Ministrul de externe al R.Moldova, declaraţie scandaloasă: Rusia a oprit războiul pe Nistru în 1992

S.I. Catalin / 06 feb 2020 / 12:52

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene din Republica Moldova, Aureliu Ciocoi, consideră că armata Federaţiei Ruse nu a făcut altceva decât să aplaneze conflictul din 1992 și să oprească vărsările de sânge.

Totuși, ministrul admite că forțele separatiste au fost aprovizionate cu armament din depozitele Armatei a 14-a a URSS dislocată în Transnistria.

Aureliu Ciocoi a fost întrebat de către un reporter, dacă războiul pentru integritatea Republicii Moldova din 1992 a fost un „război civil", așa cum crede predecesorul său Nicu Popescu, sau o agresiune a Federației Ruse.

Ciocoi: „A fost un conflict armat pe Nistru care, din păcate, a dus la pierderi umane. Declanșat, cunoaștem foarte bine de cine: de anumite forțe separatiste din regiunea transnistreană".

Reporter: „Și dacă am avut un amestec al forțelor ruse, nu se consideră că am avut un conflict..."
Ciocoi: „Amestec al forțelor ruse, ce aveți în vedere?".

Reporter: „Păi a intervenit cu armata pe teritoriul Republicii Moldova..."

Ciocoi: „Pentru a opri rivalitatea armată, confruntarea militară."

Reporter: „Vreți să spuneți că rușii au venit ca să aplaneze conflictul..."

Ciocoi: „Rușii nu au venit. Armata a 14-a, dislocată în partea de est a Republicii Moldova, a intervenit pentru oprirea vărsării de sânge. Că între timp, sau până la acel moment, și avem semnale că aripa separatistă a fost aprovizionată cu armament din depozitele a ceea ce s-a numit Armata a 14-a Uniunii Sovietice, e un alt punct de discuții. Dar, factologic, Armata Federației Ruse dislocată la în Transnistria a interveni pentru a opri vărsările de sânge".

Portalul de ştiri Deschide.md aminteşte că președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a declarat în 2016, într-un interviu pentru postul rusesc de televiziune Russia Today, că războiul de pe Nistru a fost unul civil.

Și fostul ministru de Externe Nicu Popescu a calificat, anterior, în timpul mandatului său, ca războiul de pe Nistru, care a avut loc din 1992, drept un război civil, asta în timp ce pe teritoriul regiunii transnistrene încă staționează trupele ruse, cum ar fi Armata a 14-a.

Amintim că, în noiembrie 2018, președintele Comisiei Parlamentare pentru Securitate Națională, Apărare și Ordine Publică din Republica Moldova, Eugen Carpov, preciza că prezenta trupelor rusești pe teritoriul Republicii Moldova a devenit cel mai mare pericol pentru securitatea națională la adresa statului.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy