Generalul (r.) Grumaz: În anul 2000 România a discutat de avioane F-16 Block 52 de ultimă generație

Sursă foto: Forțele Aeriene Române
Sursă foto: Forțele Aeriene Române

În 1998 pentru prima dată Lockheed Martin prezenta României chiar în sediul MApN aeronavele F-16, iar doi ani mai târzoi se purtau discuții pentru F-16 Fighting Falcon Block 52, potrivit unei declarații făcute de generalul (r.) Alexandru Grumaz.

Generalul (r.) Alexandru Grumaz, care de-a lungul timpului a ocupat poziția de prim-adjunct al Directorului STS și funcții de conducere la nivelul Ministerul Apărării Naționale, unde a fost șeful Direcției de Management al Resurselor pentru Apărare și director al Directoratului de Planificare Integrată a Apărării sau Inspector pentru armamente, a făcut referiri în cadrul unei emisiuni la DC News TV despre programul de înzestrare cu aeronave F-16 Fighting Falcon.

Criticând faptul că înzestrarea Armatei a fost neglijată decenii după Revoluția din 1989, generalul român a precizat că inițial s-au purtat discuții pentru F-16 Fighting Falcon Block 52.

„Nouă ne-au trebuit 20 de ani pentru a cumpăra F-16 Fighting Falcon. Am început în 1998 cu prima prezentare de F-16 în Ministerul Apărării Naționale, făcută de Lockheed Martin.

În anul 2000 am discutat cu Lockheed la Farmborough în Anglia despre F-16 pe atunci de ultimă generație, Block 52”, a subliniat Alexandru Grumaz.

Generalul (r.) Grumaz sesizat că în cele din urmă România a achiziționat o escadrilă de F-16 Block 15 din Portugalia, admițând că decizia a fost luată și din lipsă de fonduri la vremea respectivă.

„E problema de politică de stat. Cei care au fost politicienii noștri au neglijat înzestrarea”, a conchis acesta. 

 

România va deține trei escadrile de F-16 Fighting Falcon achiziționate second hand

 

2. F-16 al Fo... (avioane-f-16-romania_81946800.jpg)

F-16 al Forțelor Aeriene Române, sursă foto: MApN

Amintim că inițial țara noastră a achiziționat 12 aparate, ulterior încă 5. România a achitat aproximativ 930 de milioane de dolari pentru întreaga escadrilă.

La finalul anului trecut România a demarat procedurile de achiziționare a încă două escadrile de F-16, de data aceasta din Norvegia. Vor fi achiziționate 32 de aeronave, la un preț excelent de 345 de milioane de euro, la care se adaugă pachetul logistic de 100 de milioane de euro.

Aeronavele nu au resursa de zbor atât de mare precum a F-urilor portugheze, ci în medie cam 2.500 de ore, ceea ce înseamnă aproximativ 10 ani de zbor. Vestea bună e că aeronavele vor fi achiziționate în configurație M6.5.2, configurație superioară primelor 17 avioane F-16 achiziționate din Portugalia, care vor fi modernizate și ele la acest standard la Aerostar Bacău.

Interesant e că în 2019, general-locotenent (rtr.) Virgil Bălăceanu, președintele Asociației Ofițerilor în Rezervă din România (AORR), într-un interviu acordat în exclusivitate DefenseRomania, vorbind despre achiziția de F-16 second hand, a dat exemplul Poloniei care a cumpărat aparate F-16 Block 50/52 noi și a dezvăluit o discuție pe care a purtat-o, în vremea când se afla în activitate, cu regretatul general Franciszek Gągor, fost șef al Statului Major al Armatei Poloneze, trecut în neființă în urma tragediei aviatice de la Smolensk în aprilie 2010.

„I-am spus în urmă cu ani (n.r. - generalului polonez Franciszek Gągor) că au luat o decizie bună și cu avioanele F-16 pentru că au mers pe varianta Block 50/52, care atunci era cea mai modernă. Știți ce răspuns mi-a dat? Mi-a spus: 'cred că trebuia să luăm altă decizie. Ar fi trebuit să luăm F-16 second hand pe care să le modernizăm iar de banii pe care îi economiseam trebuia să dezvoltăm nevoile de UAV (n.r. – avioane fără pilot) care sunt extrem de necesare la ora actuală'", a povestit la vremea respectivă generalul Bălăceanu.

CITEȘTE ȘI: Înghesuială mare pe piața F-16 second hand. Cifrele ne arată că România a făcut totuși o afacere bună

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel