Iranul poartă discuții secrete cu China și Federația Rusă cu privire la achiziționarea de combustibil pentru rachete

Iranul dorește să cumpere combustibil pentru rachete de la Rusia și China, ceea ce ar încălca sancțiunile ONU și ar putea ajuta Moscova să-și completeze stocul epuizat de rachete.

Dacă negocierile se concretizează, Iranul va chiziționa suficient combustibil pentru a construi câteva mii de rachete.

China și Rusia sunt în negocieri secrete cu Teheranul pentru a-i furniza acestuia din urmă un compus chimic esențial, folosit pentru propulsarea rachetelor balistice. Este vorba de perclorat de amoniu, un oxidant puternic, care, combinat cu un combustibil, poate fi folosit ca propulsor de rachetă.

Potrivit Politico, care citează mai mulți diplomați, furnizarea acestui compus ar fi o încălcare clară a sancțiunilor ONU, dar ar putea ajuta Kremlinul să-și refacă stocul de rachete, epuizat de lunile lungi de război împotriva Ucrainei.

Se știe că, din partea rusă, compania chimică „Azonit” participă la negocierile privind percloratul de amoniu, principalul ingredient al combustibilului solid folosit la propulsarea rachetelor.

Discuțiile de la Beijing au fost conduse de diplomatul iranian Sajjad Akhazadeh, care este „consilierul Teheranului în materie de tehnologie”. Diplomații nu știu ce companii chineze sunt implicate. 

Foto: Racheta Zolfaghar

De asemenea, nu se cunoaște cantitatea exactă pe care o caută Iranul, dar se crede că ar fi suficient pentru a face câteva mii de rachete, inclusiv racheta Zolfaghar. 

Cele mai multe dintre rachetele balistice de înaltă precizie și rază scurtă de acțiune ale Iranului se bazează pe motoare cu propulsie solidă, în special, Zolfaghar, cu o rază de acțiune de 700 de kilometri. În plus, Iranul poate folosi acest combustibil pentru a dezvolta rachete cu rază lungă de acțiune sub pretextul programelor sale spațiale.

Ajutorul militar al Chinei pentru Rusia

Iranul este interesat să-și crească propriul stoc de rachete. În plus, dacă negocierile cu China se concretizează, ar însemna că Beijingul oferă sprijin indirect Moscovei, care este interesată de rachete iraniene pe fondul epuizării propriilor stocuri, spun diplomații.

Analiștii occidentali cred că eforturile Chinei de a încălca sancțiunile ONU din 2015 care interzic furnizarea de perclorat de amoniu către Teheran arată mai degrabă preocuparea profundă a Beijingului cu privire la perspectivele sumbre ale aliatului său, Rusia. Se crede că China vrea să se asigure că Kremlinul nu pierde războiul, temându-se că o înfrângere a Rusiei ar putea declanșa prăbușirea țării și o destabilizare a întregii regiuni.

Beijingul ar trece la un sprijin substanțial și nedisimulat pentru războiul de agresiune purtat de Rusia, un scenariu despre care Statele Unite și țările europene au avertizat în mod repetat.

Se crede că, în ultimele luni, Rusia a primit anumite echipamente militare (puști, muniție) din China.

Luna trecută, liderul chinez Xi Jinping a vizitat Moscova și s-a întâlnit cu Vladimir Putin și au discutat despre „planul de pace” chinez, care prevede încetarea sprijinului militar acordat Ucrainei de către țările occidentale.

Putin a declarat că partea rusă este pregătită să ia acest plan ca bază. Partenerii occidentali ai Ucrainei critică acest plan și subliniază că China nu poate fi un mediator între țări în acest război. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel