Ministrul de externe al R.Moldova, declaraţie scandaloasă: Rusia a oprit războiul pe Nistru în 1992

S.I. Catalin |
Data publicării:

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene din Republica Moldova, Aureliu Ciocoi, consideră că armata Federaţiei Ruse nu a făcut altceva decât să aplaneze conflictul din 1992 și să oprească vărsările de sânge.

Totuși, ministrul admite că forțele separatiste au fost aprovizionate cu armament din depozitele Armatei a 14-a a URSS dislocată în Transnistria.

Aureliu Ciocoi a fost întrebat de către un reporter, dacă războiul pentru integritatea Republicii Moldova din 1992 a fost un „război civil", așa cum crede predecesorul său Nicu Popescu, sau o agresiune a Federației Ruse.

Ciocoi: „A fost un conflict armat pe Nistru care, din păcate, a dus la pierderi umane. Declanșat, cunoaștem foarte bine de cine: de anumite forțe separatiste din regiunea transnistreană".

Reporter: „Și dacă am avut un amestec al forțelor ruse, nu se consideră că am avut un conflict..."
Ciocoi: „Amestec al forțelor ruse, ce aveți în vedere?".

Reporter: „Păi a intervenit cu armata pe teritoriul Republicii Moldova..."

Ciocoi: „Pentru a opri rivalitatea armată, confruntarea militară."

Reporter: „Vreți să spuneți că rușii au venit ca să aplaneze conflictul..."

Ciocoi: „Rușii nu au venit. Armata a 14-a, dislocată în partea de est a Republicii Moldova, a intervenit pentru oprirea vărsării de sânge. Că între timp, sau până la acel moment, și avem semnale că aripa separatistă a fost aprovizionată cu armament din depozitele a ceea ce s-a numit Armata a 14-a Uniunii Sovietice, e un alt punct de discuții. Dar, factologic, Armata Federației Ruse dislocată la în Transnistria a interveni pentru a opri vărsările de sânge".

Portalul de ştiri Deschide.md aminteşte că președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a declarat în 2016, într-un interviu pentru postul rusesc de televiziune Russia Today, că războiul de pe Nistru a fost unul civil.

Și fostul ministru de Externe Nicu Popescu a calificat, anterior, în timpul mandatului său, ca războiul de pe Nistru, care a avut loc din 1992, drept un război civil, asta în timp ce pe teritoriul regiunii transnistrene încă staționează trupele ruse, cum ar fi Armata a 14-a.

Amintim că, în noiembrie 2018, președintele Comisiei Parlamentare pentru Securitate Națională, Apărare și Ordine Publică din Republica Moldova, Eugen Carpov, preciza că prezenta trupelor rusești pe teritoriul Republicii Moldova a devenit cel mai mare pericol pentru securitatea națională la adresa statului.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel