

Putin a refuzat să vândă Iranului sisteme rusești S-400

 

Propunerea privind vânzarea de S-400 a fost respinsă chiar de Vladimir Putin, a declarat un înalt oficial rus sub protecția anonimatului pentru Bloomberg.

Ministrul iranian de externe Mohammad Javad Zarif a vizitat Moscova pe data de 7 mai. Potrivit sursei citate nu există o confirmare oficială a acestei informații, dar Bloomberg notează că refuzul Rusiei de a vinde Iranului sisteme antirachetă S-400 reflectă echilibrul delicat de putere din zonă.

Refuzul Rusiei de a vinde S-400 Iranului vine în contextul în care sistemele rusești reprezintă o sursă mare de tensiune între Turcia (membră NATO) și SUA. Ankara şi Washingtonul se află într-o dispută ca urmare a deciziei Turciei de a se dota cu aceste rachete ruseşti, despre care SUA afirmă că nu sunt compatibile cu sistemele NATO şi că sistemul rusesc va ajuta la descoperirea unor secrete tehnologice ale avioanelor militare americane F-35. Washingtonul a ameninţat că, dacă Ankara nu renunţă la achiziţia rachetelor S-400, ar putea exclude Turcia din proiectul avionului F-35 şi, de asemenea, ar putea sista livrarea acestui tip de avion către armata turcă.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel