Propunerea de buget pentru anul fiscal 2026, recent publicată, alocă o sumă semnificativă pentru a injecta tehnologie de ultimă oră într-o flotă de avioane care a intrat în serviciu în urmă cu două decenii.
Decizia semnalează o strategie duală în cadrul Forțelor Aeriene: pe de o parte, se investesc miliarde în viitorul program Next Generation Air Dominance (NGAD), dar, pe de altă parte, se recunoaște că puntea de legătură către acel viitor trebuie să fie pavată cu modernizări substanțiale ale platformelor existente, potrivit Defence Industry.
Pentru o administrație care privește cu atenție spre Pacific, menținerea superiorității aeriene nu este negociabilă. Oficialii din domeniul apărării văd modernizarea celor 143 de avioane F-22 gata de luptă nu ca pe o cheltuială de lux, ci ca pe o poliță de asigurare esențială.
„Această viabilitate reprezintă viitoare achiziții de hardware și software pentru a contracara amenințările în evoluție”, se arată în documentele bugetare, un limbaj birocratic ce maschează o cursă a înarmării tehnologice în plină desfășurare.
Pachetul de upgrade-uri este extins și se concentrează pe supraviețuire în medii de luptă unde avantajul american este constant erodat. Piesa centrală este un nou Sistem Defensiv în Infraroșu (IRDS), menit să detecteze lansările de rachete cu rază lungă de acțiune, precum temuta rachetă aer-aer PL-15 a Chinei – o armă care a determinat deja Pentagonul să-și accelereze propriile programe de rachete.
În esență, Forțele Aeriene încearcă să rezolve o problemă fundamentală: cum poate un avion stealth să lupte cu un inamic pe care nu-l poate vedea, fără a-și dezvălui propria poziție? Răspunsul pare să fie o combinație de senzori pasivi. Pe lângă sistemul defensiv IRDS, F-22 va primi și un senzor de căutare și urmărire în infraroșu (IRST) montat într-o nacelă.
Acești senzori permit piloților să detecteze semnăturile termice ale avioanelor și rachetelor inamice fără a emite semnale radar care ar expune prezența Raptor-ului.
Modernizările lui F-22 nu se opresc aici
Pe listă se află îmbunătățiri ale caracteristicilor stealth (Low Observable), modernizarea radarului, un nou pachet de război electronic și o nouă interfață pilot-vehicul, inclusiv o cască modernă pe care piloții o așteaptă de ani de zile. Chiar și rezervoarele de combustibil externe, necesare pentru a compensa "picioarele scurte" ale Raptorului în vastitatea Pacificului, vor fi reproiectate pentru a fi mai greu de detectat.
Toate aceste eforturi de modernizare ridică o întrebare politică și industrială majoră: ce se întâmplă cu viitorul? În timp ce Lockheed Martin, producătorul F-22, primește acest nou contract, Pentagonul își pune toți așteptarile pe masa companiei Boeing pentru realizarea viitoarei forte aeriene americane.
Propunerea de buget pentru 2026 include o alocare masivă de 3,5 miliarde de dolari pentru programul NGAD, desemnat oficial F-47. Într-o mișcare ce a trimis unde de șoc în industrie, Pentagonul a decis să meargă "all in" pe varianta Forțelor Aeriene, marginalizând practic programul similar al Marinei, F/A-XX.
Această decizie consolidează viziunea Forțelor Aeriene pentru dominația aeriană, dar lasă F-22 într-o poziție de "gardian" pe termen lung.
Avand planuri de a menține Raptor-ul în serviciu până în anii 2040, aceste upgrade-uri nu sunt simple cosmetizări. Ele sunt menite să asigure că, până la intrarea în serviciu a unui număr suficient de avioane F-47, un proces care ar putea dura mai bine de un deceniu, Statele Unite nu-și vor pierde supremația aeriană.
Așadar, în spatele cifrelor și acronimelor din bugetul Pentagonului se ascunde o strategie clară: se investește masiv în viitorul îndepărtat, dar se plătește prețul necesar pentru a supraviețui în prezentul periculos. Pentru mica și prețioasa flotă de F-22, pensionarea este amânată pe termen nedefinit. Munca sa este departe de a se fi încheiat.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News