Operațiune militară în nordul Kovoso, dar cu omuleți verzi? Wagner pregătesc trupele paramilitare sârbe pentru destabilizarea Kosovo

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:
Celebri „omuleți verzi” ruși, apărând în 2014 sediul Parlamentului din Crimeea, alături de un semn pe care scrie „Crimeea Rusia”, sursă foto: NATO
Celebri „omuleți verzi” ruși, apărând în 2014 sediul Parlamentului din Crimeea, alături de un semn pe care scrie „Crimeea Rusia”, sursă foto: NATO

Pristina a acuzat gruparea de mercenari Wagner Group că ajută trupele paramilitare sârbe să destabilizeze nordul Kosovo. Un aspect esențial de luat în calcul într-un ipotetic scenariu e că în Kosovo se află însă forțe de menținere a păcii NATO.

Președinta kosovară Vyosa Osmani, în cadrul unui interviu acordat publicației britanice The Telegraph, citată de Eurointegration precizează că Pristina deține infomații potrivit cărora gruparea rusă de mercenari Wagner Group pregătește forțe paramilitare sârbe pentru un secenariu asemănător cu martie 2014 când celebri omuleți verzi au deschis calea anexării peninsulei de către Moscova.

Kosovo acuză că în spatele acestor acțiuni se află chiar statul sârb. 

„Sunt aduse arme și uniforme militare, fără însemne ale Armatei sârbe. Serbia încearcă să-și atingă obiectivele fără să declanșeze o operațiune militară”, a precizat Osami.

Potrivit acesteia, scopul Serbiei e să pregătească o „eventuală anexare” a regiunii, nu prin forță militară convențională, ci printr-un atac hibrid.

Președinta kosovară spune că Belgradul continuă să coopereze activ cu Wagner Group care a început să recruteze sârbi pentru a lupta în Ucraina de partea rusă.

Osmani acuză că strategia Serbiei e o copie în oglindă a Rusiei în 2014, prin modul în care e folosit factorul etnic, operațiuni sub steag fals și grupări paramilitare.

 

NATO e prezentă în Kosovo. Un aspect esențial în ecuație

 

Cu toate acestea, un factor esențial în cazul în care informațiile Pristinei sunt corecte e faptul că NATO e prezentă în Kosovo, fapt ce e cu siguranță un factor descurajator pentru o destabilizare a regiunii.

La finalul anului trecut, într-un moment de maximă tensiune între sârbii kosovari și autoritățile din nordul Kosovo, când Armata sârbă a solicitat intervenția pentru menținerea păcii în fosta sa regiune, comandantul forţei de menţinere a păcii din Kosovo conduse de NATO (KFOR) a dat asigurări trupele aliate dețin capacităţile necesare pentru a asigura securitate.

Regiunea Kosovo, supusă unor crime de război și epurări etnice din partea sârbilor în anii 1990, cu o populaţie de 1,8 milioane de locuitori, în majoritate albanezi, şi-a declarat independenţa în 2008. Kosovo nu e recunoscută de Serbia care încurajează constant minoritatea sârbă să refuze să recunoască autoritatea Priştinei.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel