Circuitul secundar al reactorului de apă grea Arak din Iran va deveni funcțional în următoarele două săptămâni

Eduard Pascu / 21 oct 2019 / 13:19

Ali Asghar Zarea, asistent special al șefului Organizației de Energie Atomică din Iran (AEOI) a anunțat că circuitul secundar al reactorului de apă grea Arak din Iran va deveni funcțional în următoarele două săptămâni, transmite agenția Tasnim.

El a menționat, de asemenea, că Iranul produce 20 de tone de apă grea pe an și exportă materialul într-o serie de țări, adăugând că producția anuală de apă grea din țară se ridică la 25 de tone. Zarea a spus că Iranul se numără printre cele 10 țări din lume care dețin tehnologia ciclului combustibilului nuclear, adăugând că know-how-ul tehnic i-a înfuriat pe occidentali.

Oficialul a mai subliniat că Iranul a devenit capabil să proiecteze și să fabrice orice tip de centrifuge nucleare dorește.

Șeful AEOI, Ali Akbar Salehi declara pe 7 octombrie: „Vom finaliza partea secundară a instalației de reactor cu apă grea din Arak în următoarele trei săptămâni. Reactorul este format din secțiuni primare și secundare iar o parte covârșitoare a proceselor (nucleare) este realizată în acesta din urmă."

Iranul și Grupul 5 + 1 (Rusia, China, SUA, Marea Britanie, Franța și Germania) au ajuns la o concluzie privind Planul comun de acțiune (JCPOA) în iulie 2015 și au început să îl implementeze în ianuarie 2016.

În mai 2018, SUA s-au retras din acordul nuclear.

Potrivit JCPOA, Iranul are dreptul să „reproiecteze și să reconstruiască un reactor modernizat de cercetare a apei grele din Arak, pe baza unui design conceptual convenit, folosind combustibil îmbogățit până la 3,67%, sub forma unui parteneriat internațional care va certifica proiectarea finală.“

În noiembrie 2015, documentul privind reproiectarea reactorului de apă grea a fost semnat de toate părțile JCPOA.

Vezi și: Iranul condiționează respectarea acordului nuclear de ridicarea sancțiunilor impuse de SUA

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy