Misiuni de luptă aeriană între F-15 ale SUA și F-16 ale României. Un pilot american laudă performanțele F-urilor românești

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Un F-15 Strike Eagle al SUA, zburând alături de un F-16 al României. Sursă foto: U.S. Embassy Bucharest
Un F-15 Strike Eagle al SUA, zburând alături de un F-16 al României. Sursă foto: U.S. Embassy Bucharest

Manevrele militare au avut loc în contextul exercițiului militar Castle Forge de la finalul lunii trecute, exercițiu care s-a extins atât în România, cât și în Bulgaria. Dacă partea americană a participat cu aeronave F-15E Strike Eagle, piloții români au participat la exercițiu cu F-16 Fighting Falcon.

Cinci aeronave americane F-15 au participat la manevrele din zona Mării Negre. Acestea au ajuns în țară de la baza aeriană Larissa, Grecia și aparțineau Escadrilei 336 de Luptă, Aripa 4 Luptă, Baza Aeriană Seymour Johnson, Carolina de Nord. Ele au fost dislocate în sud-estul Europei pentru a doua fază a operației Castle Forge.

La exercițiu au participat și partenerii noștri canadieni cu aeronave CF-18 Hornet, dilocate la baza Aeriană Mihail Kogălniceanu unde se află în misiune de Poliție Aeriană Întărită.

Forțele Aeriene Române au participat cu aeronave F-16 Fighting Falcon, dar și cu o aeronavă C-130 Hercules.

 

F-15 americane și F-16 românești, misiuni de luptă aeriană

 

Piloții români au efectuat în comun cu partenerii americani și canadieni o serie de misiuni în zona Mării Negre. Exercițiul a avut ca obiectiv demonstrarea coeziuni în aplicarea măsurilor de asigurare a Flancului Estic al Alianței, dar și capacitatea de dislocare rapidă a U.S. Air Force.

Comandor Cătălin Micloș, locțiitorul comandamentului Bazei 86 Aeriană, în cadrul emisiunii Pro Patria a MApN și difuzată în acest weekend la Televiziunea Română, a discutat despre misiunea aeronavelor F-15E americane în România.

Acestea au participat la misiuni complexe cu aeronavele noastre F-16, care au inclus misiuni de luptă aeriană, interceptări și atac la sol.

„Castle Forge este un exercițiu multinațional de apărare aeriană organizat în zona Mării Negre. Avem în Baza 86 Aeriană cinci F-15E americane din cadrul Escadrilei 336. Momentan ei sunt dislocați în Europa pentru executarea acestui exercițiu.

„Se vor executa exerciții de la simplu la complex. Se va începe cu misiuni de luptă aeriană, cu interceptări tactice, misiuni de apărare a spațiului aerian, după care ulterior se vor executa exerciții inclusiv de atac la sol”, a explicat comandorul Cătălin Micloș, locțiitorul comandamentului Bazei 86 Aeriană.

 

Un pilot american de F-15 laudă modificările aduse avioanelor F-16 ale României

 

2. F-15E Stri... (sua-romania-baza-borcea_45844300.jpg)

F-15E Strike Eagle, în România. Sursă foto: U.S. Embassy Bucharest

Maiorul Jeremy Lutnes, pilot american de F-15, prezent în România, a lăudat capacitățile avioanelor F-16 românești și a subliniat interoperabilitatea dintre F-15 și F-16.

„Avioanele F-15 și F-16 sunt capabile să lucreze împreună foarte bine, sistemele și avionica sunt compatibile iar avioanele F-16 de aici sunt modificate foarte bine, iar sistemele lor interacționează foarte bine cu toate celelalte. Am reușit să executăm exerciții foarte complexe și detaliate, asemenea misiunilor reale împotriva oricărui adversar”, a precizat pilotul american Jeremy Lutnes.

Căpitan-comandor Adrian Selejan, pilot de F-16, a adăugat că ROAF „a început coordonarea cu escadrila de avioane F-15 în urmă cu două săptămâni”,  fiind „nevoie de această coordonare pentru ducerea la bun sfârșit a acestui exercițiu în siguranță și să fim eficienți”.

„Practic am sincronizat spațiul, timpul și tot ce a fost necesar pentru ca aeronavele să fie sincronizate în zbor”, a completat pilotul român Adrian Selejan.

România deține 17 avioane de tip F-16 Fighting Falcon, achiziționate din Portugalia, escadrila fiind completă. Toate aceste aeronave sunt second hand, dar au fost amplu modernizate de portughezi iar resursa lor de viață e încă mare. Modernizate de OGMA, aeronavele au configurația M.5.2R. 

Avioanele F-16 vor intra în țară într-o nouă etapă de modernizare, când la Aerostar Bacău acestea vor fi aduse la o configurație superioară, respectiv M.6.X.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel