Administrația Prezidențială a anunțat luni că președintele interimar Ilie Bolojan a semnat decretele de promulgare pentru „Legea privind desfășurarea pe timp de pace a misiunilor și operațiilor militare pe teritoriul statului român (PL-x 5/03.02.2025)” și „Legea privind controlul utilizării spațiului aerian național (PL-x 6/03.02.2025)”.
Promulgarea vine după ce Curtea Constituțională a României (CCR) a respins sesizările depuse de partidele suveraniste din Parlament – AUR, S.O.S. România și POT. Aceste formațiuni politice au criticat vehement proiectele de lege, susținând că ar fi neconstituționale, în special prevederile legate de doborârea dronelor și de cooperarea militară pe timp de pace. Decizia CCR a deschis astfel calea pentru intrarea în vigoare a actelor normative.
Una dintre cele mai importante prevederi ale noilor legi este permisiunea explicită acordată structurilor desemnate din Armata României de a interveni, inclusiv prin doborâre, împotriva dronelor care pătrund în spațiul aerian național.
Această reglementare elimină o carență legală majoră existentă până acum, considerată principala piedică în acțiunea armatei în fața incidentelor cu drone străine.
Necesitatea acestei măsuri a devenit acută în urma multiplelor situații de invadare a spațiului aerian românesc. Conform datelor Ministerului Apărării Naționale (MApN), de la data de 5 septembrie 2023 și până la mijlocul lunii ianuarie, au fost identificate 12 situații distincte în care fragmente de drone au căzut pe teritoriul României, 11 dintre acestea fiind înregistrate în județul Tulcea. Incidentele au generat preocupări serioase privind securitatea spațiului aerian al statului membru NATO.
Cea de-a doua lege promulgată reglementează posibilitatea ca, pe timp de pace, structuri din Armata României să fie transferate, pentru perioade determinate și sub diferite grade de autoritate, în relația cu comandantul forțelor armate străine care conduc operații militare pe teritoriul României.
Această cooperare va fi permisă în situații de iminență sau existență a unor acțiuni, stări de fapt sau planuri care pot afecta valorile, interesele și obiectivele naționale de securitate. Actul normativ menționează explicit amenințările de natură să pună în pericol direct sau indirect securitatea națională, suveranitatea, integritatea teritorială sau funcționarea instituțiilor statului și siguranța cetățenilor.
Prin promulgarea acestor legi, România își modernizează cadrul legal de apărare, aliniindu-l la necesitățile impuse de contextul regional actual și de noile tipuri de amenințări, consolidând capacitatea Armatei României de a acționa decisiv pentru protejarea spațiului aerian și a securității naționale, inclusiv în colaborare cu forțele aliate.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News