Deși la nivel teoretic toate statele afectate par să înțeleagă necesitatea unor eforturi comune, unitare, în acest sens, în practică lucrurile sunt departe de un astfel de consens constructiv.
Iar cel mai bun exemplu este cel al proiectelor concurente inițiate de statele europene pentru producerea unei aeronave de luptă de generația a șasea, GCAP (Global Combat Air Programme) și FCAS (Future Combat Aircraft System).
Chiar dacă toate analizele arată că cea mai bună soluție o reprezintă fuzionarea celor două programe și unirea forțelor pentru producerea rapidă a unei singure aeronave cât mai performante, cu o participare largă și o piață de desfacere pe măsură, orgoliile naționale și calculele egoiste ale unor state europene cu economii puternice blochează un astfel de demers cerut intens de specialiști.
Mai mult, orgoliile unor state sunt atât de mari încât afectează inclusiv derularea fiecărui proiect în parte. În timp ce în cadrul proiectului FCAS Franța încearcă să obțină o participare cât mai mare în detrimentul principalilor săi parteneri săi Germania și Spania, în programul concurent, GCAP, Marea Britanie evită să împărtășească tehnologie modernă cu partenerii săi Italia și Japonia.
Sunt deja reacții publice de nemulțumire venite din partea Germaniei, care declară că nu vrea să finanțeze un ,,proiect francez'' cu fonduri germane, sau a Italiei, care cere direct Marii Britanii să “dărâme unele bariere ale egoismului”, atitudine considerată “cel mai mare adversar al națiunilor noastre”.
Marea Britanie dezvăluie unilateral designul noului prototip al GCAP
În acest context concurențial, Londra anunță că “proiectul britanic de aeronave de luptă de generație următoare a atins o piatră de hotar majoră”, Ministerul britanic al Apărării și partenerii săi din industrie dezvăluind designul noului demonstrator (prototip de lucru) și confirmând că două treimi din structura sa este acum în producție.
„Acest proiect semnificativ și provocator va livra primul avion demonstrator de luptă cu echipaj din Regatul Unit în patru decenii”, a declarat Tony Godbold, director de livrare la BAE Systems. „Pe lângă dezvoltarea unei aeronave unice, construim fundațiile tehnice, pregătirea forței de muncă și maturitatea digitală esențiale pentru a livra următoarea generație de capabilități aeriene de luptă.”
Potrivit Ministerului Apărării, demonstratorul este esențial pentru reducerea riscurilor în dezvoltarea viitoare a aeronavelor și pentru a asigura că Marea Britanie rămâne în fruntea inovației aerospațiale.
Piloți de la BAE Systems, Rolls-Royce și Royal Air Force au zburat peste 300 de ore într-un simulator de înaltă fidelitate construit pentru demonstrator. Inginerii folosesc probe de zbor simulate pentru a evalua performanța, a testa sistemele de control și a colecta date de zbor cu mult înainte de prima decolare a aeronavei, mai anunță sursele britanice.
Potrivit BAE Systems, această abordare va contribui la asigurarea menținerii de către Regatul Unit a capacității sale suverane de a proiecta, construi și sprijini aeronave militare avansate.
Peste 600 de furnizori din Regatul Unit, inclusiv 91 de întreprinderi mici și mijlocii și 26 de instituții academice, contribuie la proiect. Peste 100 de organizații lucrează în prezent direct la demonstrator, cu o concentrare majoră de activitate în nord-vestul Angliei.
Acesta este primul program din Marea Britanie după Programul de Avioane Experimentale (EAP), care a deschis calea pentru Eurofighter Typhoon și a zburat pentru prima dată în 1986, iar Londra pare determinată să nu piardă oportunitate pe care și-a creat-o inclusiv cu sprijinul partenerilor.
Rămâne de văzut în ce măsură această abordare centrată pe propriile beneficii îi va permite să finalizeze proiectul, mai ales în condițiile în care va rămâne angajată în programul F-35 cu aliatul tradițional de peste ocean.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News