Șeful Armatei Române, generalul Vlad: "Pericole constante de la Rusia" – De la Spoofing GPS la mine plutitoare în Marea Neagră

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
Generalul Gheorghiță Vlad, șeful Statului Major al României. Foto: MApN
Generalul Gheorghiță Vlad, șeful Statului Major al României. Foto: MApN

Generalul Gheorghiță Vlad, șeful Statului Major al Apărării, a avertizat intr-un interviu acordat Digi24 despre multiplele pericole la adresa României, generate de Federația Rusă de la începutul războiului din Ucraina. Acesta a detaliat o serie de amenințări constante, de la perturbări electromagnetice la mine plutitoare și riscuri legate de infrastructura subacvatică.

,,Ne confruntăm cu probleme de perturbări electromagnetice și aici mă refer la spoofing și la mutările pentru sistemele GPS. Nu întotdeauna sunt zilnic, dar în mare parte avem provocări săptămânale", a declarat generalul Vlad. Pe lângă aceste interferențe electronice, o altă preocupare majoră o reprezintă minele în derivă. "De la începutul războiului în Ucraina, am descoperit 122 de mine plutitoare", a subliniat șeful Statului Major al Apărării.

Rapoartele diferitelor grupuri de reflecție și instituții media internaționale, consultate anterior de DefenseRomania, au detaliat in ultimii ani modul în care Rusia utilizează acest tip de atac.

De exemplu, s-a constatat că Rusia a instalat complexe de bruiaj GPS lângă portul Gelendzhik din Novorossiysk, în Marea Neagră, pentru a masca locația exactă a navelor sale militare.

Analizele datelor AIS (Automatic Identification System), utilizate în transportul maritim civil, au arătat că poziția raportată a navelor rusești diferea de locația lor reală. Acest lucru are un dublu scop: pe de o parte, de a interfera cu activitatea de informații ucrainene și, pe de altă parte, de a face navigația civilă periculoasă.

Pe lângă spoofing, războiul electronic rusesc include și bruiajul GPS (jamming), o formă de interferență menită să blocheze pur și simplu semnalele de poziționare. Această practică este observată pe scară largă în jurul zonelor de conflict, inclusiv în Marea Neagră.

Un raport al Big Think din februarie 2025 sublinia că bruiajul GPS este o "armă în războaiele hibride", cu o prezență semnificativă în regiunea Mării Negre. Sistemele rusești precum Krasukha-2 sunt concepute pentru a bruia semnalele rachetelor și aeronavelor inamice, dar efectele colaterale afectează și activitățile comerciale și navigația civilă.

Generalul a adăugat că lista pericolelor include și ,,tot ce ține de amenințările legate de cablurile și conductele subacvatice". Toate aceste elemente contribuie la o stare de alertă continuă, demonstrând că "se mențin în continuare foarte multe pericole generate în principal de Federația Rusă."

 

Prezența prupele americane in Romania: fără semnale de retragere

 

Întrebat despre o eventuală retragere a trupelor americane din România, generalul Gheorghiță Vlad a fost categoric: "Da, suntem pregătiți." Cu toate acestea, el a precizat că nu există indicii concrete că acest lucru s-ar putea întâmpla.

"Nu, cât amenințarea rusă este persistentă", a explicat generalul. "Granița noastră este foarte mare cu Ucraina, avem cea mai mare graniță - 800 de kilometri. Pericolul există și nu putem să acoperim și nicio națiune din lume nu poate să acopere această întreagă suprafață cu mijloacele antiaeriene la dispoziție."

Poziția șefului SMAp vine în completarea unui comunicat anterior al Ministerului Apărării Naționale (MApN), care a negat orice informare oficială din partea SUA privind o retragere a militarilor americani de pe teritoriul României. Speculațiile apăruseră în spațiul public, sugerând o posibilă relocare a aproximativ 10.000 de militari americani din România și Polonia.

MApN a reafirmat că "relațiile dintre România și Statele Unite ale Americii sunt fundamentate pe un parteneriat strategic solid, bazat pe valori comune, încredere reciprocă și o colaborare consolidată de peste două decenii în domenii-cheie, în special în ceea ce privește securitatea regională și euroatlantică". Instituția a subliniat că toate acordurile bilaterale sunt în vigoare și sunt adaptate permanent la evoluțiile de securitate regională.

Prezența facilităților strategice, cum ar fi forțele americane staționate rotațional în Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu și sistemul antirachetă Aegis Ashore de la Deveselu (integrat în sistemul NATO), reprezintă "dovezi clare ale angajamentului comun româno-american pentru securitatea colectivă aliată." În prezent, peste 1.700 de militari americani sunt dislocați în România, în principal la Mihail Kogălniceanu, Deveselu și Câmpia Turzii.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
pixel