Putin forțează o nouă Yalta pe motivul prevenirii unui război mondial. Cristian Diaconescu: Yalta-2021 sau Ribbentrop-Molotov 2.0

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Președintele rus Vladimir Putin și ministrul apărării rus Serghei Șoigu, inspectând armament al Federației Ruse. Sursă foto: Kremlin
Președintele rus Vladimir Putin și ministrul apărării rus Serghei Șoigu, inspectând armament al Federației Ruse. Sursă foto: Kremlin

Diplomatul Cristian Diaconescu a analizat obiectivele Federației Ruse în regiune, mai ales în contextul agresivității tot mai mari a Kremlinului și în ajunul întrevederii dintre Joe Biden, liderul Statelor Unite ale Americii, și omologul său rus Vladimir Putin.

Fost ministru de externe al României și actual președinte al formațiunii politice PMP, diplomatul Cristian Diaconescu atrage atenția că diplomația rusă încearcă să prezinte părții americane o înțelegere prin care ar „legitima” și promova dreptul Rusiei în regiune. 

Cristian Diaconescu numește obiectivul Rusiei „Yalta-2021 sau Ribbentrop-Molotov 2.0”, și spune că până în prezent SUA nu au cedat în ceea ce privește agenda Summit-ului.

„Oficiali de la Kremlin şi Casa Alba lucrează intens pentru pregătirea Summit-ului Biden-Putin, undeva în Europa, în cursul lunii iunie. Premisele sunt tensionate. Patrushev (Secretarul Consiliului de Securitate) şi Lavrov - ministrul rus de externe au dat mandat negociatorilor ruşi să prezinte americanilor o variantă de înţelegere prin care să se “legitimeze“ dreptul Rusiei de a-şi promova, în regiune, abordările de securitate naţională privind exerciţiul suveranităţii inclusiv posibilitatea de a apăra “vorbitorii de limba rusă“ oriunde s-ar afla aceştia.

Preşedintele Biden şi Tony Blinken, secretarul de stat al SUA, consideră că stabilizarea relaţiilor ruso-americane depinde de acceptarea de către partea rusă a consecinţelor atacurilor cyber, amestecului în alegerile din SUA, încălcării drepturilor omului sau agresiunea împotriva Ucrainei.

SUA ar dori să coopereze cu Rusia în domenii privind: controlul armamentului nuclear, lupta împotriva terorismului islamic, controlul pandemiei sau schimbările climatice. În esenţă, Kremlinul încearcă un joc “de miză nulă” prin întoarcerea la situaţia anterioară anului 2014, renunţarea reciprocă la regimurile de sancţiuni, cu păstrarea influenţei ruse în Crimeea şi Donbas”, precizează Diaconescu.

 

Rușii vor Yalta 2021 sub narativul prevenirii unui război mondial

 

În retorica prevenirii unei conflagrații mondiale, Federația Rusă urmărește un proiect de tip Yalta-1945, replicat în 2021, mai precizează Cristian Diaconescu. El subliniază că summit-ul din 1945 a fost un dezastru strategic pentru Europa Centrală și de Est. Diplomatul vede demonstrația de forță a Rusiei de la granița Ucrainei ca un semnal că Moscova nu exclude o confruntare nucleară globală și va încerca să forțeze pe canalele de negociere.

„Partea rusă consideră că proiectul Yalta-1945 poate fi replicat în 2021, asigurându-se stabilitatea şi predictibilitatea necesare în scopul prevenirii unei conflagraţii mondiale.

Summit-ul de la Yalta -1945 cu scopurile declarate privind reconstruirea comunităţii internaţionale după al doilea Război Mondial a reprezentat un dezastru strategic pentru Europa Centrală şi de Est dar un mare succes pentru URSS şi generarea sistemului influenţelor comuniste.

Prin mobilizarea militară excepţională (peste 300.000 de militari), precum şi încercarea de a se angaja într-un război convenţional, generalizat în Ucraina, Rusia a trecut la o fază superioară şi anume semnalul transmis SUA şi aliaţilor săi că nu ar exclude chiar o confruntare nucleară globală.

Yalta - 2021 sau Molotov -Ribbentrop 2.0 ar plasa România ca parte a Europei Centrale şi de Est sub acelaşi regim diferit, discriminatoriu şi criminal, care a distrus destine şi naţiuni. Până în acest moment Washingtonul nu a cedat în ceea ce priveşte agenda Summit-ului. Rămâne de văzut. Dar poziţionarea puterilor europene influente este necesară, mai mult decât oricând. Este nu numai o problemă de semnal dar mai ales de expresie a solidarităţii, necesare astăzi în logica pace-război”, și-a conchis analiza, pe pagina oficială de Facebook, fostul ministru de externe Cristian Diaconescu.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel