Generalul Incicaș: Oamenii arată cu degetul că România cumpără F-16 second hand, dar greșesc

F-16, România. Sursă foto: MApN
F-16, România. Sursă foto: MApN

General-maior dr. ing. Teodor Incicaș, șeful Direcției Generale pentru Armamente, a făcut referiri cu privire la achiziția de avioane F-16 Fighting Falcon a României.

Prezent la conferința Black Sea and Balkans Security Forum care s-a desfășurat în acest weekend și care a fost organizată de New Strategy Center, generalul Teodor Incicaș a discutat în cadrul unui panel dedicat industriei de apărare despre programele de înzestrare, făcând referiri și la F-16.

„Din 2017 România a achiziționat 12 avioane F-16 care au devenit complet operaționale din 2019. Programul a demarat anterior acestei date (...) Suntem în negocieri cu Norvegia pentru încă două escadrile de F-16”, a precizat generalul Incicaș.

Acesta le-a răspuns contestatarilor care arată cu degetul asupra faptului că România achiziționează avioane second hand, subliniind că aeronavele sunt complet operaționale și vor fi modernizate, în proces fiind implicată și industria de apărare din România.

Înaltul oficial al MApN a confirmat că achiziția e o tranziție către F-35 Lighting II, program de înzestrare cu avioane de generația a V-a iar România își dorește să achiziționeze F-35 până la finalul acestui deceniu, dar procesul e unul complex și e nevoie de o planificare atentă.

„Oamenii arată cu degetul că achiziționăm avioane second hand. Nu! Noi cumpărăm avioane F-16 complet operaționale și în uz. F-16 sunt complet operaționale, iar pe lângă acest lucru vrem să le și modernizăm. Industria și armata știu faptul că există diferite etape ale modernizării pentru a menține echipamentele de generații mai vechi pe picior de egalitate cu echipamentele noi. E o situație intermediară, deoarece până la finalul deceniului vrem să achiziționăm F-35, dar aceste aeronave prezintă o nouă provocare, inclusiv financiară. Această achiziție poate fi obținută doar printr-o planificare atentă a tuturor proceselor de achiziție. (...) Am optat pentru moment pentru F-16 ca soluție intermediară. Ele vor spori capabilitățile Forțelor Aeriene Române”, a precizat generalul Teodor Incicaș, în cadrul conferinței  Black Sea and Balkans Security Forum.

 

Achiziția de către România a celor trei escadrile formate din câte 32 de F-16 second hand

 

2. F-16 al Fo... (avioane-f-16-romania_81946800.jpg)

F-16 al Forțelor Aeriene Române, sursă foto: MApN

În luna iunie președintele Klaus Iohannis a promulgat legea privind achiziția a încă 32 de avioane F-16 Fighting Falcon.

La finalul lunii decembrie 2021, Ministerul Apărării Naționale a anunțat că a primit aprobarea Parlamentului pentru a iniția procedura de achiziționare a încă două escadrile de F-16, fiind alese F-urile norvegiene. 

Afacerea este una foarte bună, 354 de milioane de euro pentru 32 de avioane, plus 100 de milioane suport logistic.

Diferența față de F-urile portugheze e că avioanele norvegiene au resursa de zbor mai mică, dar suficientă pentru a le opera în următorii 10 ani, perioada de tranziție către aeronave de generația a V-a. În plus, avioanele F-16 din Norvegia vin în configurație M6.5.2, superioară celor portugheze.

CITEȘTE ȘI: Înainte să achiziționăm F-16 norvegiene, SUA nu ar fi spus „nu” donației de F-16 către România. Modernizările se puteau face în țară

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel