Pakistanul neagă că și-a activat structura de Comandă nucleară. Conflictul din Kasmir, mină de aur pentru informațiile chineze

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Avioane de luptă chineze de tip J-10. Foto: Ministerul Apărării de la Beijing
Avioane de luptă chineze de tip J-10. Foto: Ministerul Apărării de la Beijing

India a atacat miercuri Pakistanul cu lovituri aeriene și rachete, iar de atunci ambele țări se ciocnesc zilnic. Zeci de persoane au fost ucise.

Televiziunea de stat pakistaneză a declarat sâmbătă că sunt în curs de desfășurare atacuri de represalii după ce India a lansat rachete asupra a trei baze aeriene din Pakistan. Postul TV nu a oferit detalii și nu este clar ce locații militare din India au fost vizate.

India a lansat rachete asupra a trei baze aeriene din Pakistan, dar majoritatea rachetelor au fost interceptate, a declarat sâmbătă purtătorul de cuvânt al armatei pakistaneze. 

De asemenea, Pakistanul susține că a distrus un elemente din sistemul S-400 al Indiei.

Delhi neagă, acuzând o ”dezinformare malițioasă” care privește ”distrugerea sistemului indian S-400 la Adampur, distrugerea aerodromurilor la Surat și Sirsa, a spațiului Brahmos la Nagrota, a pozițiilor de artilerie din Derangyari și depozitul de muniții Chandigarh”

Totuși, partea pakistaneză a dat deja un semnal că dorește calmarea situației: ministrul de externe al Pakistanului a declarat la televiziunea locală că, dacă India se oprește, atunci „vom lua în considerare să ne oprim aici”.

Pakistanul neagă că structura de Comandă nucleară a fost activată

Urmare unor informații neoficiale, citate de Reuters, potrivit cărora structura de comandă nucleară ar urma să se întrunească astăzi, Ministrul apărării din Pakistan, Khawaja Asif, a declarat că nu a fost programată nicio reuniune a Autorității Naționale de Comandă, principalul organism militar și civil care supraveghează arsenalul nuclear al țării, în urma unei operațiuni militare împotriva Indiei care a avut loc sâmbătă dimineața.

„Nu a avut loc nicio întâlnire a Autorității Naționale de Comandă și nici nu este programată o astfel de întâlnire”, a declarat el pentru ARY TV.

 

Cine are de câștigat în urma conflictului

 

Conflictul dintre India și Pakistan privind Kashmirul oferă China informații prețioase.

În primul rând, Beijingul înțelege mai bine adversarul, având în vedere rivalitatea cu India de la granița himalayană, disputată încă din anii 1950 și care a declanșat un scurt război în 1962.

Analiștii și diplomații din domeniul securității spun că modernizarea militară a Chinei a ajuns la un punct în care are capacitatea de a examina în profunzime acțiunile Indiei în timp real, de la instalațiile sale de frontieră și de la flotele sale din Oceanul Indian, precum și din spațiu.

Sutele de sateliți ai Chinei (a doua rețea satelitară din lume, după ce a SUA) monitorizează echipamentele indiene. Orice desfășurare a rachetei de croazieră supersonice BrahMos a Indiei - o armă dezvoltată în comun cu Rusia - ar fi de un interes deosebit pentru Beijing, subliniază analiștii.

De asemenea, chinezii adună date de la propriile sale avioanele de vânătoare, dar și despre alte arme folosite de Pakistan în acțiuni militare.

Doi oficiali americani au declarat că un avion de vânătoare pakistanez J-10, fabricat în China, a doborât cel puțin două avioane militare indiene - unul dintre ele un avion de vânătoare Rafale, fabricat în Franța.

Succesul, ar putea fi un impuls uriaș pentru vânzările de arme chinezești pe piața internațională, cred unii experți citați de CNN.

Totuși, nu toate lucrurile sunt roz pentru echipamentele chinezești. Experții notează, de asemenea, că loviturile Indiei au lovit cu succes mai multe ținte în Pakistan – ceea ce sugerează că rachetele sale au penetrat apărarea aeriană pakistaneză, care este înarmată cu rachete sol-aer chinezești, inclusiv HQ-9B cu rază lungă de acțiune.

 

Primul dogfight din instorie cu avioane din generația 4,5?

 

Amintim că zilele trecute, avioane de vânătoare pakistaneze J-10 de fabricație chineză au doborât miercuri cel puțin două avioane militare indiene. Unul dintre acestea ar fi un avion de producție franceză Rafale.

Oficialii din Pakistan au confirmat utilizarea J-10, avioane de vânătoare  de generația 4,5 - dar nu au comentat ce rachete sau alte arme au fost folosite.

Se pare că  avioanele J-10C desfășurate de Forțele Aeriene Pakistaneze au fost probabil integrate cu PL-15, cea mai avansată rachetă aer-aer din China – despre care se spune că are o rază de acțiune dincolo de raza vizuală (200-300 de kilometri).

Racheta PL-15

Deși versiunea de export  are o rază de acțiune redusă de 145 de kilometri, luptele aeriene dintre aeronavele celor două țări ar fi avut loc la o distanță mai mare, de aproximativ 160 de km - ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la acuratețea informațiilor deținute de India despre PL-15.

Dacă, de exemplu, ar fi crezut că Pakistanul deține doar versiunea de export cu rază scurtă de acțiune, avioanele indiene ar fi putut rămâne în zone vulnerabile.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
pixel