Panzer III, față în față cu T-34. Cum a fost răpus simbolul ”blitzkriegului”, războiului-fulger

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV

La 11 ianuarie 1934, la doar câteva luni după ce Adolf Hitler a preluat puterea în Germania, departamentul pentru armamente german a fost însărcinat cu crearea principalului tanc al naziștilor.

Conceput pentru lupte tanc contra tac, Panzerkampfwagenul, cunoscut drept Panzer III, tanc mediu, avea să devină simbolul ”blitzkrieg-ului”, al războiului-fulger

Strategia Germană a războiului-fulger era să lovească inamicul cu un număr uriaș de tancuri, urmate de atacuri de infanterie și sprijinite de atacuri de artilerie și aeriene.

Spre deosebire de alte tancuri de război, Panzer III avea sistem intercom și capacitatea de a comunica prin radio, cruciale pentru atacuri coordonate. 

Dar pe măsură ce războiul continua, tancurile Aliaților depășeau Panzerul și la putere de foc, și la blindaj. În timpul „Operațiunii Barbarossa”, invazia Germaniei asupra Uniunii Sovietice, Panzerele III s-au numărat printre cele 3.6000 de tancuri naziste. 

Răpus de un inamic asupra căruia nu se putea trage

Au rezistat împotriva forțelor armate ruse, dar curând s-au văzut față în față cu tancurile sovietice T-34. Acestea aveau arme antitanc de mare viteză și blindaj aparent impenetrabil. Fiind înclinat, blindajul solid devia proiectilele trase către tanc. 

Când generalul german Von Kleist a întâlnit prima dată tancul T-34, l-a numit ”cel mai bun tanc din lume”. Panzerul III pur și simplu nu îi putea face față.

Totuși, nu tancul T-34 a fost cel mai mare adversar al Panzerului.  Germania nu avea resursele necesare pentru a menține un atac asupra rușilor. 

Rezervele de petrol erau goale, iar combustibilul, muniția și numărul soldaților scădeau. Neputând fi susținută în iarna geroasă din Rusia, ofensiva s-a oprit.

În final, Panzerele au fost răpuse de un inamic asupra căruia nu se putea trage: gerul

Panzer III a fost utilizat în nenumărate variante. Armata Română a primit și ea 12 astfel de tancuri, în toamna anului 1942. Erau modelul Ausf. N, de culoare kaki. Numele oficial era T-III, erau inscripționate cu crucea germană, dar și cu „Crucea Mihai” pentru a evita confuzia în rândul armatelor Axei.

Sursă:

Viasat History

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel