România și alte 8 state est-europene cer sprijin militar mai mare pentru Ucraina. Bucureștiul spune „da” aderării Ucrainei la NATO

Cătălin Costea |
Data publicării:
Un soldat al Ucrainei, după ce a distrus cu un sistem antitanc NLAW tehnică militară rusă ca urmare a invadării Ucrainei de către Rusia. Sursă foto: Ministerul Apărării din Ucraina
Un soldat al Ucrainei, după ce a distrus cu un sistem antitanc NLAW tehnică militară rusă ca urmare a invadării Ucrainei de către Rusia. Sursă foto: Ministerul Apărării din Ucraina

Nouă state europene membre ale NATO au emis duminică o declarație comună în care cer tuturor celor 30 de națiuni să intensifice ajutorul militar pentru Kiev și susțin aderarea Ucrainei la alianța de securitate conform deciziei adoptate la Summitul NATO de la București din 2008.

Liderii Cehiei, Estoniei, Letoniei, Lituaniei, Macedoniei de Nord, Muntenegrului, Poloniei, României și Slovaciei au publicat duminică pe site-urile oficiale un mesaj în care se declară: „Susținem apărarea Ucrainei  împotriva invaziei Rusiei, cerem Rusiei să se retragă imediat din toate teritoriile ocupate și încurajăm toți aliații să-și majoreze substanțial ajutorul militar acordat Ucrainei.”

„Suntem ferm în sprijinul deciziei Summit-ului NATO de la București din 2008 privind viitoarea aderare a Ucrainei”, se mai precizează în mesajele care vin la scurt timp după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut mișcarea surpriză de a solicita aderarea rapidă la NATO, ca răspuns la anexarea de către Rusia a celor patru regiuni din Ucraina.

Aderarea la NATO necesită însă aprobarea tuturor celor 30 de membri, iar Ucraina este puțin probabil să întrunească unanimitatea, cu atât mai mult cu cât țara este în război. 

La summitul din 2008, membrii NATO au salutat aspirațiile Ucrainei și Georgiei de aderare, dar au refuzat să ofere un calendar clar pentru posibila ascensiune a celor două țări, iar în mesajele de azi nu se menționează nici o cronologie de accedere.

 

Poziționări cu privire la cererea Ucrainei de a adera la NATO

 

Întrebat vineri despre cererea lui Zelenski de aderare accelerată la NATO, consilierul pentru securitate națională a Casei Albe, Jake Sullivan, a spus că procesul de aderare „ar trebui să fie reluat la un moment dat”.

De asemenea, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a evitat să facă angajamente când a fost întrebat despre apelul lui Zelenski.

De cealaltă parte, Dmitri Medvedev, șeful adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei, a luat în derâdere această mișcare, declarând că cererea lui Zelenski echivalează cu „a implora NATO să accelereze începutul celui de-al treilea război mondial”.

CITEȘTE ȘI: Statele Unite iau în calcul să transfere tancuri în Ucraina | Declaraţiile unui înalt oficial american au provocat deja speculații: Tancurile M1 Abrams, luate în considerare

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel