O amenințare pentru Israel: Marina egipteană își îmbunătățește capacitățile de război submarin

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Marina militară egipteană a demarat un amplu proces de înzestrare şi îmbunătăţire a forţelor sale navală, în urmă cu aproximativ un deceniu. În cadrul acestui proces, Egiptul a achiziționat patru submarine Type U-209 din Germania; nave de suprafață din SUA, Rusia, Germania și Franța; sisteme de rachete și torpile de ultimă generație; sisteme antiaeriene; Elicoptere de luptă anti-submarine (ASW); sisteme de comunicare, comandă și control, dar şi modernizarea navelor mai vechi, se arata într-o analiză realizată de exeprti militari israelieni pentru publicaţia Israel Defense.

Marina egipteană a pus un accent deosebit pe dezvoltarea capacităților de luptă anti-submarin - un mediu în care Marina Egipteană se consideră inferioară marinei israeliene. Pe lângă achiziția celor patru submarine germane, împreună cu alte echipamente şi tehnica militară de ultimă generaţie, egiptenii au inițiat, de asemenea, un proces important de retehnologizare a mai multor nave militare mai vechi cu tehnologie ASW.

Aceste îmbunătățiri includeau, de exemplu, modernizarea vechilor submarine din clasa Romeo fabricate în China și integrarea pe acestea a unor sisteme de rachete și torpile de ultimă generaţie. În plus, vasele de patrulare, din clasa chineză Hainan, ale pazei de coastă, au fost modernizate prin instalarea și integrarea unor sisteme sonar de ultimă generație, fabricate în SUA.

Cele trei submarine de origine germană livrate până acum în Egipt au participat recent la un exercițiu internaţional, desfăşurat la scară largă în Mediterană și în Marea Roșie, unde și-au dovedit potențialul operațional.

Egiptul urmăreşte să-şi sporească capacităţile militare cu ajutorul Chinei

Rapoarte recente au indicat faptul că Marina Egipteană a fost în contact direct cu instituţii guvernamentale şi reprezentaţi din industria chineză de apărare pentru achiziția de noi submarine. Marina egipteană și-a exprimat interesul față de submarinele diesel Type S26T. Aceste submarine sunt fabricate de China Shipbuilding and Offshore Internaţional Company (CSOC) și reprezintă, de fapt, configurația de export a submarinului Type 39.

Marina chineză are în dotare aproximativ 20 de submarine de acest tip, iar anul trecut China a vândut aceste submarine și marinei thailandeze. Submarinele Type 39, operate de un echipaj de 38 de marinari, au o lungime de aproximativ 66 de metri și un deplasament de aproximativ 1.900 de tone. Viteza maximă de suprafaţa este de aproximativ 20 de noduri. Acestea pot funcționa la o adâncime maximă de până la 300 de metri și poat rămâne în imersiune - potrivit producătorului - până la 20 de zile.

Capacitatea de a rămâne scufundat timp de 20 de zile se realizează printr-un sistem AIP (Air Independent Propulsion (AIP)). Aceasta este o capacitate extrem de semnificativă, care îmbunătățește caracteristicile submarinului, permiţându-i să execute operaţiuni militare fără a fi detectat cu uşurinţă.

O altă capacitate a submarinelor fabricate în China este abilitatea de a lansa rachetele CM-708UNB pe care le are în dotare. Aceste rachete anti-navă, fabricate de Compania CASIC din China, sunt dezvoltate după rachetele anti-navă C-802. O rachetă similară a lovit fregata marinei israeliene INS Hanit, aflata în largul coastei Libanului, în timpul războiul din Libanul de sud din 2006, numit de Israel al doilea război libanez.

O viitoare amenințare pentru Israel?

Submarinele din clasa Romeo, fabricate în China, folosite de Marina Egipteană sunt submarine foarte vechi, care teoretic trebuiau să iasă din serviciul marinei, dar au fost modernizate într-un șantier naval egiptean, prin contract cu firma americană - în 25 iunie 1996 - Lockheed Martin Tactical Defense Systems.

În momentul de faţă nu este clar dacă egiptenii consideră submarinele S26T fabricate în China ca înlocuitori pentru vechile lor submarine din clasa Romeo, sau dacă Marina Egipteană intenționează să crească numărul de submarine în Mediterană și Marea Roșie. Încă nu este clar dacă contactele dintre chinezi și egipteni se vor maturiza într-un nou acord care implică achiziția de noi submarine fabricate de industria militară navală chineză.

În cazul în care acest acord se va materializa, submarinele chineze vor constitui încă o actualizare semnificativă pentru flota de submarine a marinei egiptene, întrucât îi vor oferi, pe de o parte, capacitatea de a opera pe distanțe foarte lungi și ascunse, în timp ce pe de altă parte, vor permite să atace, de la mare adâncime, navale inamice folosind rachetele de croazieră cu rază lungă C-708. În plus, vor putea să atace submarine inamice și nave de suprafață folosind torpilele Yu-6 cu care submarinele S26T sunt echipate.

Experţii militari israelieni ai publicaţie Israel Defense, consideră procesul de modernizare a forţelor navale, iniţiat de Marina Egipteană, o amenințare semnificativă asupra marinei israeliene.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel