Premierul Orban acuză Damen de 'hărțuire' și spune că pot începe negocierile pentru semnarea contractului celor patru corvete

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
Corveta Gowind, a Naval Group, declarat câștigător în licitația organizată de MApN. Sursă: Naval Group
Corveta Gowind, a Naval Group, declarat câștigător în licitația organizată de MApN. Sursă: Naval Group

Premierul Ludovic Orban a declarat joi că, din punctul său de vedere, pot fi demarate negocierile cu consorţiul Naval Group - Şantierul Naval Constanţa pentru semnarea contractului de construcţie a celor patru corvete multifuncţionale din programul de înzestrare a Armatei, având în vedere că instanţa a respins printr-o hotărâre definitivă contestaţia depusă de cei de la Damen.
 

Orban a calificat drept "o hărţuire greu de acceptat" continuarea litigiului în instanţă.

,,Mi se pare o hărţuire greu de acceptat. Procesul principal, şi anume contestaţia împotriva deciziei de adjudecare a contractului către consorţiul Naval Group - Şantierul Naval Constanţa a fost respinsă prin hotărâre judecătorească definitivă. Din punctul meu de vedere, se pot începe negocierile finale în vederea semnării contractului de construcţie, chiar dacă mai există litigiul care, repet, nu mai are niciun fel de temei. Atâta timp cât instanţa s-a pronunţat prin hotărâre definitivă pe subiectul principal, şi anume decizia de adjudecare a consorţiului care realizează contractul, din punctul meu de vedere nu mai există nicio problemă juridică pentru negocierea şi semnarea contractului", a declarat prim-ministrul, aflat într-o vizită la Şantierul Naval Constanţa, potrivit Agerpres.

Ludovic Orban pare să contrazică MApN. Amintim că Ministerul Apărării Naționale a ţinut să facă câteva precizări cu privire la procesul de achiziție a corvetelor multifuncționale pentru Forțele Navale Române, precizând că semnarea contractului se va face după soluţionarea dosarelor din instanță.



Ludovic Orban a vorbit, de asemenea, despre un parteneriat serios între industria navală şi Guvern.

,,Pe toată durata epidemiei, Şantierul Naval a funcţionat în foc continuu şi suntem pe o navă care a fost construită şi urmează să fie lansată la apă pe 14 august. Este, efectiv, o navă extrem de modernă, o navă cu un nivel ridicat de automatizare, cu o tehnologie de control a tuturor sistemelor remarcabilă, o navă care este operată de un personal navigant de 16 persoane şi care face parte dintr-un set de nave de 40.000 de tone care sunt produse la Şantierul Naval Constanţa. De asemenea, Şantierul Naval Constanţa, împreună cu Naval Group, au fost declaraţi câştigătorii licitaţiei pentru cele patru corvete multifuncţionale. Practic, aici se vor produce cele patru corvete, fiind parte din acest proiect extrem de important. (...) Industria de producere şi de reparare a navelor este o industrie cu o mare importanţă pentru România, o industrie care se află într-o perioadă de întrebări şi care necesită un parteneriat cât se poate de serios cu Guvernul, astfel încât să asigurăm dezvoltarea în continuare a acestei industrii", a mai declarat premierul.

În acest context subliniem că Viorel Manole, directorul PATROMIL, a precizat în exclusivitate pentru DefenseRomania în cursul acestei săptămâni că speră ca undeva la finalul trimestrului al treilea sau începutul trimestrului al patrulea să fie semnat contractul iar în maximum 60 de zile de la acel moment să pună în aplicare contractele. Viorel Manole a anunțat că deja au fost purtate negocieri și au fost semnate precontracte între industria de apărare și Naval Group.

Francezii de la Naval Group vor construi 4 corvete Gowind 2500, pentru Forțele Navale Române. Acestea vor fi construite în parteneriat cu Șantierul Naval Constanța. Oferta câștigătoare a Naval Group se ridică la aproximativ 1.2 miliarde de euro și include și modernizarea celor două fregate.

CITEȘTE ȘI: Când va începe construcția corvetelor Gowind 2500 pentru România? Industria de apărare vine cu precizări

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel