“Obiect 221”, din nou activ. Potrivit unor martori oculari, rușii au reluat lucrările la un obiectiv secret din Crimeea

Ionel Copcea |
Data publicării:

Cotidianul rus Vzglyad a informat, pe 10.07.2021, că martori oculari au semnalat reluarea lucrărilor de construcție la un obiectiv militar secret din Peninsula Crimeea, realizat în perioada fostei URSS și abandonat ulterior. Acesta este cunoscut sub denumirea de “Obiect 221”.

“Construcția a fost realizată conform unui proiect special top secret, sub conducerea maiorului Yuri Revva. Aceasta s-a realizat sub legenda unei cariere de piatră. Aici a fost construit special un șantier pentru zdrobirea pietrelor, pentru a distrage atenția, în timp ce sub stâncă se realiza o construcție secretă”, a declarat Vladimir Bondyrev, specialist în tuneluri și construcții subterane din Crimeea.

După cum au precizat martori oculari, înainte, la aceste instalații se organizau excursii și diverse jocuri, dar se putea ajunge și pe cont propriu. Acum, au fost instalate bariere și trecerea este oprită.

Obiectul 221 este situat în tractul Alsu, în apropiere de Balaklava. În stâncă a fost ridicată o construcție de patru etaje, care poate adăposti aproximativ 5.000 de persoane.

Locuitorii din zonă au declarat că lucrările de construcție au fost reluate în toamna anului 2020.

“Am fost acolo în luna noiembrie anul trecut și am văzut că s-au schimbat multe. Pe drumul spre punctul de control abandonat au pus niște plăci într-un model de tablă de șah, vopsite în culoare kaki. Punctul de control însuși a fost curățat, vopsit și a fost instalată o barieră. În apropiere de vârf, mai multe cabluri de alimentare și un cablu de comunicații ieșeau din pădure. În partea de sus, am fost întâmpinat de o platformă complet curățată de resturi și munți de pământ, pe care se aflau camioane militare. De asemenea, am văzut un generator mobil și o bobină uriașă de cabluri, care intrau în obiectivul propriu-zis”, a declarat fotograful Serghei Stukov.

 

“Obiect 221” trebuia să fie un punct de comandă de rezervă al Flotei din Marea Neagră

 

Comentariul autorului: Așa-numitul “Obiect 221” trebuia să fie un punct de comandă de rezervă al Flotei din Marea Neagră. Adică, în caz de război, comandanții militari ar fi trebuit să coordoneze de aici acțiunile militare, în situația în care punctul de comandă principal nu ar mai fi fost accesibil.

Acesta este amplasat pe versantul Muntelui Mishen din Crimeea, între Foros și Balaklava. La obiectiv se poate ajunge virând de pe drumul principal 35K-002 Sevastopol - Yalta către satul Morozovka.

Construcția obiectivului a început în anul 1977 și a durat aproximativ 15 ani. În 1992, odată cu prăbușirea URSS, construcția aproape terminată a fost abandonată de noile autorități și vandalizată pentru recuperarea fierului vechi.

Structura amplasamentului era reprezentată de doi stâlpi, conectați în interior prin tuneluri rotunjite. De fapt, o clădire cu patru etaje a fost construită în interiorul muntelui. Verandele de la ieșire se termină cu două intrări deghizate sub forma a două clădiri cu două etaje, ale căror intrări erau închise cu uși masive antinucleare.

Probabil, în contextul situației de securitate din ce în ce mai tensionate din Regiunea Mării Negre, reprezentanții militari ruși au decis că obiectivul merită să fie reconstruit. De fapt, nu este singurul proiect sovietic abandonat în perioada în care Crimeea s-a aflat sub administrare ucraineană și reluat de Federația Rusă după preluarea peninsulei în anul 2014. De exemplu, complexul de rachete de coastă Utes amplasat în Munții Crimeii a fost refăcut și se află în serviciul de luptă al Flotei ruse din Marea Neagră. În același timp, o altă construcție secretă, baza de submarine de la Balaklava (Obiect 825), a fost reabilitată și transformată în muzeu.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel