Noul pod peste Nistru va fi finanțat de Ucraina. De la Kiev la Chișinău, în doar cinci ore cu mașina

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:

Ucraina va finanța construcția podului peste Nistru, care va deveni parte a unei noi autostrăzi care va lega Kievul și Chișinăul, a declarat Igor Zhovkva, adjunctul șefului biroului președintelui Ucrainei.

„Unul dintre proiectele pe care le vom începe imediat va fi construirea unui pod peste Nistru în zona Yampol-Cosăuți și o autostradă, care va face legătura între Kiev și Chișinău. Autostrada va permite ca în aproape cinci ore să ajungi cu mașina de la Kiev la Chișinău, trecând peste noul pod. Finanțarea lucrărilor de construcție a podului va fi realizată din bugetului de stat al Ucrainei”, a declarat Zhovkva într-un interviu acordat pentru TSN.

„De asemenea, Ucraina va finaliza construirea părții de autostradă de la Kiev până  la pod. O parte a fost deja construită, restaurată sau reconstruită. Moldova, la rândul ei, își va completa propria parte a acestei autostrăzi. Și, din nou remarc că o parte deja este construită de către autoritățile moldovenești. Un proiect absolut realist, cu finanțare realistă. Singurul lucru care rămâne de făcut este să-l finalizăm. Părțile ucrainene și moldovenești au primit instrucțiunile corespunzătoare de la cei doi președinți", a adăugat Zhovkva.

În cadrul întrevederii oficiale de la Kiev dintre președinții Ucrainei, Volodimir Zelenski, și Republicii Moldova, Maia Sandu, care a avut loc pe 12 ianuarie, s-a convenit asupra construcției unui pod peste Nistru pentru facilitarea transportului și dezvoltarea turismului și a altor domenii de interes reciproc.

„Acest lucru va permite crearea unui coridor de transport rutier, care va scurta timpul de călătorie între Chișinău și Kiev și ar putea deveni cea mai rapidă cale din regiunea centrală a Ucrainei spre țările din Europa Centrală și de Sud-Est”, a declarat Maia Sandu, pe 12 ianuarie la Kiev.

De asemenea, cei doi președinți au convenit să instituie Consiliul Prezidențial, ca un nou format permanent de dialog la nivel înalt și ca mecanism de coordonare și monitorizare a implementării obiectivelor de cooperare.

Comentariul autorului: Problema cooperării în domeniul infrastructurii strategice a fost și pe agenda discuțiilor (29 decembrie, Chișinău) dintre Președintele României, Klaus Iohannis, și Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu.

Cu acel prilej, Klaus Iohannis a precizat că a convenit cu Maia Sandu asupra importanței continuării proiectelor comune de interconectare strategică, mai ales în domenii precum energie, infrastructură rutieră și feroviară, comunicații. La rândul său, Maia Sandu a declarat că realizarea unui pod nou la Ungheni, între cele două maluri ale Prutului, va conecta cetățenii Republicii Moldova atât de Iași, cât și de autostrada care va lega estul României de Uniunea Europeană.

 

Infrastructura de transport este un bun cu dublă întrebuințare, militară și civilă. Referindu-se la acest fapt, generalul-locotenent în retragere Ben Hodges, fost comandant al Forțelor Terestre ale SUA din Europa, a precizat că mobilitatea militară este „cea mai urgentă problemă a securității europene”. În noiembrie 2020, acesta a declarat că “ar fi bine să vedem exerciții în care trupele NATO pleacă de la o bază din România, trec prin Republica Moldova și ajung în Ucraina”.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel