Unsprezece state partenere ale Ucrainei au semnat un memorandum care definește condițiile de desfășurare a perioadei de pregătire. Cu toate acestea, nu este încă confirmată data la care avioanele de luptă F-16 vor ajunge în Ucraina.
Ministerul danez al Apărării a informat că Danemarca, Olanda, Belgia, Belgia, Canada, Luxemburg, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Suedia și Marea Britanie au fost de acord să înceapă pregătirea piloţilor ucraineni.
Mai multe avioane de luptă F-16 vor fi mutate într-un centru de antrenament din România pentru instruirea ucrainenilor. Astfel piloți, tehnicieni și personal auxiliar din Ucraina vor lua parte la programul de pregătire.
De asemenea, este posibil să fie incluse în program și alte tipuri de avioane de luptă.
Thank you to my colleagues: ???????? @troelslundp ???????? @DefensieMin ???????? @DedonderLudivin ???????? @AnitaAnandMP ???????? @Francois_Bausch ???????? @Bjornarildgram ???????? @mblaszczak ???????? Helena Carreiras @defesa_pt ???????? @AngelTilvar ???????? @PlJonson ???????? @BWallaceMP
— Oleksii Reznikov (@oleksiireznikov) July 11, 2023
F-16s will protect Ukraine’s skies and NATO's Eastern… https://t.co/3bEXgNJNmU pic.twitter.com/KwapLJUDGX
Danemarca și Olanda, membre NATO, conduc eforturile coaliției internaționale de instruire a piloților și a personalului tehnic a aeronavelor și de furnizare a avioanelor F-16 către Ucraina.
,,F-16 va proteja cerul Ucrainei și flancul estic al NATO. Forțele Aeriene Ucrainene sunt pregătite să le opereze cât mai curând posibil", a adăugat Reznikov.
Pegătirea pe F-16 pentru piloţii ucraineni trebuia să înceapă în iunie, dar au intervenit câteva schimbări
La începutul lunii iulie, ministrul de externe Dmitro Kuleba a declarat că "una dintre țări" a promis Ucrainei că luna trecută va începe antrenarea ucrainenilor pe avioane de luptă F-16, dar din cauza unei erori de calcul, acest lucru nu s-a întâmplat.
Kuleba a recunoscut că anterior a fost încrezător că Ucraina va primi avioanele de luptă "în primele luni ale anului viitor", având în vedere că antrenamentul pentru F-16 urma să înceapă în iunie.
,,Antrenamentul nu a început în iunie. Acest lucru înseamnă că programul începe să se schimbe... Acum lucrăm cu toate părțile implicate, cu toate țările care participă la ''coaliția aviatică'', pentru a accelera acest proces cât mai mult posibil", a declarat oficialul ucrainean.
România devine oficial centru regional de F-16. Piloții români, ucraineni și aliați vor fi pregătiți în ţara noastră
Joi, 6 iulie 2023, a avut loc, la Palatul Cotroceni, ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, condusă de către Președintele României, Klaus Iohannis. În cadrul ședinței s-a decis ca România să devină centru regional pentru pregătirea piloților de F-16 Fighting Falcon, inclusiv ucraineni, o decizie majoră.
Potrivit unui comunicat oficial emis de Administrația Prezidențială către DefenseRomania, primul subiect discutat în cadrul CSAT a vizat obiectivele României la Summitul NATO, care se va desfășura la Vilnius, în perioada 11-12 iulie 2023.
La Vilnius, Președintele Klaus Iohannis a anunțat că România a înaintat deja o propunere aliaților din NATO pentru a deveni centru de pregătire pentru avioane de luptă F-16 Fighting Falcon.
O asemenea decizie ar avea un impact colosal și ar fi o șansă uriașă pentru Forțele Aeriene Române în contextul în care hub-ul regional nu ar pregăti doar piloți ucraineni și aliați ci și piloți români.
Amintim că România deține 17 avioane F-16 Fighting Falcon și a achiziționat recent încă 32 de avioane din Norvegia. Primele urmează să ajungă anul acesta sau anul viitor.
Astfel e esențial un centru de pregătire pentru piloți în contextul în care numărul sloturilor e limitat, iar avioanele vor veni în cascadă posibil încă de anul acesta.
Prezent la summitul NATO de la Vilnius, Lituania, președintele României Klaus Iohannis a declarat că România a înaintat propunerea de a deveni centru de pregătire pentru F-16 și există sprijin din partea aliaților. Președintele României nu a vrut să dezvăluie, din motive evidente de securitate, ce bază va fi responsabilă pentru acest centru.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News