Rusia a profitat doar de temerile Occidentului, iar ambițiile sale teritoriale în Ucraina sunt departe de a fi stabilite

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
Obuzier autopropulsat 2S1 „Hvozdika” al forțelor de ocupație ale Rusiei, prezente în Donbass.
Obuzier autopropulsat 2S1 „Hvozdika” al forțelor de ocupație ale Rusiei, prezente în Donbass.

Forțele ucrainene au declarat luni că au reușit să lovească cu succes un sistem de rachete rusești S-300/S-400 pe teritoriul rusesc, folosind arme furnizate de Occident. "Arde bine. Acestea sunt S-300 rusești. Pe teritoriul rusesc", a scris ministrul Irina Vereshchuk pe Telegram. Postând o fotografie a unui camion militar în flăcări, ea a adăugat că Ucraina a primit recent permisiunea de a folosi arme occidentale pentru a ataca teritoriul rusesc aflat în legitimă apărare.

Potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (Institute for the Study of War - ISW), cu sediul la Washington, o baterie de apărare antiaeriană rusească S-300/400 ar fi fost distrusă de un sistem de rachete HIMARS furnizat de SUA în data de 1 spre 2 iunie în regiunea Belgorod.

Sistemul rusesc de apărare antiaeriană S-400 din regiunea Belgorod este distrus. 1-2 iunie 2024. Rusia. Sursa Foto: Twitter/Telegram.

Surse rusești citate de ISW au afirmat tot mai des că forțele ucrainene folosesc HIMARS pentru a lovi regiunea Belgorod, după ce SUA au ridicat parțial restricțiile privind utilizarea armelor americane pentru a lovi ținte militare în regiunea de frontieră rusă aflată în apropiere de Harkov.

Sistemul rusesc a fost localizat la aproximativ 60 km de linia frontului din nordul regiunii Harkov și la peste 80 km de orașul Harkov, a raportat ISW.

Cu toate acestea, analiștii notează că este probabil ca sursele rusești să se refere la orice atac reușit în regiunea Belgorod ca fiind o lovitură HIMARS, indiferent de sistemul care a fost utilizat cu adevărat.

Permisiunea de a efectua atacuri asupra teritoriului rusesc, "îndrăzneață și condiționată" în același timp

Atacul a avut loc la doar câteva zile după ce președintele american Joe Biden a acordat săptămâna trecută Ucrainei permisiunea de a efectua lovituri limitate cu arme americane și după ce mai multe țări europene au ridicat restricțiile privind utilizarea armelor lor pe teritoriul rusesc.

 

Utilizarea rachetelor ATACMS de către Ucraina, rămâne condiţionată de SUA

 

Potrivit CNN, Ucraina a implorat luni de zile Washingtonul să îi permită să lovească ținte de pe teritoriul rusesc cu arme americane atunci când Moscova a lansat asaltul brutal aerian și terestru asupra Harkovului, știind că trupele sale se pot retrage pe teritoriul rusesc pentru a se regrupa și că ucrainenii nu vor putea să le atace pe teritoriul rusesc.

Dar, după cum notează canalul de televiziune american, "permisiunea acordată de Statele Unite a fost deopotrivă inovatoare și îndrăzneață, dar timidă și foarte condiționată".

,,Ucraina nu poate lovi ținte decât în jurul Harkovului, iar SUA sunt hotărâte să nu permită Ucrainei să folosească cea mai de temut muniție pe care a primit-o pentru a trage asupra Rusiei: rachete cu rază lungă de acțiune cunoscute sub numele de ATACMS, care pot lovi ținte aflate la o distanță de până la 300 de kilometri", scrie CNN.

Prin urmare, experții intervievați de postul de televiziune nu văd acest pas ca pe un punct de cotitură. Aceștia notează că Rusia a mai fost lovită anterior de arme occidentale cu rază lungă de acțiune pe teritoriul pe care îl revendică. În special, forțele ucrainene au bombardat deja Crimeea cu rachete britanice Storm Shadow.

Dar, după cum observă Peter Dickinson, expert la Consiliului Atlantic, reacția Rusiei când Moscova a început să amenințe din nou cu armele nucleare a arătat că în mintea președintelui rus Putin există o diferență între Crimeea și alte teritorii confiscate de la Ucraina și declarate rusești și teritoriul Rusiei însăși.

 

Moscova nu are nicio intenție de a-și extinde umbrela nucleară

 

"Din 2022, Ucraina a folosit în mod regulat arme occidentale în regiunile ucrainene ocupate, despre care Putin spune că fac acum parte din Rusia, iar acest lucru nu a provocat nicio escaladare notabilă din partea Moscovei. În noul imperiu rusesc al lui Putin, se pare că unele locuri sunt mai rusești decât altele", notează expertul în articolul său.

Din punct de vedere tehnic, spune Dickinson, cele cinci regiuni ucrainene care ar fi devenit "rusești" după anexare ar fi trebuit să se bucure de aceeași protecție ca și restul Rusiei.

,,Cu toate acestea, în practică, a fost de mult timp clar că Moscova nu are nicio intenție de a-și extinde umbrela nucleară la aceste regiuni sau chiar de a încerca să le impună liniile sale roșii privind utilizarea armelor occidentale", mai spune expertul.

Dickinson evidențiază în special Crimeea, de care Occidentul se temea că va deveni o linie roșie care nu trebuie depășită.

Cu toate acestea, Kievul nu a urmat niciuna dintre aceste linii roșii autoimpuse de Occident și s-a dovedit a fi corect, crede expertul, deoarece, ca răspuns la atacurile ucrainene asupra Crimeei, Kremlinul nu numai că nu a declanșat cel de-al treilea război mondial, dar a retras navele rusești din Crimeea în porturi rusești relativ mai sigure.

Acest lucru, potrivit lui Dickenson, dovedește că Moscova a profitat doar de temerile Occidentului, iar "ambițiile teritoriale ale Rusiei în Ucraina sunt departe de a fi stabilite în mod definitiv, ele sunt în mare parte oportuniste și se vor extinde sau reduce în funcție de situația militară".

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel