Anunțul a fost făcut de Constantin Alexie Cotan Bodolan, reprezentant al noii echipe de management a ROMARM, care a subliniat că parteneriatul este un „moment definitoriu pentru cooperarea transatlantică în domeniul apărării”. Inițiativa se aliniază viziunii strategice a NATO și a fost parafată în urma discuțiilor de la Summitul de la Haga, cu mandatarea noului ministru al economiei.
O tehnologie testată în luptă care răspunde amenințărilor moderne
Acordul vizează producția locală a sistemului radar mobil G/ATOR (Ground/Air Task-Oriented Radar), o soluție tehnologică avansată, concepută pentru a răspunde celor mai complexe amenințări de pe câmpul de luptă modern. Conform Northrop Grumman, sistemul oferă supraveghere și control al focului la 360 de grade, pe distanțe lungi, fiind esențial pentru misiuni de apărare aeriană și antirachetă.
Capabilitățile sale multi-misiune permit detectarea, identificarea și urmărirea unei game largi de ținte, inclusiv rachete de croazieră, aeronave cu și fără pilot (drone), precum și diverse tipuri de rachete de artilerie, proiectile și mortiere.
„Parteneriatul nostru industrial cu ROMARM va oferi o soluţie dovedită, gata de utilizare, care va contribui la consolidarea securităţii României împotriva ameninţărilor în continuă evoluţie”, a declarat Greg Teitelbaum, vicepreședinte pentru senzori tereștri și maritimi la Northrop Grumman, potrivit ASDNews.com.
Beneficii strategice și economice pentru România
Implementarea acestui acord va genera o serie de avantaje strategice și economice. În plan industrial, parteneriatul implică un transfer direct de tehnologie și know-how de la un lider mondial, stimulând modernizarea bazei naționale de apărare și generând noi locuri de muncă în domeniul tehnologiilor avansate.
Pe plan strategic, prin acest demers, România își consolidează rolul de hub de securitate și stabilitate în regiunea Mării Negre, aliniindu-și capabilitățile la cele mai înalte standarde.
Deși Memorandumul de Înțelegere stabilește cadrul de cooperare, comunicatul oficial nu oferă, pentru moment, detalii referitoare la numărul de sisteme care vor fi produse sau la locația exactă a facilității de producție. Aceste elemente vor fi, cel mai probabil, definite în etapele contractuale viitoare ale parteneriatului.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News