Ministerul britanic al Apărării prezintă o înregistrare video cu tanchiştii ucraineni care operează primele tancuri Challenger 2

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:

Mai mulţi militari ucraineni au terminat perioada de pregătire în Marea Britanie pe tancuri britanice Challenger 2. Forţele Armate Ucrainene ar urma să primească acum din Marea Britanie 14 tancuri Challenger 2 care să fie folosite într-o contraofensivă împotriva armatei ruse. Militarii ucraineni au terminat perioada de pregătire după ce mai mulţi instructori militari britanici au petrecut mai multe săptămâni pentru a le oferi cursuri de pregătire cu privire la modul de operare și de luptă al tancurilor Challenger 2, a anunțat luni Ministerul britanic al Apărării (MoD).

Mai mulţi militari ucraineni au ajuns în Marea Britanie la scurt timp după ce premierul britanic Rishi Sunak a anunțat în ianuarie că Marea Britanie va trimite 14 tancuri Challenger 2 în Ucraina. 

Este de aşteptat ca aceşti militari ucrainene și tancurile Challenger 2 să fie pe poziții la timp pentru o contraofensivă de primăvară despre care se crede că este în curs de desfășurare. Ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, a declarat că soldații ucraineni "se întorc în țara lor mai bine echipați".

Wallace, care a vizitat lună trecută trupele ucrainene în timpul antrenamentului lor la baza Bovington din Dorset, a declarat: "Este cu adevărat motivant să fii martor la determinarea soldaților ucraineni care și-au terminat antrenamentul pe tancurile britanice Challenger 2, pe teritoriul britanic. Vom continua să fim alături de ei și vom face tot ce putem pentru a sprijini Ucraina atât timp cât va fi nevoie".

Antrenamentul soldaților ucraineni pe tancuri Challenger 2 în Marea Britanie s-a încheiat. În acest timp, au învăţat toate comenzile tancurilor Challenger, precum și cum să le repare.

În total, perioada de instruire a durat aproximativ o lună în cadrul unui program special de scurtă durată, iar astăzi, 27 martie, militarii ucraineni se întorc în Ucraina, după cum a precizat Ministerul britanic al Apărării.

Aspectele interesante ale instruirii Challenger 2 prezentate în videoclip se referă la elemente care nu erau cunoscute de majoritatea tanchiștilor ucraineni din cauza capacităților diferite ale vehiculelor sovietice și occidentale.

De asemenea, Marea Britanie va include obuze perforante care conţin uraniu sărăcit în pachetul celor 14 tancuri Challenger 2 pe care le va oferi Ucrainei, a anunțat ministerul britanic. Uraniul sărăcit „este o componentă standard și nu are nimic de-a face cu armele nucleare”, a declarat anterior Ministerul britanic al Apărării.

Decizia a generat reacții agresive la Moscova, care califică gestul UK drept o încercare de proliferare nucleară, chiar dacă proiectilele nu conțin material fisionabil sau radiologic. „Dacă Kievul este aprovizionat cu astfel de proiectile, o vom considera că fiind o folosire a bombelor nucleare murdare împotriva Rusiei, cu toate consecințele care decurg”, a spus reprezentantul Kremlinului, Konstantin Gavrilov.

Marea Britanie va furniza Ucrainei proiectile pe bază de uraniu sărăcit și a insistat că au un risc scăzut de radiații, adăugând  că acestea nu au nicio legătură cu armele nucleare și calificând reacția Moscovei, care a numit această decizie drept un nou pas către o "coliziune nucleară", drept o "încercare deliberată de a dezinforma", scrie BBC.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel