Mișcări de trupe ruse la Marea Neagră. Îngrijorări cu privire la pregătirea unei operațiuni de desant împotriva Ucrainei

Ionel Copcea |
Data publicării:
Navă de desant maritim a Federației Ruse, sursă foto: Ministerul Apărării de la Moscova
Navă de desant maritim a Federației Ruse, sursă foto: Ministerul Apărării de la Moscova

În ultimele zile, pe rețelele de socializare (Twitter, Telegram) au apărut o serie de informații, care arată faptul că șase nave mari de desant aparținând Forțelor Navale ale Federației Ruse au ieșit din Marea Baltică și se îndreaptă spre Canalul Mânecii. În același timp, un detașament de nave de luptă al Flotei de Nord se pregătește pentru deplasarea către Marea Mediterană și eventual Marea Neagră.

În cursul zilei de luni, 17 ianuarie, un grup format din trei nave mari de desant ale Flotei ruse din Marea Baltică (Korolev, Minsk și Kaliningrad) a traversat Strâmtoarea Storebaelt (Marele Belt) și a ieșit din Marea Baltică în Marea Nordului. Ulterior, acestea au luat curs către sud, aflându-se în prezent în apropierea Canalului Mânecii.

 

Navele se îndreaptă cel mai probabil spre Siria, dar nu există îngrijorări despre participarea lor ulterioară la o operație de desant împotriva Ucrainei

 

1. -imagine fara descriere- (trrumn_79540700.jpg)

La numai o zi distanță, pe 18 ianuarie, un alt grup de trei nave mari de desant ale Flotei de Nord (Olenegorsky Gornyak, Gheorghi Pobedonosets și Petr Morgunov) a urmat același traseu, ieșind din Marea Baltică. Acestea au fost transferate anterior de la Severomorsk la Baltiysk, unde au primit la bord o încărcătură neprecizată.

Cel mai probabil, cele șase nave mari de desant se deplasează către portul sirian Tartus, unde funcționează un punct de asigurare tehnico-materială al Forțelor Navale ale Federației Ruse, întrebuințat de escadra din Marea Mediterană. Este posibil ca, ulterior, acestea să se deplaseze în Marea Neagră, pentru descurajare sau chiar participarea efectivă la o eventuală operație de desant împotriva Ucrainei.

Trebuie precizat faptul că, în primăvara anului 2021, în timpul concentrării de trupe rusești la frontiera cu Ucraina, în Marea Neagră au fost aduse patru nave mari de desant, două de la Flota de Nord (Aleksander Otrakovsky și Kondopoga) și două de la Flota din Marea Baltică (Kaliningrad și Korolev). De asemenea, în Marea Neagră s-au aflat și nouă vedete de desant ale Flotilei din Marea Caspică. Toate acestea, împreună cu cele șapte nave mari de desant ale Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN), puteau forma o grupare navală capabilă să debarce o importantă forță de desant pe litoralul Ucrainei.

 

Mai multe distrugătoare și crucișătoare ar putea ajunge în Marea Neagră

 

În altă ordine de idei, canalele rusești de pe Telegram au semnalat faptul că un detașament de nave al Flotei de Nord se pregătește să plece sau chiar a plecat deja într-un marș către Marea Mediterană sau chiar Marea Neagră. Din acesta fac parte crucișătorul Mareșal Ustinov, distrugătorul Viceamiral Kulakov, fregata Amiral Kasatonov și petrolierul Vyazma.

Crucișătorul Mareșal Ustinov și distrugătorul Viceamiral Kulakov s-au mai aflat în Marea Neagră la sfârșitul anului 2019 și începutul anului 2020. Acestea au participat, pe 09.01.2020, la un exercițiu comun cu nave de luptă ale FRMN. La bordul crucișătorului a fost amplasat statul major al grupării navale constituite pentru executarea exercițiului. De asemenea, președintele rus, Vladimir Putin, și ministrul apărării, Seerghei Șoigu, au urmărit manevrele de la bordul navei.

Chiar și în situația în care navele de luptă ale Flotei de Nord și Flotei din Marea Baltică vor rămâne în Marea Mediterană și nu vor intra în Marea Neagră, acestea tot vor reprezenta un sprijin pentru FRMN. În aceste condiții, navele de luptă ale FRMN aflate în prezent în cadrul Grupării navale operative a Forțelor Navale ale Federației Ruse din Marea Mediterană vor putea fi aduse în Marea Neagră.

În prezent, în Marea Mediterană se află șase platforme purtătoare de rachete de croazieră Kalibr. Este vorba despre trei submarine (Stary Oskol, Krasnodar și Novorossiysk), o fregată (Amiral Grigorovici), o navă de patrulare (Dmitry Rogachev) și o navă mică purtătoare de rachete (Vyshny Volochek). Alte 10 platforme de acest tip se află în Marea Neagră, din care una este inactivă (submarinul Kolpino, aflat în reparații la Sevastopol).

Având în vedere faptul că nave de luptă de la Flota de Nord și Flota din Marea Baltică se află în mișcare către Marea Mediterană și eventual Marea Neagră, acest lucru înseamnă că Rusia nu a finalizat încă dispozitivul militar necesar pentru o invazie împotriva Ucrainei. Astfel, cel puțin pentru următoarele două săptămâni, se poate aprecia că partea rusă nu va declanșa acțiuni ofensive împotriva statului ucrainean.  

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel