Iranul produce 5 kg de uraniu îmbogățit pe zi

Eduard Pascu |
Data actualizării: | Data publicării:

Iranul a anunţat luni că a început să producă 5 kg de uraniu îmbogăţit pe zi, de zece ori mai mult decât în urmă cu două luni, o nouă etapă în reducerea angajamentelor asumate prin acordul nuclear din 2015, după ce SUA au decis anul trecut să se retragă din înţelegere, transmit AFP şi Reuters, anunță Agerpres.

Anunţul a fost făcut de Ali Akbar Salehi, vicepreşedinte ale Republicii islamice şi şeful Organizaţiei iraniene pentru energie atomică (OIEA), la televiziunea de stat. El a mai precizat că Iranul a pus la punct în două luni două noi tipuri de centrifuge avansate, dintre care unul începe să fie testat.

Prin acordul încheiat în iulie 2015 la Viena cu marile puteri (China, Franţa, Germania, Marea Britanie, Rusia, SUA), Iranul a acceptat să-şi reducă drastic activităţile nucleare, pentru a le garanta caracterul exclusiv civil, în schimbul ridicării parţiale a sancţiunilor internaţionale care îi sufocă economia. În replică la retragerea unilaterală a SUA din acord în mai 2018 şi la restabilirea sancţiunilor americane, Teheranul a început în mai să revină asupra unora dintre angajamentele asumate.

 

Echipamente fabricate local



Republica islamică produce în prezent uraniu îmbogăţit la un nivel superior limitei de 3,67% prevăzute prin acord şi nu mai respectă limita de 300 kg impusă pentru stocurile sale de uraniu slab îmbogăţit. La începutul lui septembrie, Teheranul a anunţat a treia fază a planului său de reducere a angajamentelor, declarând că nu se mai consideră legat de niciuna din limitele impuse activităţilor de cercetare-dezvoltare în domeniul nuclear. Înaintea fazei a treia, 'producţia noastră (...) era de 450 grame de uraniu îmbogăţit pe zi, dar aceasta se ridică de acum la 5.000 de grame pe zi', a declarat luni Salehi, cu ocazia unei vizite la centrul de cercetări de la Nantaz.

Conform imaginilor difuzate de televiziunea de stat, Salehi a pus în funcţiune o nouă cascadă de 30 de centrifuge de tipul IR-6, a căror producţie de uraniu slab îmbogăţit contribuie la accelerarea creşterii stocurilor Iranului. Inginerii iranieni 'au reuşit să construiască un prototip de IR-9, maşinăria noastră cea mai recentă, precum şi un nou prototip de maşinărie denumit IR-s [...] toate acestea în două luni', a declarat el, fără a da detalii despre caracteristicile tehnice.

Unul din aceste noi prototipuri este testat în prezent cu uraniu în stare gazoasă, a indicat Salehi, precizând că Iranul nu mai utilizează niciuna din centrifugele de primă generaţie (IR-1), singurul model autorizat prin acordul de la Viena. 'Toate acestea în timp ce unii spun că industria nucleară (iraniană) a fost distrusă', a insistat el.

'Trebuie să-i mulţumim de asemenea inamicului, care ne-a dat această ocazie de a arăta forţa Republicii islamice, mai ales în domeniul industriei nucleare', a mai spus Salehi.

 

Manifestații antiamericane



Iranul a marcat luni prin manifestaţii antiamericane în numeroase oraşe împlinirea a 40 de ani de la luarea de ostatici de la ambasada SUA la Teheran.

Manifestaţiile au avut loc într-o atmosferă de tensiuni sporite între Teheran şi Washington, pe fondul retragerii Statelor Unite din acordul nuclear cu Iranul, încheiat în 2015, şi al continuării unei politici americane de 'presiune maximă' asupra Republicii islamice.

Vezi și: Circuitul secundar al reactorului de apă grea Arak din Iran va deveni funcțional în următoarele două săptămâni

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel