România confirmă: Tubul motorului de start al unei rachete 57E6 dintr-un sistem Panțir S-1 de producție rusească, pe o plajă din România

Darius Muresan |
Data publicării:
Sistemul de apărare antiaeriană Pantsir-S1. Sursa Fot: DefenceBlog
Sistemul de apărare antiaeriană Pantsir-S1. Sursa Fot: DefenceBlog

Forțele Navale Române au confirmat faptul că pe litorarul românesc au ajuns componente ale unei rachete. E vorba de tubul unui motor de start a unei rachete lansată de un sistem Panțir S-1 de fabricație rusă.

Amintim că, așa cum preciza și DefenseRomania în cursul acestei zile, echipajul pirotehnic al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Dobrogea" al judeţului Constanţa a intervenit duminică pe plaja de la Marea Neagră, între Periboina şi Săcele, pentru ridicarea unui element presupus a fi de muniţie.

Componentele au fost analizate de autoritățile din România.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării emis către DefenseRomania, „în urma analizei realizate la fața locului de către reprezentanții ISU Dobrogea, obiectul a fost identificat ca fiind un motor de start de la o rachetă”.

Specialiștii Forțelor Navale au „deslușit” misterul.

„Specialiștii Forțelor Navale Române au preluat luni, 16 ianuarie, de la ISU „Dobrogea”, corpul de rachetă și l-au depozitat, în siguranță, la sediul unei structuri acreditate, pentru cercetarea acestuia”, precizează Ministerul Apărării.

 

Tubul motorului de start al unei rachete de tip 57E6 dintr-un sistem Panțir S-1 de producție rusească - pe litorarul României

 

2. Resturi de... (resturi-rachete-constanta_86559000.jpeg)

Resturi de rachete pe litorarul Mării Negre, în județul Constanța, România

„În acest sens, Statul Major al Forțelor Navale precizează că elementul descoperit nu conține materiale pirotehnice sau periculoase și că acesta reprezintă un tub al unui motor de start de la o rachetă antiaeriană sol-aer de tipul 57E6, lansată de un sistem de rachete antiaeriene de tip Panțir S-1 (clasificare NATO SA-22 Greyhound), produse în Federația Rusă, care, cel mai probabil, pe timpul desfășurării acțiunilor militare recente din zona de nord a Mării Negre, a căzut în mare și a fost adus de curenții marini în zona litoralului românesc.

De asemenea, Statul Major al Forțelor Navale menționează faptul că acest tip de element de muniție nu se află în dotarea Forțelor Navale Române, este specific forțelor implicate în războiului ruso-ucrainean.

Având în vedere caracteristicile acestui tip de rachetă și frecvența utilizării în cadrul acțiunilor de luptă, este posibil ca, în perioada următoare, curenții marini să mai aducă astfel de elemente componente în proximitatea zonei costiere a României sau a altor țări riverane, fără ca acest lucru să reprezinte un pericol.

Cu toate acestea, recomandăm cetățenilor care observă astfel de elemente de muniție ca, pentru siguranța lor, să nu se apropie de obiectele descoperite și să anunțe de urgență autoritățile competente”, conchide Ministerul Apărării Naționale.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel