Agenția de presă Tasnim a relatat că dezvăluirea a avut loc în timpul unei vizite a șefului Statului Major al Forțelor Armate iraniene, generalul-maior, Mohammad Bagheri, la bazele de rachete ale Gărzilor Revoluționare.
Agenția iraniană a precizat că expertiza locală a stat integral în spatele fabricării rachetei "Khayber Shekan" sau "Kasir Khaibar", menționând că aceasta face parte din a treia generație de rachete cu rază lungă de acțiune din dotarea Gărzilor Revoluționare, funcționează cu combustibil solid și are capacitatea de manevră necesară evitării scuturilor și sistemelor antirachetă.
Greutatea rachetei a fost redusă la o treime din cât cântărea generația anterioară, iar procesul de pregătire pentru lansare durează mult mai puțin decât la modelele anterioare, viteza acestui proces mărindu-se de 6 ori.
Comandantul Forței Aerospațiale a Gărzilor Revoluționare, generalul de brigadă Amir-Ali Hajizadeh, a declarat, că "focosul rachetei s-a dublat din cauza utilizării mai multor materiale explozive", subliniind că "această rachetă este un un mare plus datorită capacităților și caracteristicilor sale".
Pe 15 ianuarie 2022, Hajizadeh a anunțat că Gărzile Revoluționare au testat cu succes un motor cu combustibil solid capabil să transporte sateliți.
Pe 30 decembrie 2021, Iranul a anunțat testarea unei rachete care transportă în spațiu echipamente în scopuri de cercetare, într-o mișcare care a ridicat "îngrijorarea" Washingtonului. A doua zi, SUA au confirmat eșecul lansării rachetei.
Evoluțiile programului iranian de rachete vin într-un moment în care Teheranul și marile puteri, cu participarea indirectă a SUA, poartă discuții la Viena cu scopul de a revigora acordul din 2015 privind programul nuclear al Republicii Islamice, din care Washingtonul s-a retras unilateral trei ani mai târziu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News