Parlamentul Ungariei desecretizează un raport privind migrația ilegală și terorismul pe "Ruta Balcanică"

Nicolae Iordan |
Data publicării:
Criza migranților. Sursă foto: Polska Policja - Poliția poloneză
Criza migranților. Sursă foto: Polska Policja - Poliția poloneză

Raportul de securitate națională a Ungariei privind relația dintre migrația ilegală și terorism din 23 octombrie 2023 a fost desecretizat și publicat pe site-ul Parlamentului Ungariei, deși cu numeroase omisiuni în ceea ce privește părțile care rămân acoperite de secret.

Documentul arată că violența de-a lungul graniței de sud a Ungariei crește, cu riscul ca rețelele teroriste să preia controlul asupra rutelor de migrație ilegală.

Raportul a fost desecretizat la inițiativa liderului grupului parlamentar al partidului de guvernare (FIDESZ) și membru al comisiei de securitate națională, Máté Kocsis, pe motiv că și opinia publică trebuie să fie conștientă de problemele legate de imigrație și terorism.

În document se precizează că protecția Ungariei și a Europei împotriva imigrației ilegale este asigurată de legislație, de personalul de serviciu la frontiera de sud și de bariera de securitate. Tendințele și informațiile recente de la agențiile naționale de aplicare a legii și de securitate arată că toate cele trei elemente de securitate sunt supuse unei presiuni din ce în ce mai mari, în timp ce, din perspectivă politică și juridică, raportul evidențiază modul în care Pactul UE privind migrația constituie un risc.

În ceea ce privește securitatea internă, amenințarea tot mai mare a terorismului, ca o consecință a conflictului dintre Israel și Hamas, reprezintă un risc în creștere în paralel cu întărirea presiunii migratorii demonstrată și de creșterea imigranților ilegali respinși la granițele de-a lungulul "Rutei Balcanice", existând riscul ca rutele de migrație ilegală să poată fi folosite de rețelele teroriste.

Raportul dezvăluie, de asemenea, că există o competiție violentă tot mai mare între bandele de traficanți afgani în Serbia, dezvăluind că serviciile de informații talibane au preluat controlul direct asupra activităților grupurilor de traficanți de persoane de origine afgană care operează în regiunea Voivodina.

Aproximativ 1.000-1.200 de treceri ilegale de frontieră sunt detectate în fiecare noapte la granița sârbo-maghiară. În august, 293 de imigranți ilegali au fost identificați într-un singur punct de la graniță într-o oră. Potrivit comandamentului Poliției Naționale Maghiare, numărul migranților ilegali opriți și aduși înapoi sub pază în Serbia a doborât toate recordurile în a 40-a săptămână a anului, cu 5.606 de respingeri.

Raportul evaluează că afacerea traficului de persoane, adesea însoțită de traficul de arme, poate finanța și facilita activitățile teroriste și subliniază că "vulnerabilitățile în schimbarea constantă a politicilor de migrație internaționale și de stat sunt ușor identificate și exploatate de organizațiile criminale", dar consideră că, "pe termen scurt, Ungaria nu este amenințată de apariția unor grupuri sociale închise", care sunt în schimb prezente în multe țări UE.

Pe termen lung, însă, subliniază raportul, "saturația țărilor de destinație ar putea avea un impact asupra țărilor periferice, ceea ce ar putea schimba radical situația securității publice din Ungaria".

Documentul evidențiază faptul că violența crește în zonele de frontieră, punând o presiune asupra personalului în serviciu, în timp ce utilizarea forțelor armate pentru a răspunde acestor provocări ar duce probabil și la o creștere a violenței din partea crimei organizate. Ritmul mișcărilor migratorii se află în prezent într-un "avans de sfârșit de sezon", cauzat, pe de o parte, de "un număr tot mai mare de persoane care încearcă să ajungă la destinație înainte de sosirea iernii", iar pe de altă parte, "de către autoritățile statelor de tranzit balcanic dornice să rețină cel mai mic număr posibil de migranți pe teritoriile lor".

 

Contrastul din Serbia

 

Cele mai eficiente confirmări ale evaluărilor exprimate de raportul ungar vin din Serbia unde sunt interceptați din ce în ce mai mulți migranți ilegali, în mare parte de origine afgană, pakistaneză și siriană, care în mai multe cazuri poartă arme (inclusiv kalașnikov) și muniție.

Rezultatele operațiunii desfășurate timp de o săptămână la sfârșitul lunii octombrie de diferite unități ale Ministerului de Interne sârb în zonele Subotica, Kikinda, Sombor și Pirot au făcut posibilă blocarea a 3.400 de migranți ilegali cu confiscarea a 5 puști automate, 1.550 de cartușe și 5 pistoale.

A fost destructurat un grup de kosovari care a furnizat migranților arme de foc și muniție, în timp ce 362 de documente de călătorie și o cantitate mică de droguri au fost ridicate în cadrul verificărilor a 16 mii de vehicule.

La operațiune au participat 800 de ofițeri din următoarele direcții: unitate specială antiterorism, jandarmerie, unități de elicoptere, unități mobile de poliție, poliție de frontieră și comandamente regionale.

 

Evaluări în Italia

 

"Ruta Balcanilor" ridică îngrijorări și în Italia. "Analizele efectuate au clarificat faptul că riscul de infiltrare teroristă a fluxurilor migratorii ilegale pe mare și pe uscat rămâne ridicat, în special peste granița cu Slovenia, ruta pe care trec majoritatea migranților care sosesc de pe ruta balcanică. Din aceste motive, măsura adoptată de Guvern începând cu 21 octombrie și până la 30 octombrie 2023 a fost prelungită cu încă 20 de zile până la 19 noiembrie 2023", a declarat ministrul de interne, Matteo Piantedosi, într-o audiere la Comisia parlamentară de control asupra implementării Acordului Schengen.

"Cu referire la activitatea de supraveghere la frontiera cu Slovenia – a continuat el -, la 5 noiembrie au fost verificate 28.573 de persoane care intrau pe teritoriul național și peste 15 mii de vehicule. Activitatea desfășurată până în prezent a permis depistarea a 438 de cetățeni străini aflați în situație neregulamentară și să dea naștere la 240 de respingeri și 15 arestări, dintre care 12 pentru sprijinirea imigrației ilegale și 65 de sesizări la autoritățile judiciare".

"Ruta Balcanilor" include un ansamblu de teritorii care traversează diverse state din zona afectată istoric de o puternică prezență islamistă, întărită de un număr notabil de reveniți din teatrele de război din Orientul Mijlociu. Din aceste teritorii iradiază spre Europa Centrală, afectând și Italia, o diasporă caracterizată adesea prin prezența unor indivizi care constituie o amenințare la adresa securității".

"De câțiva ani încoace – a subliniat Matteo Piantedosi – mai mulți luptători străini balcanici și familiile lor s-au întors în țările lor de origine. Cei peste 1.000 de luptători, de origine și/sau proveniență balcanică, plecați în teatrele sirian și irakian și cei aproximativ 400 care s-au întors deja pe teritoriile balcanice reprezintă vectori clari de risc pentru securitatea europeană și națională, mai ales având în vedere experiența militară dobândită. iar legăturile, uneori puternice, stabilite cu diaspora din Europa".

Informațiile disponibile – a continuat Piandedosi – evidențiază că aproape toți migranții care trec granița italo-slovenă au intrat anterior în Croația pe uscat. În acest sens, trebuie subliniat un aspect important: de la 1 ianuarie 2023 Croația a intrat în spațiul Schengen, ceea ce a presupus o extindere a liniei de frontieră a Uniunii și, mai ales, mutarea controalelor de la granița sloveno-croată la frontiera croato-bosniacă.. Această schimbare a dus, la rândul său, la slăbirea activității de supraveghere și control la granița sloveno-croată de către autoritățile din Ljubljana, cu repercusiuni negative evidente asupra fluxului migrator care afectează Slovenia și, în consecință, Italia.

Situația este agravată de continuarea restabilirii controalelor la frontierele interne dintre Austria și Slovenia. Datele furnizate în acest sens de către Departamentul de Informații arată că, în fața contracției rutei tradiționale din estul Mediteranei, care a fost redusă cu peste 50%, s-a înregistrat o creștere de peste 25% a tranzitelor pe ruta terestră balcanică. În plus, acest flux crescut s-a modificat și el pe parcurs, cu o schimbare semnificativă către Italia.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel