India vrea ca Rusia să se alăture inițiativei Indo-Pacific condusă de SUA

H.D. Hartmann |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursă foto: Indian Navy Facebook
EXCLUSIV
Sursă foto: Indian Navy Facebook

India vrea ca Rusia să se alăture inițiativei Indo-Pacific condusă de SUA, deoarece New Delhi o consideră următorul pas logic pentru a stimula legăturile strategice bilaterale cu Moscova și pentru a marca 20 de ani de parteneriat reînnoit dintre cele cele două capitale.

Prin această mișcare geopolitică inteligentă se poate justifica demersul, care părea aiuristic la început, al lui Donald Trump de a reintegra Rusia în G7. Prin invitarea lui Putin la, eșuata acum, conferință care trebuia să aibă loc la Washington, Trump punea în practică strategia pe care o decisese, de comun acord, cu primul ministru Modi, în timpul vizitei sale istorice de la începutul acestui an, la New Dehli.

Inițiativa Indo-Pacific este o inițiativă strategică americană, cu obiective îndrăznețe și care este văzută în mare parte ca o încercare de a contracara expansiunea Chinei în Oceanul Indian. Relațiile dintre China și India nu au fost niciodată spectaculare, deși cele două țări au în comun una dintre cele mai lungi frontiere, de aproape 3500 de kilometri. Disputele de frontieră dintre China si India pe de o parte și dintre China și Pakistan, pe altă parte, au generat succesive și periodice conflcite. Ultimul astfel de incident serios, cu India, de acum două luni, așa numita luptă cu bâte, la peste 2500 m înălțime, s-a lăsat cu morți și răniți de ambele părți. Conform unei înțelegeri de peste 40 de ani, grănicerii de ambele părți nu au voie să poarte arme, tocmai pentru a nu se produce incidente care să escaladeze într-un conflict armat generalizat. De aceea acum două luni soldații ambelor țări s-au bătut cu bețe și pietre, cu la fel de multă ură și de letale consecințe.

 

India vrea dezgheţarea realaţiilor dintre SUA şi Rusia

 

Ca atare era necesar ca SUA să încerce să construiască relații aprofundate cu New Delhi. Mai mult, la negocierile din acest an cu Donald Trump, primul ministru indian Narendra Modi a solicitat o dezghetare a relațiilor dintre SUA și Rusia. Trump nu a ezitat în a încerca acest lucru, dar refuzul net al Canadei și Germaniei, supărate că SUA construiesc o alianță geostrategică fără implicare celor două puteri G7, a făcut ca strategia să se prăbușească. Ca atare, India  a preluat ofensiva, mai ales că pentru ea Canada reprezintă popular legătura de sânge cu opresorul istoric britanic, deci refuzul de la Ottawa este perceput ca fiind unul pur imperialist, iar Germania este mult prea apropiată Chinei pentru ca India să îi accepte pozițiile.

India consideră că, dacă Rusia se va alătura cadrului Indo-Pacific, proiectul nu va mai fi văzut ca o strategie de interese exclusiv antichineze condusă de SUA. Interesul indian mai inseamnă, pentru Moscova, și o poartă deschisă lateral reintegrării sale în marile fluxuri diplomatice ale lumii. Problema a fost discutată de-alungul mai multor dialoguri diplomatice care au avut loc între ambele părți. Mai mult, în perioada de vârf a crizei pandemice, Modi și Putin au vorbit de câteva ori la telefon, apropierea dintre cei doi leaderi fiind de altfel notabilă și bine observată de marile cancelarii ale lumii.

India a spus Rusiei că la fel cum New Delhi susține proectul moscovit EuroAsia, aceasta ar trebui și ea să participe la întărirea proiectului Indo-Pacific și să nu o vadă doar ca strategia americană de dominație și divizune. Surse diplomatice au declarat că India crede că pentru a rezolva provocările într-o lume post-Covid este important ca Moscova să se alăture cadrului Indo-Pacific și să facă din aceasta, un instrument eficient în vederea aplicării legilor maritime internaționale, obligând toate puterile maritime să promoveze același set de reguli.

 

Mesajul indian, un avertisment adresat Chinei

 

Mesajul indian este un avertisment adresat Chinei, căci o astfel de unitate de acțiune la nivelul țărilor cu mari interese maritime, este practic imposibil de obținut, deoarece presupune izolarea Beijingului, adică atacarea celebrei inițiative BRI a președintelui Xi. Orice putere economică a lumii se va gândii serios la consecințele unor astfel de acțiuni. 

În ciuda mesajelor luI Trump cu privire la Rusia și împotriva semnalelor candidatului democrat Joe Biden cu privire la rolul malign al Rusiei în relațiile cu lumea, India își construiește puterea maritimă indo-pacifică, utilizând deschiderea americană oferită, introducând Msocova în ecuație.

Legăturile dintre New Delhi și Moscova au suferit o schimbare pe mare în ultimul deceniu, întrucât India a început să se încline mai mult spre SUA, diversificând astfel achizițiile de apărare, cumpărând tehnică militară americană, în contradcție cu politicile sale exclusive de inarmare numai din surse rusești. În efortul de a oferi o nouă formă relațiilor ruso-indiene, președintele rus Vladimir Putin este de așteptat să viziteze India în luna octombrie a acestui an, în ciuda pandemiei Covid-19 în curs.

De asemenea, Moscova a jucat un rol esențial între India și China în reducerea tensiunilor dintre ambele părți, după gravul incident de la graniță. Deși Trump s-a oferit să medieze conflcitul, New Dehli s-a adresat simplu Moscovei. Din punct de vedere al politicii strategice indiene, New Delhi consideră că rolul Moscovei în standoff-ul fără precedent cu China în sectorul vestic al Liniei de Control Actual (LAC) este foarte util. Potrivit analiștilor, Rusia a mai făcut un pas crucial. În ciuda relației bilaterale excelente dintre Rusia și China, Moscova nu s-a ferit să asigure, în public și fără reținere, de sprijinul său în asigurarea aprovizionării Indiei cu armament  dacă problemele acesteia cu China s-ar amplifica. O poziție care a fost extrem de apreciată de către decidenții politici și militari indieni.

 

O alianță India - Rusia poate deveni o realitate pe care SUA nu o poate opri

 

Indiferend de ce concluzii va trage Msocova din aceste eforturi diplomatice ale Indiei, este clar că interesele economice Indo-Pacifice nu vor mai fi dominate doar de puterea maritimă americană, fapt care avantajează India. Tranziția spre multilateralism, provoacă deja frisoane la Washington, unde Buy American devenise mantra expansiunii unice americane și a îndiguirii chineze. O alianță dintre India și Rusia pe spațiul Indo-Pacific poate deveni, iată, o realitate, pe care administrația Trump nu o poate opri. Jocul indian presupune mai multe probleme noi între USA și aliații săi tradiționali europeni, interesați în echilibarea influenței americane cu prezența lor sau a unei puteri economice pe măsură, criterii care fac din Rusia candidatul ideal.

O tranziție specifică unei puteri emergente ca India nu poate fi unilaterală. Jocul Indo Pacific se află doar la începuturile sale. Rezultatul alegerile americane prezidențiale din noiembrie nu vor tranșa problema, dar vor indica modelul de urmat. Rusia, ca întotdeauna va fi în mijlocul dialogului. China exact acest lucru îl așteaptă. Mai ales că premierul Modi tocmai a declarat că cel mai bine plasate țări să rezolve tensiunile din Pacific sunt Rusia și India.  SUA pot finanța proiectul, dar India va dicta termenii contractului. Pentru China, este exact rezultatul dorit.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel