Neutralitatea Elveției este de neclintit: Aproximativ 100 de tancuri Leopard 1 rămân depozitate în Italia şi nu vor vedea frontul din Ucraina

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
Cel puțin 95 de tancuri elvețiene sunt depozitate în nord-estul Italiei. Sursa Foto: RSI.
Cel puțin 95 de tancuri elvețiene sunt depozitate în nord-estul Italiei. Sursa Foto: RSI.

În Elveția, legislatorii au elaborat mai multe mecanisme posibile care ar permite reexportul de arme către Ucraina. Cu toate acestea, Consiliul Național Elvețian (Camera inferioară) a respins miercuri o propunere a Consiliului Statelor (Camera superioară) de a schimba regulile de reexport de arme către țările implicate în conflicte militare.

Inițiativa a fost susținută de doar 48 de membri ai Consiliului Național Elvețian, în timp ce 135 s-au opus, majoritatea membri ai stângii și ai Partidului Popular Elvețian.

Aceasta se referă la o modificare a legii privind reexportul de echipamente militare, care a fost susținută de Consiliul de Stat elvețian în luna iunie.

Potrivit acestuia, reexporturile erau permise dacă țara implicată în conflict își exercita dreptul de autoapărare, iar aceste reexporturi ar fi avut un efect retroactiv (adică ar fi fost considerate legale chiar dacă au fost efectuate înainte de intrarea în vigoare a legii).

De asemenea, s-a stipulat că reexportul de arme elvețiene din țara care le-a cumpărat va fi permis la cinci ani de la achiziție - dar numai către acele state "împărtășesc valorile Elveției și au un regim compatibil de control al exporturilor".

În același timp, parlamentul elvețian elaborează un alt proiect de lege pentru modificarea legii privind reexportul de arme.

Acesta ar permite reexportul în cazul în care Consiliul de Securitate al ONU sau două treimi din membrii Adunării Generale ar confirma încălcări ale dreptului internațional împotriva statului care primește armele.

Dispoziția care interzice reexportul de arme timp de cinci ani de la data achiziției rămâne în vigoare. Textul proiectului de lege nu este încă gata, așa că nu se știe când îl va examina parlamentul elvețian.

Neutralitatea Elveției interzice furnizarea de arme direct în zonele de război. Această regulă se aplică chiar dacă o altă țară a cumpărat arme din Elveția: țările cumpărătoare trebuie să semneze o așa-numită declarație de neexport.

În luna august, s-a raportat că firma germană Global Logistics GmbH (GLS) a solicitat ca 25 de tancuri elvețiene Leopard 1 să îi fie transferate.

Aproape 100 de tancuri Leopard 1 de fabricație elvețiană sunt depozitate în aer liber în Italia, ca urmare a refuzului Elveției de a permite transferul lor în Ucraina, a anunțat organizația publică elvețiană de radiodifuziune RSI la 26 august.

Compania elvețiană care deține tancurile, RUAG, a vrut să vândă tancurile în Germania pentru Ucraina, dar guvernul elvețian a blocat vânzarea.

DefenseRomania a scris în luna iunie, citând surse mass-media occidentale, ca RUAG, o companie elvețiană de apărare cu sediul la Berna, vrea să vândă 96 de tancuri germane Leopard 1 către Ucraina.

Mai întâi tancurile vor ajunge în Germania pentru reparaţii, apoi în Ucraina. În ciuda nenumăratelor piedici puse de oficialii de la Berna, compania RUAG a depus acum o cerere oficială de export pentru mai multe tancuri Leopard 1. 

Ulterior, Elveția a demarat o investigație împotriva companiei RUAG, care intenționa să vândă tancuri Leopard 1 Ucrainei prin intermediul Germaniei. În prezent se derulează o investigație detaliată privind circumstanțele în care a fost semnat contractul cu firma germană Rheinmetall.

Aceste tancuri ar fi trebuit să devină proprietatea producătorului german de armament Rheinmetall. Se intenţiona ca aceste tancuri să fie reparate și trimise în Ucraina.

Guvernul de la Berna a blocat vânzarea, deoarece se presupune că ar fi "încălcat statutul de țară neutră al Elveției".

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel