Piloții străini vor să lupte în Ucraina. Scutaru: Să nu excludem că vom vedea F-16 sau Mirage 2000 luptând împotriva Rusiei mult mai repede

Darius Muresan |
Data publicării:
Pilot F-16 Fighting Falcon. Foto: Raytheon
Pilot F-16 Fighting Falcon. Foto: Raytheon

Aviația militară e încă un subiect tabu pentru Occident, în ceea ce privește sprijinul acordat Ucrainei, deși Kievul pune o presiune tot mai mare pe aliați pentru ca aceștia să deblocheze pachete de ajutor militar care să includă avioane de luptă occidentale.

După ce aliații occidentali ai Ucrainei au fost de acord la începutul acestui an să livreze tancuri occidentale forțelor de apărare ucrainene, care se confruntă cu o invazie fără precedent în ultimii 80 de ani din partea trupelor ruse de ocupație, Kievul și-a focalizat eforturile pe a debloca și pachete de ajutor militar care să includă rachete cu rază lungă de acțiune, dar mai ales avioane occidentale de luptă.

Până în prezent statele membre NATO nu au ajuns la un consens cu privire la acest aspect. Remarcăm însă faptul că Polonia și Slovacia au trimis deja Ucrainei avioane de luptă, însă vorbim de modele sovietice, avioane de tip MiG-29.

Un aspect important în cazul în care se va da undă verde aviației militare pentru Ucraina îl reprezintă piloții și tehnicienii de la sol, în contextul în care pregătirea piloților ucraineni și trecerea lor pe avioane occidentale e un proces complex și de durată.

 

F-16 sau Mirage 2000 luptând în Ucraina cu piloți voluntari străini, un scenariu deloc exclus

 

2. Mirage-200... (mirage-2000-5f_03249400.jpg)

Mirage-2000-5F / Flickr, Alan Wilson

În cadrul emisiunii Obiectiv EuroAtlantic de la DefenseRomania, George Scutaru, fost consilier prezidențial pe probleme de securitate națională și CEO-ul reputatului think tank New Strategy Center, subliniază că am putea vedea avioane occidentale luptând în Ucraina mult mai rapid, în cazul în care la manșa lor s-ar afla piloți străini, existând în istorie precedente în acest sens. 

„Există o problemă cu instruirea piloților. Dar mai e un aspect important. Există o legiune străină, sunt oameni care benevol luptă în Ucraina. Voluntari piloți au existat încă din războiul civil din Spania sau în războiul din Coreea, în ambele tabere. Pot exista și astfel de situații iar acest ajutor care ar lua timp până ar fi pus în practică efectiv să se scurteze. Adică să vedem avioane F-16 sau Mirage 2000 zburând pe cerul Ucrainei și luptând împotriva Rusiei, mult mai repede decât indică timpul de stagiu și pregătire”, a precizat expertul în securitate.

Amintim că presa internațională a scris de mai multe ori că există numeroși foști piloți militari care s-au arătat dornici să lupte în Ucraina. Nu în ultimul rând, de precizat că Ucraina a modificat în martie anul curent legislația, astfel încât piloții și specialiștii în aviație din alte state să se poate înrola. Kievul face pași legislativi în perspectiva în care ar reuși să convingă Occidentul să îi ofere avioane de luptă moderne.

De remarcat și faptul că tot luna trecută publicația franceză Le Figaro a anunțat că 30 de piloți ucraineni au început o perioadă accelerată de pregătire pe avioane de vânătoare franceze Mirage 2000 în Franța. Kievul a negat informația.

Urmărește integral analiza Numărătoarea inversă: Contraofensiva Ucrainei, făcută de expertul în securitate George Scutaru, pentru DefenseRomania

Youtube video image

 

 

Scutaru: Să nu facem greșeala de a avea așteptări mari de la contraofensiva Ucrainei. Vor urma și altele

 

George Scutaru a mai adăugat că nu trebuie să cădem în capcana de a avea așteptări prea mari de la contraofensiva Ucrainei, despre care toată lumea vorbește și asupra căreia se pune o mare presiune. El e de părere că pe măsură de echipamentul militar occidental va ajunge în Ucraina, vor mai exista și alte acțiuni ofensive de eliberare a teritoriului ocupat de ruși.

„Ofensiva Ucrainei e așteptată de toată lumea, dar trebuie să fim conștienți că din perspectiva Ucrainei victoria înseamnă eliberarea tuturor teritoriilor ocupate de ruși, inclusiv Crimeea. (...) Eu cred însă că devine o greșeală să creăm așteptări prea mari de la această ofensivă. E o presiune publică în primul rând.

Dar nu e nici prima ofensivă și nici nu va fi ultima, pentru că nu tot armamentul occidental a ajuns la ucraineni, mă refer inclusiv la tancurile Abrams. Această contraofensivă care se comentează că ar debuta în mai sau în iunie nu va beneficia de tot ajutorul militar promis de Occident. E adevărat că acțiunea va depinde și de  condițiile meteo din teren, cunoaștem particularitatea de teren și ce înseamnă o ploaie în Ucraina, noroiul care se formează și greutatea în mișcări a trupelor de blindate”, a conchis Scutaru.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel