Posibile sancţiuni ca urmare a ofensivei Turciei în Siria

Eduard Pascu |
Data publicării:

Miniştrii de externe din Uniunea Europeană vor discuta luni despre ofensiva militară lansată de Turcia împotriva miliţiilor kurde din nordul Siriei şi vor dezbate posibilitatea de a impune sancţiuni Ankarei, după ce au solicitat deja autorităţilor turce să pună capăt incursiunii din cauza impactului umanitar, informează EFE, transmite Agerpres.

Pe agenda reuniunii, care se va desfăşura la Luxemburg, figurează şi noile prospecţiuni ale Turciei privind rezervele de gaze naturale în largul Ciprului, o activitate care a dus deja în iulie la impunerea unor măsuri europene împotriva Ankarei. Mai concret, este vorba de suspendarea negocierilor cu Turcia pe tema unui acord de aviaţie, anularea reuniunilor politice de nivel înalt, reducerea fondurilor destinate ţării în calitate de stat candidat la aderarea la UE şi limitarea creditelor acordate de Banca Europeană de Investiţii.

Pe fondul propunerilor făcute de Cipru şi de Grecia de a intensifica sancţiunile împotriva Turciei, ţări precum Suedia au cerut să se meargă chiar mai departe, ajungându-se chiar până la impunerea unui embargou asupra vânzării de arme către Turcia din cauza ofensivei sale din Siria.

Turcia, somată să înceteze atacul

 

În schimb, surse diplomatice citate de EFE au constatat că nu există o propunere comună pe masa negocierilor pentru a sancţiona Turcia pentru operaţiunea sa militară, abordarea prioritară fiind aceea de a continua să i se ceară Ankarei să înceteze aceste atacuri, care pentru moment se limitează la bombardamente aeriene şi operaţiuni speciale.

Potrivit respectivelor surse, intenţia nu este de "a speria" Turcia, ci de a o determina să reia negocierile pe tema conflictului cu Cipru şi ca relaţia cu UE să nu aibă de suferit.

În orice caz, dacă UE decide să-şi înăsprească atitudinea faţă de Turcia, blocul comunitar ar putea lua în calcul măsuri selective individuale, cum ar fi un embargou asupra armelor sau interzicerea exportului de material de prospecţii petroliere, au declarat sursele citate de EFE.

Alte surse europene au susţinut necesitatea menţinerii presiunii diplomatice asupra Turciei şi au declarat că "mai este timp de gândire" asupra altor măsuri dacă intervenţia militară continuă. O altă chestiune care îngrijorează UE cu privire la ofensiva turcă în Siria este că există riscul ca militanţi din gruparea teroristă Stat Islamic, deţinuţi de kurzi, să reuşească să evadeze. În acest context, un înalt funcţionar comunitar a amintit că decizia de a repatria deţinuţi europeni este de competenţa fiecărui stat membru.

Criza din Nicaragua

 

 

Miniştrii de externe ai UE vor aborda şi criza din Nicaragua, urmând să aprobe oficial un cadru legal care va permite sancţionarea autorităţilor de la Managua, considerate răspunzătoare de criza socio-politică pe care o traversează această ţară din America Centrală. Confruntările din Nicaragua s-au soldat cu 328 de morţi din aprilie 2018 şi până în prezent, potrivit Comisiei Interamericane pentru Drepturile Omului, deşi unele grupuri au stabilit la 651 bilanţul morţilor, în timp ce guvernul spune că 200 de oameni şi-au pierdut viaţa şi denunţă o tentativă de lovitură de stat.

În fine, şefii diplomaţiilor europene vor discuta şi ultimele evoluţii în criza din Venezuela, înaintea conferinţei internaţionale de sprijin a persoanelor strămutate din această ţară care va avea loc la Bruxelles în 28 şi 29 octombrie.

Vezi și: Update - Secretarul general al Ligii Arabe: Ofensiva Turciei în Siria, o "invazie" a unui teritoriu arab

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel