Orban a calificat drept "o hărţuire greu de acceptat" continuarea litigiului în instanţă.
,,Mi se pare o hărţuire greu de acceptat. Procesul principal, şi anume contestaţia împotriva deciziei de adjudecare a contractului către consorţiul Naval Group - Şantierul Naval Constanţa a fost respinsă prin hotărâre judecătorească definitivă. Din punctul meu de vedere, se pot începe negocierile finale în vederea semnării contractului de construcţie, chiar dacă mai există litigiul care, repet, nu mai are niciun fel de temei. Atâta timp cât instanţa s-a pronunţat prin hotărâre definitivă pe subiectul principal, şi anume decizia de adjudecare a consorţiului care realizează contractul, din punctul meu de vedere nu mai există nicio problemă juridică pentru negocierea şi semnarea contractului", a declarat prim-ministrul, aflat într-o vizită la Şantierul Naval Constanţa, potrivit Agerpres.
Ludovic Orban pare să contrazică MApN. Amintim că Ministerul Apărării Naționale a ţinut să facă câteva precizări cu privire la procesul de achiziție a corvetelor multifuncționale pentru Forțele Navale Române, precizând că semnarea contractului se va face după soluţionarea dosarelor din instanță.
Ludovic Orban a vorbit, de asemenea, despre un parteneriat serios între industria navală şi Guvern.
,,Pe toată durata epidemiei, Şantierul Naval a funcţionat în foc continuu şi suntem pe o navă care a fost construită şi urmează să fie lansată la apă pe 14 august. Este, efectiv, o navă extrem de modernă, o navă cu un nivel ridicat de automatizare, cu o tehnologie de control a tuturor sistemelor remarcabilă, o navă care este operată de un personal navigant de 16 persoane şi care face parte dintr-un set de nave de 40.000 de tone care sunt produse la Şantierul Naval Constanţa. De asemenea, Şantierul Naval Constanţa, împreună cu Naval Group, au fost declaraţi câştigătorii licitaţiei pentru cele patru corvete multifuncţionale. Practic, aici se vor produce cele patru corvete, fiind parte din acest proiect extrem de important. (...) Industria de producere şi de reparare a navelor este o industrie cu o mare importanţă pentru România, o industrie care se află într-o perioadă de întrebări şi care necesită un parteneriat cât se poate de serios cu Guvernul, astfel încât să asigurăm dezvoltarea în continuare a acestei industrii", a mai declarat premierul.
În acest context subliniem că Viorel Manole, directorul PATROMIL, a precizat în exclusivitate pentru DefenseRomania în cursul acestei săptămâni că speră ca undeva la finalul trimestrului al treilea sau începutul trimestrului al patrulea să fie semnat contractul iar în maximum 60 de zile de la acel moment să pună în aplicare contractele. Viorel Manole a anunțat că deja au fost purtate negocieri și au fost semnate precontracte între industria de apărare și Naval Group.
Francezii de la Naval Group vor construi 4 corvete Gowind 2500, pentru Forțele Navale Române. Acestea vor fi construite în parteneriat cu Șantierul Naval Constanța. Oferta câștigătoare a Naval Group se ridică la aproximativ 1.2 miliarde de euro și include și modernizarea celor două fregate.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News