Wladysław Kosiniak-Kamysz a spus că două avioane poloneze au fost implicate în misiune după ce comanda operațională comună a NATO pentru forțele din Europa a emis ordinul de interceptare.
Acestea au localizat aeronava rusească în spațiul aerian internațional deasupra Mării Baltice joi seara, înainte de a o intercepta și “descuraja efectiv”, a spus el.
“Aeronava Su-24 a Federaţiei Ruse efectua manevre periculoase”, a declarat Kosiniak-Kamysz reporterilor.
El a spus că “astfel de manevre arată care sunt intenţiile acestei acţiuni, că aceasta nu este o acţiune accidentală, ci o acţiune intenţionată”.
Wladysław Kosiniak-Kamysz a adăugat că “astfel de incidente au mai avut deja loc în ultimele săptămâni”.
Rusia nu se mai ascunde și testează zilnic Alianța
Avioane F-16 poloneze, foto: Forțele Aeriene din Polonia via NATO
La începutul acestei săptămâni, Polonia a declarat că o navă rusă sancționată efectuează “manevre suspecte“ în Marea Baltică, lângă un cablul maritim care leagă Polonia și Suedia.
De asemenea, trupele NATO au efectuat săptămâna aceasta exerciții de antrenament pe insula strategică baltică Gotland, ea însăși fiind luată în considerare pentru remilitarizare, pentru a înfrunta amenințarea rusă.
Interceptarea de joi a avut loc la doar câteva zile după ce MiG-29-urile poloneze au fost trimise să întâlnească un petrolier “sub pavilion Gabon” din cadrul flotei din umbră a lui Vladimir Putin.
Nava care se îndreaptă spre Rusia este suspectată că a fost folosită de Moscova pentru a evita sancțiunile internaționale și a fost sancționată de Marea Britanie la începutul acestei luni.
Rusia a desfășurat, de asemenea, un avion de luptă Su-35S care ar fi încălcat spațiul aerian al Estoniei, încercând să ofere acoperire pentru petrolierul care fugea, “Jaguar”.
Su-35 al Forțelor Aeriene ale Rusiei
Într-un videoclip dramatic, un avion aparținând Poloniei, membră NATO, a fost văzut urmărind aeronava rusească deasupra Golfului Finlandei, care face parte din Marea Baltică.
În filmări separate, o voce rusă de pe puntea petrolierului i-a acuzat pe estonieni că sunt “clovni” în timp ce încercau și nu au reușit să urce la bordul navei.
Rusia a stârnit îngrijorarea internaţională anul trecut cu privire la planurile de extindere a apelor sale teritoriale din Marea Baltică, în apropierea graniţei sale maritime cu Finlanda şi Lituania.
Avioanele rusești au făcut manevre în mod repetat în jurul Mării Baltice de la invazia ilegală a Ucrainei în februarie 2022.
Și la începutul acestei luni, o navă de război a Marinei Regale a urmărit un submarin rusesc și nave care treceau prin Canalul Mânecii.
HMS Tyne a fost desfășurată ca parte a unei operațiuni NATO de urmărire a submarinului Krasnodar al Moscovei, în timp ce acesta se întorcea într-un port baltic rusesc.
Marina a declarat că HMS Tyne, un elicopter Wildcat de la 815 Naval Air Squadron și RFA Tideforce a raportat despre fiecare mișcare a corvetei RFS Boikiy și a trei nave comerciale - Baltic Leader, Patria și Cebepa.
Pe de altă parte, în ultimele săptămâni au apărut imagini din satelit care arată o acumulare de forțe ruse la doar câțiva kilometri de granița cu Finlanda.
Moscova pare să fi stabilit locuri de cazare pentru trupe, infrastructură de avioane și alte facilități noi la bazele militare cheie, pe măsură ce tensiunile cresc în regiune.
Prim-ministrul Finlandei și serviciile de informații germane se numără printre partenerii europeni care au sugerat că Putin se pregătește pentru un conflict îndelungat cu Occidentul.
Un raport al guvernului finlandez citat de postul de știri Iltalehti în decembrie afirma că Helsinki consideră că un atac asupra Finlandei, Norvegiei, Suediei și statelor baltice reprezintă o posibilitate.
“Rusia îşi consolidează prezenţa militară şi activităţile în direcţia sa nord-vestică, în toate mediile operaţionale, cât mai repede posibil”, a avertizat raportul.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News