Înainte să achiziționăm F-16 norvegiene, SUA nu ar fi spus „nu” donației de F-16 către România. Modernizările se puteau face în țară

F-16, România. Sursă foto: MApN
F-16, România. Sursă foto: MApN

România va achiziționa 32 de avioane F-16 Fighting Falcon din Norvegia la un preț foarte bun. Acestea vor completa prima escadrilă de formată din 17 avioane F-16, achiziționate din Portugalia.

Cele 32 de avioane F-16 Fighting Falcon norvegiene vor costa România 354 de milioane de euro, plus 100 de milioane suport logistic.

Diferența față de F-urile portugheze e că avioanele norvegiene au resursa de zbor mai mică, dar suficientă pentru a le opera în următorii 10 ani, perioada de tranziție către aeronave de generația a V-a. În plus, avioanele F-16 din Norvegia vin în configurație M6.5.2, superioară celor portugheze, configurație la care va fi adusă și prima escadrilă, proces ce va avea loc la Aerostar Bacău.

Nicu Fălcoi, fost pilot de supersonice, deputat din partea USR și membru al Comisiei pentru Apărare, prezent la emisiunea Obiectiv EuroAtlantic difuzată săptămânal vineri pe DefenseRomania, a făcut referiri la achiziția celor 32 de avioane F-16 norvegiene și a dezvăluit discuții purtate cu partea americană pentru ca SUA să doneze României avioane F-16. Se întâmpla înainte ca MApN să achiziționeze cele 32 de avioane norvegiene.

 

Exista și varianta donației de F-16 din SUA

 

„Exista și varianta donației, dacă oficialii români ar fi început discuțiile de mai multă vreme cu reprezentanții SUA. Nu era prima oară când America ar fi făcut așa ceva, ei au mai donat avioane, uneori chiar noi statelor unde aveau interes. România e pe Flancul Estic cel mai stabil partener al SUA în acest moment și mereu când am avut discuții cu partenerii americani le-am spun să ne ajute să devenim și un partener foarte puternic.

Să știți că nu au fost niciodată reticenți la asemenea discuții, inclusiv despre F-16. Se putea ca România să primească F-16 ca donație din partea SUA și ținând cont că în acest moment chiar le putem moderniza în România ne-ar fi costat mai puțin această modernizare și am fi dezvoltat și industria românească”, a precizat Nicu Fălcoi.

 

Cele 32 de avioane F-16 vor fi achiziționate din Norvegia la „un preț extrem de bun”

 

2. F-16, Româ... (f_16_romania_01_24131400.jpg)

F-16, România. Sursă foto: MApN

Deputatul a adăugat ulterior că Forțele Aeriene Române aveau mare nevoie de cele 32 de avioane F-16 achiziționate din Norvegia și a admis că prețul e unul extrem de bun. S-a arătat deranjat în schimb de faptul că membrii Comisiei pentru Apărare au aflat de achiziție din presă și nu au fost informați de MApN.

„Am fost foarte supărat când s-a venit în Comisia pentru Apărare cu achiziția F-16  din Norvegia pentru că am aflat din presă în loc să fi aflat de la MApN. Noi am aflat din presă și ne-am trezit puși în fața faptului împlinit. E adevărat că de aceste avioane aviația militară română are nevoie ca de aer în acest moment (...) iar prețul este unul extrem de bun”, a conchis deputatul Nicu Fălcoi.

Amintim că obiectivul achiziției de F-16 Fighting Falcon e ca avioanele să asigure perioada de tranziție către generația a V-a și achiziția de F-35 Lightning II.

CITEȘTE ȘI: Obiectivul F-35. Dîncu: 2030 e anul în care România își propune să înceapă achiziția de avioane F-35

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel