România va achiziționa o configurație a sistemului de apărare aeriană Spyder al Rafael Advanced Defense Systems, a confirmat recent un purtător de cuvânt al companiei pentru Breaking Defense. Ministerul Apărării Naționale (MApN) a anunțat că un acord-cadru a fost semnat pe 18 iulie între compania de stat CN Romtehnica SA și Rafael.
Acordul, evaluat la 10,33 miliarde de lei (aproximativ 2,03 miliarde de euro fără TVA), vizează dotarea armatei cu șase sisteme integrate de apărare antiaeriană (SHORAD și VSHORAD) pentru a contracara amenințări aeriene, inclusiv drone și rachete de croazieră.
Deși nucleul sistemului este israelian, bazat pe lansatoare Spyder și rachetele Python 5 și Derby, rapoarte publicate de media poloneza, precum Defence24, indică o configurație hibridă. Conform acestor surse, acordul ar putea include radare de la compania italiană Leonardo, în locul celor israeliene IAI Elta.
Mai mult, sistemul va integra și rachete poloneze Piorun pentru componenta VSHORAD (apărare antiaeriană cu rază foarte scurtă de acțiune).
Piorun ar oferi capabilități redutabile apărării antiaeriene a României
Piorun, un sistem de tip MANPADS produs de Mesko (o subsidiară a grupului de stat PGZ), și-a dovedit eficiența pe câmpul de luptă din Ucraina și a fost deja exportat către state NATO precum Norvegia, Estonia și Letonia.
Cu o rază de acțiune de până la 6,5 kilometri și un plafon de 4 kilometri, Piorun ar oferi capabilități redutabile în stratul inferior al apărării antiaeriene a României.
Grupul polonez PGZ a refuzat să comenteze rapoartele privind un potențial contract cu România. Totuși, structura achiziției ar putea explica acest refuz. Este posibil ca, în cadrul programului, Rafael să acționeze ca antreprenor principal și integrator de sistem, iar PGZ să devină subcontractant pentru componenta VSHORAD. O astfel de abordare ar permite României să combine componente de top de la diverși furnizori internaționali într-un singur sistem coerent.
Programul SHORAD-VSHORAD face parte dintr-un efort mai amplu de modernizare a apărării antiaeriene românești, care include și achiziția separată a sistemelor franceze Mistral 3.
Noile sisteme vor înlocui echipamente învechite din era sovietică, precum 9K33 Osa (SA-8 Gecko) și 2K12 Kub (SA-6 Gainful), și vor completa sistemele americane MIM-104 Patriot, creând o rețea de apărare multi-stratificată, interoperabilă cu standardele NATO.
Deși acordul principal cu Rafael este confirmat, configurația finală a sistemelor livrate României rămâne un punct de interes major pentru industria de apărare.
Includerea rachetelor Piorun ar marca nu doar un succes de export semnificativ pentru Polonia, ci și o validare a tendinței europene de a crea soluții de apărare hibride și optimizate pentru performanță.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News