Gărzile Revoluționare Iraniene dețin o nouă rachetă balistică, cu raza de acțiune de 1.450 km

Nicolae Iordan |
Data publicării:

Miercuri, Iranul a anunțat că deține o nouă rachetă balistică cu o rază de acțiune de 1.450 km, cu patru zile înainte de a 43-a aniversare a revoluției iraniene.

Agenția de presă Tasnim a relatat că dezvăluirea a avut loc în timpul unei vizite a șefului Statului Major al Forțelor Armate iraniene, generalul-maior, Mohammad Bagheri, la bazele de rachete ale Gărzilor Revoluționare.

Agenția iraniană a precizat că expertiza locală a stat integral în spatele fabricării rachetei "Khayber Shekan" sau "Kasir Khaibar", menționând că aceasta face parte din a treia generație de rachete cu rază lungă de acțiune din dotarea Gărzilor Revoluționare, funcționează cu combustibil solid și are capacitatea de manevră necesară evitării scuturilor și sistemelor antirachetă.

Greutatea rachetei a fost redusă la o treime din cât cântărea generația anterioară, iar procesul de pregătire pentru lansare durează mult mai puțin decât la modelele anterioare, viteza acestui proces mărindu-se de 6 ori.

Comandantul Forței Aerospațiale a Gărzilor Revoluționare, generalul de brigadă Amir-Ali Hajizadeh, a declarat, că "focosul rachetei s-a dublat din cauza utilizării mai multor materiale explozive", subliniind că "această rachetă este un un mare plus datorită capacităților și caracteristicilor sale".

Pe 15 ianuarie 2022, Hajizadeh a anunțat că Gărzile Revoluționare au testat cu succes un motor cu combustibil solid capabil să transporte sateliți.

Pe 30 decembrie 2021, Iranul a anunțat testarea unei rachete care transportă în spațiu echipamente în scopuri de cercetare, într-o mișcare care a ridicat "îngrijorarea" Washingtonului. A doua zi, SUA au confirmat eșecul lansării rachetei.

Evoluțiile programului iranian de rachete vin într-un moment în care Teheranul și marile puteri, cu participarea indirectă a SUA, poartă discuții la Viena cu scopul de a revigora acordul din 2015 privind programul nuclear al Republicii Islamice, din care Washingtonul s-a retras unilateral trei ani mai târziu.

           

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel