Iohannis, despre repetarea episodului ”Georgia 2008”: E imposibil de spus ce va face Rusia

Eduard Pascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Armata rusă
Armata rusă

Președintele Klaus Iohannis a vorbit în cadrul unei conferințe de presă despre subiectele abordate în cadrul Consiliului Superior de Apărare a Țării. 

În cadrul conferinței de presă care a avut loc la Palatul Cotroceni, președintele Klaus Iohannis a fost întrebat dacă există riscul ca Federația Rusă să repete episodul „Georgia 2008”, cu referire la războiul ruso-georgian, în contextul tensiunilor dintre Moscova și Ucraina.

Klaus Iohannis a precizat că e imposibil de spus ce va face Federația Rusă și a subliniat că Armata Rusiei a lăsat tehnică militară la graniță, dar a adăugat că e nevoie de eforturi diplomatice pentru a detensiona situația. 

”Este imposibil de spus ce va face Federația Rusă în continuare. Știm că se pregătește un mare exercițiu militar în toamna acestui an. Cu toții speram că prin măsurile care se iau pe cale diplomatică să se detensioneze situația în zona Mării Negre. 

Am aflat că foarte mult material care a fost adus acolo, rămâne acolo cum se spune în termeni de specialitate rămâne prepoziționat și evident că situația rămâne în continuare tensionată. Este nevoie de foarte multă implicare, de eforturi diplomatice și din partea României, noi vom face în continuare demersuri în special la NATO dar și la Uniunea Europeană pentru a crește reziliența pe flancul estic”, a spus Klaus Iohannis.

 

Ucraina, subiect de discuție în CSAT

 

Potrivit unui anunț al Administrației Prezidențiale, în ședința CSAT, a fost analizată starea de securitate în regiunea Mării Negre, în contextul acumulării de trupe ale Federaţiei Ruse pe frontiera de est a Ucrainei şi implicaţiile pentru ţara noastră.

În context, arată Administraţia Prezidenţială, "autorităţile române rămân vigilente şi vor continua să monitorizeze această mobilizare nejustificată din jurul Ucrainei".

Astfel, în calitate de stat riveran şi ca unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi de evoluţiile care au avut loc în ultimele săptămâni, "România este extrem de preocupată de situaţia securităţii şi stabilităţii regiunii şi şi-a exprimat îngrijorarea în cadrul Alianţei Nord-Atlantice, pentru că tot ceea ce se întâmplă în zona Mării Negre afectează şi securitatea euroatlantică".

"Ţara noastră a susţinut în mod constant necesitatea respectării suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei în graniţele sale recunoscute internaţional, soluţia fiind în continuare implementarea integrală a Acordurilor de la Minsk şi respectarea strictă a regimului de încetare a focului", aminteşte Administraţia Prezidenţială şi arată că România este în permanentă legătură cu aliaţii şi partenerii din cadrul NATO şi al Uniunii Europene şi se coordonează şi schimbă evaluări cu aliaţii şi partenerii din regiune, inclusiv pentru identificarea opţiunilor adecvate de acţiune.

Totodată, în mesajul transmis după şedinţa CSAT se atrage atenţia că "anunţul Federaţiei Ruse privind ordinul ca trupele sale să revină în bazele lor permanente, după exerciţiile militare din Crimeea şi Marea Neagră, a fost important şi oportun pentru detensionarea situaţiei, dar nu schimbă cu nimic necesitatea de a continua analiza cauzelor care au dus la această situaţie tensionată şi de a identifica măsuri de dezescaladare şi detensionare, precum şi de evitare pe viitor a unor situaţii similare".

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel