Rotația avioanelor F-16 americane în România. La Fetești au aterizat șase F-16 din Escadrila 510 a SUA

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
Avioane F-16 Fighting Falcon americane, din cadrul Escadrilei 510 Expediționară de Luptă, la Baza Aeriană Aviano (Italia). Sursă foto: U.S. Air Force
Avioane F-16 Fighting Falcon americane, din cadrul Escadrilei 510 Expediționară de Luptă, la Baza Aeriană Aviano (Italia). Sursă foto: U.S. Air Force

Șase aeronave de luptă F-16 ”Falcon” din Escadrila 510 Expediționară de Luptă / Baza Aeriană Aviano (Italia) au sosit la Baza Aeriană Fetești (România), pe 29 aprilie, pentru a înlocui forțele Escadrilei 480 Expediționare de Luptă / Baza Aeriană Spangdahlem (Germania), se precizează într-un comunicat de presă, din 30 aprilie, al Forțelor Aeriene ale SUA din Europa (USAFE).

Escadrila 480 a finalizat o desfășurare de trei luni în sprijinul misiunii de poliție aeriană îmbunătățită a NATO, în regiunea Mării Negre. Detașamentul american a sosit la Fetești în februarie, de unde a operat împreună cu aliați din România, Italia și Marea Britanie.

Pe 11 februarie, opt avioane de luptă F-16 americane au fost dislocate de la Spangdahlem (Germania) la Baza Aeriană Fetești (România).

„Prezența continuă a avioanelor F-16 americane în regiunea de sud-est [a Europei] asigură o capabilitate critică pentru misiunea de poliție aeriană și întărește capacitatea colectivă de luptă a NATO”, a declarat generalul Jeff Harrigian, comandantul USAFE.

Piloții din Escadrila 510 vor continua misiunea începută, în februarie, de Escadrila 480 și vor colabora îndeaproape cu detașamentul italian echipat cu avioane de luptă ”Typhoon”, aflat în misiune de poliție aeriană din decembrie 2021, se mai precizează în comunicatul de presă al USAFE.

Activitatea pe teritoriul României a aeronavelor de luptă, atât americane cât și din alte țări membre NATO, rămâne una ridicată, datorită războiului din Ucraina declanșat de invazia Rusiei, precum și pe fondul suspendării zborurilor cu avioanele MiG-21 Lancer ale Forțelor Aeriene române.

CITEȘTE ȘI: Generalul Dănilă, despre suspendarea zborurilor avioanelor MiG-21: Problema reală a MiG-21 LanceR e lipsa pieselor de schimb

 

Programul F-16 Fighting Falcon al României

 

2. Două avioa... (f-16-romania-marea-neagra_80510400.jpg)

Două avioane de tip F-16 Fighting Falcon românești, deasupra Mării Negre. Sursă foto: Forțele Aeriene Române via NATO Allied Air Command

După suspendarea zborurilor aeronavelor MiG-21 LanceR, misiunile ROAF vor fi asigurate de F-16 Fighting Falcon. România deține o escadrilă completă formată din 17 aparate.

Amintim că inițial țara noastră a achiziționat 12 aparate, ulterior încă 5. România a achitat aproximativ 930 de milioane de dolari pentru întreaga escadrilă.

La finalul anului trecut România a demarat procedurile de achiziționare a încă două escadrile de F-16, de data aceasta din Norvegia. Vor fi achiziționate 32 de aeronave, la un preț excelent de 345 de milioane de euro, la care se adaugă pachetul logistic de 100 de milioane de euro.

Aeronavele nu au resursa de zbor atât de mare precum a F-urilor portugheze, ci în medie cam 2.500 de ore, ceea ce înseamnă aproximativ 10 ani de zbor. Vestea bună e că aeronavele vor fi achiziționate în configurație M6.5.2, configurație superioară primelor 17 avioane F-16 achiziționate din Portugalia, care vor fi modernizate și ele la acest standard la Aerostar Bacău.

CITEȘTE ȘI: Generalul (r.) Grumaz: În anul 2000 România a discutat de avioane F-16 Block 52 de ultimă generație

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel