Republica Moldova contestă afirmația privind un atac cu dronă în Transnistria și spune că este o încercare de "provocare''

DefenseRomania Team |
Data publicării:

Biroul de Reintegrare al Republicii Moldova a contestat la 18 martie afirmațiile potrivit cărora o dronă ar fi lovit o bază militară din Transnistria, regiunea controlată de Rusia în Moldova. Canalele locale de Telegram au susținut pe 17 martie că o dronă a lovit o bază militară din Tiraspol, capitala regiunii ocupate de Rusia, și care a distrus un elicopter. Biroul a declarat că "tehnica militară din imagini nu mai este funcțională de mai mulți ani". Acesta a adăugat că "incidentul în cauză este o încercare de a provoca teamă și panică în regiune".

Transnistria se învecinează cu regiunea ucraineană Odesa și este recunoscută la nivel internațional ca parte a Republicii Moldova. Trupele rusești au ocupat Transnistria de la începutul anilor 1990, când Rusia a invadat regiunea sub pretextul protejării etnicilor ruși.

Vadim Krasnoselski, liderul proxy rus din Transnistria, a cerut în ianuarie o intensificare a exercițiilor militare și o pregătire sporită, în ceea ce el a susținut că este un răspuns la presupusele provocări din partea Chișinăului.

Ministerul rus de Externe a declarat că Moscova va "analiza cu atenție" apelul autorităților din regiunea Transnistria, controlată de Moscova, referitor la garantarea unui anumit grad de "protecție".

Când în discursul lui Vladimir Putin din 29 februarie nu s-a făcut nicio mențiune despre Transnistria - regiunea separatistă din Moldova condusă de Rusia - moldovenii au suspinat ușurați.

Cu o zi înainte, liderii entității separatiste nerecunoscute, plasată între Ucraina și Moldova, ceruseră "protecție" Rusiei - o rugăminte pe care unii au văzut-o ca pe o invitație la un atac mascat al Moscovei împotriva Chișinăului.

Au existat temeri că urmează ca Kremlinul să repete scenariul din 2022 februarie, când a recunoscut "independența" grupurilor militante controlate de Rusia în estul Ucrainei pentru a-și justifica războiul total împotriva țării, lansat câteva zile mai târziu.

În timp ce Republica Moldova se pregătește pentru alegerile extrem de contestate din octombrie, iar opoziția pro-rusă încearcă să își sporească poziția, experții sunt de acord că Rusia poate folosi această regiune extrem de dependentă pentru a crește amenințarea la adresa Kievului și a Chișinăului.

Recent, Republica Moldova a semnat un acord bilateral de apărare cu Franța la începutul lunii martie, în timpul unei întâlniri între președintele francez Emmanuel Macron și omologul său moldovean Maia Sandu. În comentariile de după întâlnire, Macron a promis "sprijin neclintit" pentru Moldova în fața amenințării rusești.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel