Rusia a desfăşurat în Kaliningrad noi sisteme de apărare aeriană "Tor-M2"

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Sistem rusesc de tip Tor-M2
Sistem rusesc de tip Tor-M2

În dotarea regimentului de rachete antiaeriene al corpului de armată au fost introduse noi complexe de rachete antiaeriene de tip Tor-M2. Potrivit Interfax, acestea au ajuns la unitatea militară după ce au efectuat cu succes exerciții reale de tragere într-un poligon din Regiunea Astrakhan.

Ultimele sisteme de rachete antiaeriene Tor-M2 au intrat în dotarea militarilor Flotei ruse din Marea Baltică, staţionaţi în Kaliningrad. Flota baltică a Rusiei a desfășurat sisteme de rachete Tor-M2 la frontiera lituaniene cu enclava rusa Kaliningrad, precizează radiodifuzorul public lituanian LRT.

Complexul de rachete antiaeriene de tip Tor-M2 este în serviciu cu forțele terestre rusești din anul 2015. În aprilie, a fost precizat că sistemul a trecut toate testele, efectuate în condiții reale de luptă.

Sistemul SAM Tor-M2 poate fi folosit pe orice vreme și anotimp, este armat cu 16 rachete 9M338K cu combustibil solid și o precizie de angajare sporită. Racheta este mult mai mică și mai ușoară în comparație cu racheta 9M331 anterioară. Drept urmare, sistemul poate angaja ținte aeriene care zboară pe o rază maximă de 16 km, la o viteză de până la 1.000 m/s și la o altitudine de maximum 10.000 m.

În septembrie, comandantul Forțelor Aeriene ale SUA în Europa, Jeff Harrigian, a declarat că SUA dispune de un plan care îi permite să învingă sistemul de apărare aeriană din exclava rusă Kaliningrad.

Generalul Jeff Harrigan, comandantul Forțelor Aeriene ale SUA din Europa și Africa, într-un interviu pentru agenția de știri Breaking Defense, a fost întrebat dacă Washingtonul este pregătit şi are forța să „rezolve" chestiunea Kaliningrad, iar răspunsul generalului american a fost următorul:

„Ne antrenăm pentru asta. Tot timpul ne gândim la aceste planuri și... ei bine, dacă s-ar ajunge cu adevărat acolo, noi vom fi gata să le ducem la bun sfârșit".

Harrigian nu a dezvăluit detalii despre planul Pentagonului. Potrivit Breaking Defense, acesta a lăsat să se înţeleagă că ar fi vorba de un atac extrem de complex, incluzând un atac aerian, terestru, de pe mare, din spațiu, precum și atacuri în spațiul cibernetic și războiul electronic.

„Ar fi o capacitate multidomeniu, foarte oportună și eficientă pe care am efectua-o ca să ne asigurăm că avem acces în acel mediu. Poziția unică a Kaliningradului, situată între Polonia și Lituania, deci departe de restul Rusiei, o face deopotrivă o bază excelentă de avansare militare, cât și o țintă extrem de expusă", a precizat comandantul Forțelor Aeriene ale SUA din Europa și Africa.

Declarația a fost crticizată de Ministerul rus de Externe.

,,În primul rând, considerăm că este o amenințare. În al doilea rând, considerăm că aceste declarații sunt absolut iresponsabile", a declarat Maria Zakharova, purtătorul de cuvânt al MAE rus, ca raspun la declarariile facate de Jeff Harrigian

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel