Circuitul secundar al reactorului de apă grea Arak din Iran va deveni funcțional în următoarele două săptămâni

Eduard Pascu |
Data publicării:

Ali Asghar Zarea, asistent special al șefului Organizației de Energie Atomică din Iran (AEOI) a anunțat că circuitul secundar al reactorului de apă grea Arak din Iran va deveni funcțional în următoarele două săptămâni, transmite agenția Tasnim.

El a menționat, de asemenea, că Iranul produce 20 de tone de apă grea pe an și exportă materialul într-o serie de țări, adăugând că producția anuală de apă grea din țară se ridică la 25 de tone. Zarea a spus că Iranul se numără printre cele 10 țări din lume care dețin tehnologia ciclului combustibilului nuclear, adăugând că know-how-ul tehnic i-a înfuriat pe occidentali.

Oficialul a mai subliniat că Iranul a devenit capabil să proiecteze și să fabrice orice tip de centrifuge nucleare dorește.

Șeful AEOI, Ali Akbar Salehi declara pe 7 octombrie: „Vom finaliza partea secundară a instalației de reactor cu apă grea din Arak în următoarele trei săptămâni. Reactorul este format din secțiuni primare și secundare iar o parte covârșitoare a proceselor (nucleare) este realizată în acesta din urmă."

Iranul și Grupul 5 + 1 (Rusia, China, SUA, Marea Britanie, Franța și Germania) au ajuns la o concluzie privind Planul comun de acțiune (JCPOA) în iulie 2015 și au început să îl implementeze în ianuarie 2016.

În mai 2018, SUA s-au retras din acordul nuclear.

Potrivit JCPOA, Iranul are dreptul să „reproiecteze și să reconstruiască un reactor modernizat de cercetare a apei grele din Arak, pe baza unui design conceptual convenit, folosind combustibil îmbogățit până la 3,67%, sub forma unui parteneriat internațional care va certifica proiectarea finală.“

În noiembrie 2015, documentul privind reproiectarea reactorului de apă grea a fost semnat de toate părțile JCPOA.

Vezi și: Iranul condiționează respectarea acordului nuclear de ridicarea sancțiunilor impuse de SUA

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel