Rusia a depus plângere împotriva Ucrainei pentru crime în Donbas și doborârea zborului civil MH17

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Armata Ucrainei, comemorându-i pe soldații căzuți în Donbas, sursă foto: Ministerul Apărării din Ucraina
Armata Ucrainei, comemorându-i pe soldații căzuți în Donbas, sursă foto: Ministerul Apărării din Ucraina

Rusia s-a adresat la CEDO cu o plângere împotriva Ucrainei, scrie presa rusă cu referire la un demers al Procuraturii Generale de la Moscova.

Plângerea conține crime pe care, potrivit Moscovei, le-ar fi comis Kievul. Printre acestea se numără moartea civililor în timpul evenimentelor din 2014 din Kiev, Odesa, Donbas, doborârea avionului Malaysian Airlines „urmare a închiderii spațiului aerian deasupra zonei de război”, reprimarea libertății de exprimare, discriminarea populației de limbă rusă, dar și blocarea apei pentru Crimeea, notează portalul Deschide.md, care citează presa din Federația Rusă.

Apelul ar avea menirea de a atrage atenția CEDO și a întregii comunități mondiale asupra încălcărilor grave și sistematice ale drepturilor omului comise de către autoritățile ucrainene, dar și de a include în câmpul legal internațional numeroasele încălcări ale Kievului, forțând astfel autoritățile ucrainene să înceteze săvârșirea acestora. Scopul final al Rusiei ar fi de a restabili pacea și armonia pe teritoriul Ucrainei, justifică Moscova acest demers.

 

Doborârea zborului MH17 de către un sistem de rachete al Federației Ruse

 

La 17 iulie 2014, aeronava MH17 aparţinând companiei Malaysia Airlines a fost doborâtă în estul Ucrainei, în timp ce efectua cursa Amsterdam - Kuala Lumpur.

La bord se aflau 298 de persoane care şi-au pierdut viaţa (283 de pasageri şi 15 membri ai echipajului). În acest tragic incident aviatic şi-a pierdut viaţa şi un cetăţean român.

Echipa de investigatori care s-a ocupat de acest caz în ultimii cinci ani a făcut publice dovezi care arată că racheta cu care a fost doborât zborul MH17 aparținea Brigăzii Anti-Aeriene 53 a Rusiei.

Wilbert Paulissen, unul dintre investigatori, a declarat în urmă cu trei ani, la o conferință din Utrecht că noile dovezi confirmă faptul că sistemul BUK a fost adus pe teritoriul Ucrainei și dus înapoi în Rusia după ce avionul a fost doborât.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel