Geoană, despre incidentele din Marea Neagră: Rusia a construit capabilități militare preocupante. Crimeea, trambulină spre Mediterană

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Aeronave F-16 Fighting Falcon ale României, alături de un bombardier strategic american B-52 Stratofortress. Sursă foto: MApN
Aeronave F-16 Fighting Falcon ale României, alături de un bombardier strategic american B-52 Stratofortress. Sursă foto: MApN

Mircea Geoană, secretarul adjunct al NATO, în cadrul unui interviu, a vorbit despre incidentele recente din Marea Neagră, unde Alianța a interceptat numeroase aeronave ale Federației Ruse.

Însă provocările Federației Ruse nu s-au rezumat doar la a testa viteza de reacție a Alianței, ci în ultimele luni regiunea Mării Neagre a cunoscut numeroase interceptări neprofesioniste și periculoase pe care rușii le-au efectuat în timpul misiunilor NATO ale avioanelor de vânătoare ale Alianței.

CITEȘTE ȘI: Aeronavele rusești au interceptat „nesigur și neprofesionist” bombardierul B-52H al SUA, în zona Mării Negre (VIDEO)

Secretarul adjunct al NATO admite că Marea Neagră e o zonă de „importanță excepțională” atât pentru Alianță, cât și pentru Federația Rusă.

 

NATO, preocupată de militarizarea Federației Ruse în regiune

 

Mircea Geoană a subliniat că după ocuparea ilegală a Crimeei, „Rusia a construit și în Marea Neagră și în Marea Baltică, pe acest areal nord-sud, în flancul estic al Alianței, capabilități militare preocupante”.

„Zona Mării Negre e o zonă strategică de importanță excepțională pentru NATO, dar e o zonă de importanță excepțională și pentru Federația Rusă. După ocuparea ilegală a Crimeei, Rusia a construit și în Marea Neagră și în Marea Baltică, pe acest areal nord-sud, în flancul estic al Alianței, capabilități militare preocupante.

Crimeea și această zonă a Mării Negre e folosită de Federația Rusă și ca o trambulină, ca proiecție de forță militară în Mediterană, în operațiunile în care Federația Rusă este implicată în diverse teatre de operațiuni”, a precizat Mircea Geoană, în cadrul unui interviu acordat postului de televiziune Digi 24.

 

NATO privește cu toată seriozitatea securitatea la Marea Neagră

 

Totodată, Geoană a adăugat că adăugat că NATO „privește cu seriozitate securitate” la Marea Neagră, a enumerat elementele de descurajare, precizând că nivelul de vigilență este ridicat.

„Alianța privește cu toată seriozitatea securitatea din zona Mării Negre. Operațiunile de poliție aeriană pe care aliații le desfășoară împreună cu România, cu Bulgaria în cazul litoralului vestic al Mării Negre, Grupul Multinațional de la Craiova, prezența NATO și a trupelor aliate, inclusiv a aliaților americani pe teritoriul României, toate sunt elemente de descurajare. 

Avem în continuare un nivel de vigilență crescut. Există uneori și mici incidente. Ele sunt rezolvate de obicei prin mijloace specific militare. Împreună Centrul Operațional Aerian NATO din Spania, avem o imagine completă a tot ce înseamnă spațiul aerian, maritim și aerian al teritoriului aliat”, a conchis înaltul diplomat NATO, Mircea Geoană.

În ceea ce privește numeroasele incidente aeriene de care am amintit mai sus, trebuie să menționăm că în trei dintre ele, doar în ultimele luni, au fost implicate și aeronave ale Forțelor Aeriene Române.

 

Trei episoade între MiG-21 LanceR și aeronave ale Federației Ruse

 

Pe data de 11 august, Alianța a anunțat că de la de la Centrul de Operaţii Aeriene al NATO de la Torejon din Spania au fost trimise aeronave ale României, Bulgariei și Turciei pentru identificarea unei aeronave care s-a apropiat de spațiul Alianței. Se pare că a fost vorba de o aeronavă de patrulare maritimă a Federației Ruse.

Pe data de 23 iulie două aeronave MiG-21 LanceR au interceptat desupra Mării Negre, în spațiul aerian internațional, patru aeronave ale Federației Ruse.

Se pare că atunci a fost vorba despre două aeronave Tupolev-22 și două Su-27. Informația a fost confirmată la vremea respectivă de colonelul Constantin Spânu, directorul de comunicare al MApN.

Un alt incident a avut loc pe 20 mai, când două bombardiere strategice cu rază lungă de acțiune Tu-22M3, aparținând Forțelor Aeriene Ruse, şi-au făcut simţită prezenţa în spaţiul aerian al Mării Negre, dar au fost interceptate de mai multe aeronave de luptă, printre acestea fiind şi două MiG-21 ale Forţelor Aeriene Române, alături de aliații din Bulgaria şi Turcia.

CITEȘTE ȘI: Alimentarea cu apă a peninsulei Crimeea, în fază critică. Mai poate fi evitat un conflict militar cu Ucraina pentru rezolvarea situației?

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel