Mai mulţi militari ucraineni au ajuns în Marea Britanie la scurt timp după ce premierul britanic Rishi Sunak a anunțat în ianuarie că Marea Britanie va trimite 14 tancuri Challenger 2 în Ucraina.
Ukrainian tank crews have completed training on Challenger 2 tanks in the UK and have returned home to continue their fight against Russia’s illegal invasio - UK @defencehq
— Euromaidan Press (@EuromaidanPress) March 27, 2023
Watch a documentary featuring a behind-the-scenes look at the training: https://t.co/D6DSym4f4S
Este de aşteptat ca aceşti militari ucrainene și tancurile Challenger 2 să fie pe poziții la timp pentru o contraofensivă de primăvară despre care se crede că este în curs de desfășurare. Ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, a declarat că soldații ucraineni "se întorc în țara lor mai bine echipați".
Wallace, care a vizitat lună trecută trupele ucrainene în timpul antrenamentului lor la baza Bovington din Dorset, a declarat: "Este cu adevărat motivant să fii martor la determinarea soldaților ucraineni care și-au terminat antrenamentul pe tancurile britanice Challenger 2, pe teritoriul britanic. Vom continua să fim alături de ei și vom face tot ce putem pentru a sprijini Ucraina atât timp cât va fi nevoie".
Antrenamentul soldaților ucraineni pe tancuri Challenger 2 în Marea Britanie s-a încheiat. În acest timp, au învăţat toate comenzile tancurilor Challenger, precum și cum să le repare.
În total, perioada de instruire a durat aproximativ o lună în cadrul unui program special de scurtă durată, iar astăzi, 27 martie, militarii ucraineni se întorc în Ucraina, după cum a precizat Ministerul britanic al Apărării.
Aspectele interesante ale instruirii Challenger 2 prezentate în videoclip se referă la elemente care nu erau cunoscute de majoritatea tanchiștilor ucraineni din cauza capacităților diferite ale vehiculelor sovietice și occidentale.
De asemenea, Marea Britanie va include obuze perforante care conţin uraniu sărăcit în pachetul celor 14 tancuri Challenger 2 pe care le va oferi Ucrainei, a anunțat ministerul britanic. Uraniul sărăcit „este o componentă standard și nu are nimic de-a face cu armele nucleare”, a declarat anterior Ministerul britanic al Apărării.
Decizia a generat reacții agresive la Moscova, care califică gestul UK drept o încercare de proliferare nucleară, chiar dacă proiectilele nu conțin material fisionabil sau radiologic. „Dacă Kievul este aprovizionat cu astfel de proiectile, o vom considera că fiind o folosire a bombelor nucleare murdare împotriva Rusiei, cu toate consecințele care decurg”, a spus reprezentantul Kremlinului, Konstantin Gavrilov.
Marea Britanie va furniza Ucrainei proiectile pe bază de uraniu sărăcit și a insistat că au un risc scăzut de radiații, adăugând că acestea nu au nicio legătură cu armele nucleare și calificând reacția Moscovei, care a numit această decizie drept un nou pas către o "coliziune nucleară", drept o "încercare deliberată de a dezinforma", scrie BBC.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News