Republica Moldova atenționează: ”Prezența trupelor ruse, cel mai mare pericol pentru securitatea națională”

Tudor Curtifan / 06 noi 2018 / 10:26
transnistria
transnistria

Președintele Comisiei parlamentare pentru securitate națională, apărare și ordine publică din Republica Moldova, Eugen Carpov, consideră că trupelor rusești pe teritoriul Republicii Moldova a devenit cel mai mare pericol pentru securitatea națională. 

Aflarea trupelor militare străine, a tehnicii militare, munițiilor pe teritoriul unui stat periclitează situația în domeniul securității militare, a precizat diplomatul moldovean.

„Dacă nu ar fi existat trupele ruse staționate acolo permanent, în toată perioada respectivă, eu am convingerea că o soluție pentru conflictul transnistrean ar fi fost găsită mai devreme. Astăzi, Federația Rusă, prin prezența sa deschisă și mă refer la trupele militare, reprezintă un element care stimulează factorii interni din regiunea transnistreană să încerce să demonstreze populației locale că Transnistria este un subiect cu drept internațional", a spus Eugen Carpov la TVR Moldova, citat de portalul deschide.md.

Vitalie Stoian, comandant al Armatei Naționale, spune că în stânga Nistrului actualmente se află aproximativ 20 de mii de tone de arme și muniții, care au un termen de păstrare depășit. Respectiv, transportarea și depozitarea lor constituie un pericol.

„S-a făcut un studiu și s-a demonstrat că o explozie necontrolată la acest depozit poate fi echivalent cu explozia nucleară din 1945 în Hiroshima, care a nimicit în jur de 170 de mii de oameni", a menționat Vitalie Stoian.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy