Proiect militar european de cercetare: AESA multifuncțional - radar, comunicații și război electronic

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:

Agenția Europeană pentru Apărare (European Defense Agency – EDA) a anunțat, recent, că a fost lansat un nou proiect, în cadrul Programului european de cercetare în domeniul apărării – PADR.

Potrivit EDA, proiectul, cu acronimul CROWN, se va concentra asupra proiectării cunoscutelor matrici AESA, dar în varianta cu funcții combinate - radar, comunicații și război electronic, pentru aplicații militare.

AESA – Matrice cu Scanare Electronică Activă (Active Electronically Scanned Array) este o antenă formată din multiple elemente, care sunt controlate individual cu ajutorul computerului, din punctul de vedere al emisiei, recepției, direcției și frecvenței semnalelor radio de scanare. Principala utilizare a AESA este radarul, în special pe avioane și nave de luptă.

Proiectul, cu un buget de aproximativ 10 milioane euro și o durată de 30 de luni, va fi realizat de un consorțiu coordonat de compania Indra (Spania), din care mai fac parte 10 participanți (firme, centre de cercetare etc.) din șapte țări ale UE.

CROWN va pune bazele proiectării și realizării unui sistem multifuncțional de radiofrecvență de nouă generație, bazat pe tehnologia AESA pentru o gamă largă de aplicații, pentru a deveni disponibil în mai multe domenii militare, în următorii 10 ani.

Activitățile planificate includ atât evaluarea procesului de cercetare și dezvoltare (R&D assesment), cât și recomandări privind tehnologiile critice, care vor viza activitățile de cercetare și tehnologie (R&T - Research & Technology) la nivel de sistem și componentă, precum și proiectarea, fabricarea și testarea unui prototip la scară mică, se precizează într-un comunicat de presă al EDA.

 

Consorțiul CROWN

 

CROWN (Combined Radar, cOmmunications, and electronic Warfare fuNctions) reunește urmărorii 11 participanți: Indra (Spania), Thales (Franța), Biroul Național de Studii și Cercetări Aerospațiale - ONERA (Franța), Hensoldt Sensors (Germania), Fraunhofer-Gesellschaft (Germania), Saab (Suedia), Agenția de Cercetare a Apărării - FOI (Suedia), Organizația Olandeză de Cercetare în Știință Aplicată - TNO (Olanda), Leonardo (Italia), Elettronica (Italia) și Institutul Baltic de Tehnologii Avansate - BPTI (Lituania).

Proiectul CROWN face parte din setul de activități PADR (Preparatory Action on Defence Research - Acțiunea de Pregătire a Cercetării [științifice] de Apărare) lansat de Comisia Europeană în 2017 și condus de EDA, pentru a evalua și demonstra valoarea cercetării și tehnologiei în domeniul apărării.

Comentariul autorului: O matrice AESA, care să combine funcțiile radar, comunicații și război electronic (proiectul CROWN) reprezintă o premieră la nivel mondial. Cele mai avansate sisteme din lume în privința celor trei funcții sunt realizate în mod individual, proiectanții trebuind să rezolve delicata problemă a compatibilității electromagnetice, adică sistemele să nu se bruieze reciproc.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel