Pentagonul dispune de o strategie care îi permite să distrugă sistemul de apărare aeriană al Rusiei din Kaliningrad

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:

Pentagonul dispune de un plan care îi permite să învingă sistemul de apărare aeriană din exclava rusă Kaliningrad, a declarat reporterilor comandantul Forțelor Aeriene ale SUA din Europa și Africa, Jeffrey L. Harrigian, citat de agenția de știri Breaking Defense.

Exclava rusă Kaliningrad este situată între Marea Baltica şi două ţări membre ale NATO, Polonia şi Lituania, tari care şi-au sporit neîncrederea faţă de Rusia după ce aceasta a anexat peninsula ucraineană Crimeea, în 2014. În această regiune, Rusia dispune de un arsenal variat de arme, de la sistemele de apărare aeriană S-300 și S-400 până la rachetele antinave Oniks și terminând cu înfricoșătoarele rachete balistice Iskander, purtătoare de ogive nucleare.

Kaliningrad contează datorită poziției sale strategice

Enclava Kaliningrad este izolată de restul Rusiei continentale, fiind poziţionată pe coasta Mării Baltice la aproximativ 480 km vest de granițele Federaţiei Ruse. Kaliningradul este legat de statele vecine prin cunoscutul Istm Suwalki.

Istmul Suwalki, situat în nord-estul Poloniei, în apropiere de granița cu Rusia și Belarus, este considerat de NATO un potențial călcâi al lui Ahile pentru că, ocupând această zonă, forțele ruse ar izola țările baltice de Europa de Ves.

Pentagonul are o strategie care îi permite să distrugă sistemul de apărare aeriană al Rusiei din Kaliningrad

Generalul Jeff Harrigan, comandantul Forțelor Aeriene ale SUA din Europa și Africa, într-un interviu pentru agenția de știri Breaking Defense, a fost întrebat dacă Washingtonul este pregătit şi are forța să „rezolve" chestiunea Kaliningrad, iar răspunsul generalului american a fost următorul:

„Ne antrenăm pentru asta. Tot timpul ne gândim la aceste planuri și... ei bine, dacă s-ar ajunge cu adevărat acolo, noi vom fi gata să le ducem la bun sfârșit".

Harrigian nu a dezvăluit detalii despre planul Pentagonului. Potrivit Breaking Defense, acesta a lăsat să se înţeleagă că ar fi vorba de un atac extrem de complex, incluzând un atac aerian, terestru, de pe mare, din spațiu, precum și atacuri în spațiul cibernetic și războiul electronic.

„Ar fi o capacitate multidomeniu, foarte oportună și eficientă pe care am efectua-o ca să ne asigurăm că avem acces în acel mediu. Poziția unică a Kaliningradului, situată între Polonia și Lituania, deci departe de restul Rusiei, o face deopotrivă o bază excelentă de avansare militare, cât și o țintă extrem de expusă", a precizat comandantul Forțelor Aeriene ale SUA din Europa și Africa.


DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel